HockeyNews
PLUS

Lundbergs besvikelse över krossade drömmen

Ulf Lundberg, Damkronorna
Bildbyrån

Publicerad: 12 april 2024

FacebookXWhatsApp

Sveriges dröm om en VM-medalj har krossats, Damkronorna är utslagna ur VM. I en intervju med Hockeynews berättar förbundskaptenen Ulf Lundberg om det bortdömda målet, vad som saknades i kvartsfinalen och hur han ser på mästerskapet i sin helhet.

– Det är blandade känslor, säger förbundskaptenen.

Sverige fick en blytung start på VM-kvartsfinalen mot storfavoriterna Kanada. Redan efter 02.25 spräckte Renata Fast nollan. Drygt tre minuter senare tvingades svenskorna se när Kanada även gjorde 2-0.

– Det klart att man alltid vill ta ledningen men jag tycker att vi gör mycket bra i våran start. Vi kommer ut med kraft och enerig och försöker hitta sätt att komma tillbaka på, säger Lundberg.

Hilda Svensson gav sedan Damkronorna hopp när hon i numerärt överläge reducerade.

Tog inte vara på lägena

Toppnationen ökade på sin ledning till 3-1 i mittperioden och även ett fjärde mål hängde i luften, men Emma Söderberg höll svenskorna kvar i matchen efter ett par svettiga räddningar.

Damkronorna hade flera lägen, men de tog inte vara på chanserna de fick.

Budskapet inför den tredje perioden var tydligt.

– Det handlade om att kräma ut det sista, vinna dueller och gå ut med en jädra ranamma.

Orden om bortdömda målet

I den tredje perioden hade Sverige en reduceringspuck i mål, men domaren uppfattade det som att Kanadakeepern hade blockerat pucken i situationen innan och hann blåsa av spelet. Domslutet rörde upp känslor i Sverige.

– Det är ett misstag, kort sagt.

Han fortsätter:

– Luften gick ur oss lite efter att 3-2-målet dömdes bort.

Kanada vann tillslut med 5-1.

– Tror det handlade mycket om tiden i offensiv zon. Kanada har fler lägen än oss, sedan måste vi gå till attack och vara ännu bättre vid våra lägen.

Drömmen i kras

Sveriges VM-äventyr är nu över, medan Kanadas fortsätter med semifinalspel. Damkronorna slutade tvåa i gruppen efter att ha tappat förstaplatsen i gruppfinalen mot Tyskland. Hade Damkronorna tagit de två poängen som krävdes för att säkra segern hade de undvikit att möta Kanada redan i kvartsfinalen.

Lundberg är besviken över att mästerskapet redan är över.

– Jag kan konstatera att vi klarar etapp ett, etapp två, etapp tre i gruppspelet. Vi släpper ett mål mot Tyskland och det ska man inte kunna förlora en hockeymatch på. Hade vi vunnit den matchen hade vi inte fått ett lätt motstånd, men vi hade fått ett annat i kvarten.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!