HockeyNews
PLUS

Leksands frågetecken: "Vill han vara kvar?"

Betsson
ANNONS

Publicerad: Igår 19:50

FacebookXWhatsApp

Samtidigt som Leksands IF är på väg in i en ny högintressant SHL-säsong så finns det även mer långsiktiga frågetecken på dalahimlen.

Detta då 13 spelare i truppen sitter på utgående kontrakt och det gör även General Manager Thomas ”Tjomme” Johansson.

– Det optimala vore om sportchefens kontrakt går ut i augusti eller september, säger den tidigare SHL-forwarden Niklas Olausson i podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson.

ANNONS

Samarbete med Betsson

Det har varit en relativt lugn silly season för Leksands IF och General Manager Thomas ”Tjomme” Johansson. Ett par nyckelspelare har behövt ersättas på backposition, medan forwardsidan har lämnat mer eller mindre orörd in i den nya säsongen.

En blick framåt skvallrar dock om att större förändringar kan vara i antågande. Totalt sitter hela 13 spelare i truppen på utgående kontrakt, däribland förstemålvakten Mantas Armalis, lagkapten Patrik Zackrisson och assisterande kapten Patrik Norén, men inte nog med det.

Även Thomas Johanssons eget kontrakt är inne på sista året och hur hans framtid ser ut skapar vissa frågetecken kring vem som egentligen ska bygga framtidens Leksand.
– Det är väl det största kanske. De måste göra klart vem som är sportchef nästa säsong för de har väl redan börjat rycka i de här 13 spelarna liksom. Oavsett om det är ”Tjomme” eller vem det är så måste de göra klart det. Sedan vet jag inte ens om ”Tjomme” vill vara kvar eller hur det är, men han sitter ju i en grym förhandlingsposition. Sedan har jag ingen aning om hur det påverkar laget, säger Markus Bäckström, reporter på Falu-Kuriren, när han gästar podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson.

ANNONS

En av poddens panelmedlemmar, den tidigare SHL-forwarden Niklas Olausson, menar att Leksand inte har råd att låta osäkerheten kring framtiden påverka arbetet som måste göras här och nu.
– Oavsett om ”Tjomme” blir kvar nästa år eller inte så har han ju kontrakt nu. Han måste ju ha mandat att skriva kontrakt med de han vill så länge han har den tjänsten. Jag har inte exakt koll på hela listan över vilka spelare det här handlar om, men är det framstående spelare så är det nog läge att signa fast dem, säger han innan Bäckström tar vid.

– Sedan kan man ju alltid diskutera rimligheten i att en sittande sportchef ska bygga ett kommande lag. Hur bra är det? Nu tänker jag för Leksands IF:s skull. Om det ska in någon ny så vore det ju bra om den fick skolas in, gå bredvid och se litegrann hur det fungerar.

Niklas Olausson menar rentav att sportchefer och general managers borde ha en helt annan tidsram på sina avtal än vad spelare och tränare har. – Ja, för du kan inte heller bara låta det rinna ut i sanden sista året på kontraktet. Så står de där utan spelare och hamnar för sent på det. Det optimala vore om sportchefens kontrakt går ut i augusti eller september. Att de sätter ett lag och därefter lämnar för att låta en ny komma in. Första året kommer han då få ha det laget som den andre har satt ihop, för annars ska du hela tiden betala en sportchef för att samtidigt ta in en ny för att sätta nästa års trupp. Det jobbet börjar ju nu, säger han innan Markus Bäckström fortsätter:

– Det är ett dilemma, men Leksand är inte den första klubben som sitter i det. ”Tjomme” måste fortsätta sätta sitt, oavsett om han blir kvar eller inte. Så länge de inte har någon annan så kommer det bli hans lag som spelar nästa år (2025/26 reds. anm.) i Leksands IF.

Lyssna på Femtefemmans lagavsnitt om Leksand här

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln