HockeyNews
PLUS

Klubben skakas av dopingskandal – tre spelare riskerar lång avstängning

(28211) McCormack Stohanzl Klima
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 31 maj 2023

FacebookXWhatsApp
De tjeckiska finalisterna Hradec Kralove skakas av en skandal.
Tre spelare utreds för doping och är avstängda tills vidare. De riskerar nu en flera år lång avstängning från hockeyn.

Det är de tre spelarna Graeme McCormack, Martin Stohanzl och Kevin Klima som har testat positivt för ett förbjudet ämne när de fick besök av Tjeckiens antidopingkommitté, skriver det tjeckiska hockeyförbundet på sin hemsida.

Och Hradec Kralove, som spelade i Champions Hockey League mot bland annat Färjestad förra säsongen, har snabbt vidtagit egna åtgärder.

”Vi stänger därför av spelarna från sina professionella kontrakt tills fallet är löst”, skriver Mountfield (Hradec Kralove) på sin hemsida.

Dopingtesterna genomfördes den 9 april då Hradec Kralove var mitt uppe i slutspelet mot Vitkovice. Enligt tidningen Sport ska det förbjudna ämnet som spelarna fått i sig kommit från ett kosttillskott, som bland annat ska vara bra för att hjälpa till att återhämta sig från influensa.

– Det här är ämnen som tillhör de stimulantia som ökar hjärtaktivitet och liknande. Det handlar inte om droger, säger Martin Cizek, chef för antidopingkommittén, till den tjeckiska nyhetsbyrån CTK.

LÄS MERKlart: Djurgården har fått ett glatt besked – nu hoppas man på nästa

Det förbjudna och dopingklassade ämnet fanns inte med på innehållsförteckningen för kosttillskottet så klubben menar att dopingbrottet var oavsiktligt. Samtidigt påpekar Hradec Kralove att spelarna borde ha rådfrågat klubbläkaren innan de tog kosttillskottet. Att de inte gjorde det är i sig ett regelbrott, enligt klubben.

Den kanadensiske backen Graeme McCormack och forwardsduon Kevin Klima, son till Stanley Cup-mästaren Petr Klima, och Martin Stohanzl riskerar nu en längre tids avstängning.

– Som längst är det en avstängning på fyra år. Beroende på olika omständigheter kan det förkortas till två år, säger Martin Cizek till CTK.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!