HockeyNews
PLUS

Leksand Superstars anmäler SVT

Leksand Superstars/SVT
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 21 augusti 2024

FacebookXWhatsApp

Den omskrivna dokumentären ”Hatet i Leksand” rör upp känslor i Leksands supporterled.
Nu har Leksand Superstars anmält SVT till Myndigheten för press, radio och TV.

ANNONS

SVT:s kortdokumentär ”Hatet i Leksand” släpptes på SVT Play i april och belyser hur föreslagna styrelsemedlemmar och personer ur valberedningen blev utsatta för hat och hot under den turbulenta årsmötessommaren förra året.

"”En kallades hora och fitta. En annan var tvungen att söka psykologhjälp. Andra kände sig skrämda till tystnad. I en granskning gjord av SVT Sport och SVT Dalarna berättar flera personer nu för första gången om vad som hände när de ville modernisera och professionalisera ishockeyklubben Leksands IF”, skriver SVT i sin presentation av programmet.

Nu, fyra månader efter dokumentärens premiär, har supporterföreningen Leksand Superstars anmält SVT:s dokumentär till Myndigheten för press, radio och tv.

Supporterföreningen anser att dokumentären ger en ensidig bild av de påstådda händelserna och utelämnar viktiga fakta.

"Vi tycker det är mycket allvarligt att public service inte tar sitt uppdrag på allvar utan i stället sprider konspirationsteorier och rena felaktigheter. Det verkliga hatet är det som riktats mot oss och i synnerhet vår klubbchef Torbjörn Olsson efter att programmet sänts”, säger Superstars ordförande Niklas Niva Sjökvist i ett pressmeddelande.

ANNONS

I sin anmälan menar Superstars att SVT bryter mot sina egna principer om opartiskhet och om att visa särskild hänsyn till mediets genomslagskraft, där kontroversiella ämnen inte får behandlas ensidigt och alla uppgifter av betydelse ska vara korrekta.

Superstars hänvisar också till en extern utredning som Leksands IF genomfört, där det inte finns några noterade polisanmälningar.

I sin anmälan skriver Superstars att SVT bryter mot flera av sina egna principer gällande opartiskhet och att visa särskild hänsyn till mediets genomslagskraft där ”kontroversiella ämnen inte får behandlas på ett ensidigt sätt och uppgifter av betydelse ska vara korrekta”.

Vidare skriver supporterföreningen att där inte finns några polisanmälningar noterade i den externa utredning som Leksands IF genomfört.

”I utredningen framkommer ett fall av ofredande, det är det grövsta förekommande som de externa utredarna hittat och som också är beskrivet i utredningen. Detta är riktat mot en av valberedningens motståndare, dvs den sida som SVT utmålar som drivande bakom det påstådda hatet. SVT utelämnar detta faktum helt”, säger Niklas Niva Sjökvist.

Den 16 minuter långa dokumentären är fortsatt tillgänglig på SVT Play.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln