HockeyNews
PLUS

Far och son Håkanson: "Tjatar om det"

Oliver Håkanson och pappa Mikael Håkanson
Foto: Andreas Hanson / Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 10:59

FacebookXWhatsApp

Oliver Håkanson har startat säsongen starkt i Södertälje.

En del av stöttningen får han från en tidigare djurgårdshjälte, numera tränare – men framförallt pappa.

– Vi hörs varje dag, säger Oliver om relationen med pappa Mikael, djurgårdslegendaren "Musse".

ANNONS

Oliver Håkanson har fått en bra start i Södertälje – klubben han flyttade till efter flera år Almtuna.

Förra veckan spelade han två matcher i rad, fick hemmadebutera och visa att han också är en bra målvakt, och han känner att han utvecklats av flytten.

– Vi körde väl hårt i Almtuna också, de har alltid tränat hårt där. Men det är kanske lite bättre fart på träningarna. Man känner att man tar steg när det går lite fortare, säger han.

Håkanson var ett av de första nyförvärven, om inte det första, enligt uppgifter till Hockeynews.

Just det vet inte Oliver, men det var inte mycket till tvekan när SSK visade intresse.

– Någonstans kände väl att jag och agenten, rådgivaren som man har, att vi skulle ta det beslutet att det var dags att söka sig vidare. Det var ett perfekt steg när Södertälje hörde av sig. Ett steg i min individuella karriär och säkert ett topplag i allsvenskan. Men samtidigt stortrivdes jag i Uppsala med allt runtomkring, det blir lite som en familj där i Almtuna, säger han.

Oliver Håkanson### Frans kom in sent

ANNONS

Enligt uppgifter till Hockeynews var Håkanson tänkt att tävla om speltiden med en annan yngre och inte lika meriterad målvakt. Sportchefen Emil Georgsson har tidigare berättat att SSK inte hade räknat med att kunna få in en målvakt av landslagsmeriterade Frans Tuohimaas kaliber.

Oliver har dock inte sett den hårdare konkurrensen som något negativt.

– Nej det är grymt. Frans är en väldigt trevlig kille, han stöttar och pushar både på isen och i gymmet. Att tävla mot honom är något som sporrar mig. Hans meriter är inget man kan snacka bort direkt. Jag kan lära mig av honom och han kommer med en del tips och knep här och var. Enormt proffsig.

Med ett tvåårskontrakt kan Oliver också tänka lite långsiktigt med sin utveckling.

– Det handlar ju bara om att bli så bra man bara kan. Jag har ju två år, så att ha tålamod i resan dit, liksom, mot att bli ännu bättre.

Oliver Håkanson, Mikael HåkansonNär Hockeynews träffar honom är dessutom Olivers pappa på besök. Apropå meriter, så finns det att se upp till för honom där också. Pappa Mikael ”Musse” Håkanson är en känd profil bland supportrar till Djurgården och Linköping efter närapå tusen SHL-matcher, samt landskamper, VM och även en tränarkarriär i Stockholmsklubben. Nu gör Musse sitt fjärde år som assisterande tränare för Bern.

ANNONS

– Det är enormt kul att han är här, han har ju fullt upp med sitt annars under säsongen.

Har ni mycket kontakt?

– Ja, vi hörs varje dag. Han är ju hockey rakt igenom, han har ju sin erfarenhet och sen ser man väl på saker från olika perspektiv ibland, haha. Men han tjatar alltid om att vara sitt bästa jag varje dag, så att man pushar sig.

"Frugan tycker det är jättejobbigt"

Mikael Håkanson har en säsong i Schweiz där hans lag vill utmana Zürich, Lausanne, Fribourg som han ser som favoriter till titeln. Men han följer sonen noga.

– Vi har bra kontakt. Han får göra sin grej, han lever sin dröm och satsar på sin hockey. Nu är han här i Södertälje och satsar, sen gäller det att orka, träna, äta, sova jobba mot sin dröm. Så får man se hur långt det räcker.

Mikael Håkanson, Robert OhlssonJust att finnas till hands men stå lite på avstånd har varit Musses strategi som hockeyförälder.

– Jag har försökt tänka att han får göra sin grej. När han vill ha råd så kommer han och frågar om det. Men jag vet också att om det ska vara någon sorts chans så måste han lägga ner de där timmarna. Just nu gör han ju det. Sen är det ju speciellt att vara målvakt. Jag vet ju att frugan tycker att det är jättejobbigt att kolla på sin son som målvakt. Man blir ju utsatt i den positionen. Sen kan jag inte så mycket om målvaktsspel, ska jag helt ärligt säga, haha!

– Men det kanske är bra, och skönt för honom också. Hade han varit utespelare kanske jag hade varit på honom än mer.

Pappa ser hur sonen utvecklats, och trots bara 22 år beskriver han Oliver som en ”late bloomer”.

– Han hade tur att komma in på hockeygymnasiet hos Almtuna och leva sin dröm. Nu är det bara att ha tålamod, han har Frans här och det är jättebra att ha en så bra målvakt att se upp till och ta kampen med. Det är nog en bra morot över tid också, han har tvåårskontrakt. Och att komma till Södertälje, med högre kravbild, fansen vill gå upp och så vidare, det ska man också kunna leva med.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln