HockeyNews
PLUS

Kritisk efter DIF-domen: "Slår helt fel"

DIF pyro
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 15:52

FacebookXWhatsApp

Djurgården hockeys säkerhetsansvarige, Michael Väyrynen, är kritisk till flaggförbudet som delats ut och har många frågor som kräver svar.

– Det är luddigt, både varför de tagit beslutet och hur det ska efterlevas, säger han till Hockeynews.

ANNONS

Djurgårdens supportrar får inte ha flaggor vid de tio kommande bortamatcherna som ett straff för att pyroteknik antändes i en match mot Västerås i september. 

En dom som Djurgården kommer överklaga och som väckt reaktioner. Michael Väyrynen gör sin fjärde säsong som säkerhetsansvarig i DIF och är involverad i att ordna med överklagan, som måste göras inom 14 dagar. 

– Vi har hemmamatcher den här veckan så vi har inte hunnit titta på det ordentligt än, men vi kommer göra det framöver, säger han. 

Han ser flera frågetecken kring flaggförbudet. 

– Först och främst är det kollektiv bestraffning vilket vi vänder oss mot. Sedan är ju den stora frågan hur det här kommer efterlevas. Förbudet gäller bortamatcherna, vi står inte som arrangör på bortamatcherna så det faller på de föreningarna att hantera det. Och vad kommer hända om en barnfamilj med femårige Kalle vill komma in med sin hemgjorda flagga? Det slår helt fel. Så det är många frågor som vi vill ha svar på med vår överklagan, säger Michael Väyrynen. 

Han tycker också att det är oklart vad som gjort att Djurgårdens straff blivit just tio matcher, och på vilket sätt det är en åtgärd som får bort pyroteknik från hockeymatcherna. 

Han hade hellre sett att Djurgården kunnat vara involverade i efterarbetet med att utreda händelsen i Västerås. Han hade helst fått ta del av material från övervakningskameror från händelsen, för att ha en chans att identifiera personer som använt pyroteknik och dela ut arrangörsavstängning till dem.

– Alla är överens om att pyroteknik inte är bra i en inomhusmiljö. Särskilt inte på vinterhalvåret när folk har mer kläder, jackor, på sig, det finns en brandrisk som vi ser ett stort allvar i. Så vi vill stänga av de här personerna, men det blir svårare för oss på bortaplan när vi inte är arrangör, då videomaterialet hamnar hos polisen så blir det förundersökningssekretess på det, säger han.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln