HockeyNews
PLUS

Lagkamraten om Kyle Beach: "Han satte sig i en dålig situation"

(28148) Andrew Shaw Kyle Beach
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 24 maj 2023

FacebookXWhatsApp

I oktober 2021 vittnade Kyle Beach om att han utsattes för sexuella övergrepp av Chicagos videocoach Brad Aldrich 2010.  

En av hans fd lagkamrater i AHL-laget Rockford, Andrew Shaw, ger nu sin syn på det som skedde. 

– Som 20-åring hade jag själv aldrig satt mig i en sådan situation som Kyle, säger han i The Raw Knuckles Podcast.  

När Kyle Beach för ett och ett halvt år sedan vittnade om de sexuella övergrepp han utsattes för i samband med Chicagos Stanley Cup-slutspel 2010 riktades enorm kritik mot Chicagos organisation. Det framkom bland annat att Chicagos ledning inte tagit Beach berättelse på allvar när det inträffade och att de försökt tysta ner händelsen. I svallvågorna av det som uppdagades 2021 avgick bland annat Chicagos GM Stan Bowman och den dåvarande tränaren Joel Quenneville fick omedelbart lämna sitt tränaruppdrag från Florida Panthers. 

Kritiken mot Chicago har dock inte slutat efter det. Många har kritiserat spelarna i det Stanley Cup-vinnande laget för att ha varit allt för förtegna kring det inträffade. 

LÄS MER: Tidigare HV-spelaren träder fram efter sexskandalen: "Har förstört mitt liv"


En av Kyle Beach lagkamrater från AHL-laget Rockford Icehogs under två säsonger, Andrew Shaw, väljer nu att uttala sig. Shaw anslöt till Chicago sommaren 2011, alltså ett år efter det inträffade. Han var med och vann två Stanley Cup-titlar med Chicago, 2013 och 2015, där en stor del av ledningen och spelarkärnan var densamma som 2010. 

– Jag bodde med Kyle i Rockford. Han var snäll mot mig, han hjälpte mig att betala hyran de första två månaderna. Han köpte mat till mig under ett par veckor tills jag hade fått min första lön. Jag har inget negativt att säga om Kyle, men det är synd att något sånt här kunde gå så långt. Det skulle stoppats mycket tidigare av folk högre upp i ledningen, inom HR. Självklart är det förkastligt, men som 20-åring hade jag nog aldrig försatt mig i den situationen Kyle hamnade i. Men självklart vet jag inte vad som rörde sig i Kyles huvud, men han satte sig i en dålig situation. Jag hade tryckt in tummarna i Aldrichs ögon, säger han i podcasten The Raw Knuckles.  

Coachen Joel Quenneville, som ska ha varit med under det möte då Chicagos ledarsektion informerades om händelsen 2010, har inte haft några nya tränaruppdrag sedan han sparkades från Florida 2021. 

– Det är tråkigt. Enligt mig är han den bästa tränaren genom tiderna. Hela den här situationen ... jag tror helt ärligt inte att någon av spelarna visste något fram tills träningslägret sommaren efteråt. När du är mitt i ett slutspel, allt du gör är ... hockey, sova, äta, hockey, sova, äta. De ser till att du bor på hotell även när du är hemma så att du bara ska fokusera på hockeyn. Jag tror inte att det nådde omklädningsrummet förrän säsongen efteråt och även då tror jag ingen visste vem det handlade om. De visste inte att det var Kyle. 

Andrew Shaw avslutade sin hockeykarriär 2021. Han har en gång tidigare under karriären stängs av efter att ha skrikit homofobiska tillrop mot en domare. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!