Kanada världsmästare för 28:e gången – slog Tyskland med 5–2

(28196) Kanada

Publicerad: 28 maj 2023

TAMMERFORS. Tyskland stod upp i två perioder i VM-finalen, men till slut kunde de inte stå emot Kanada.

Tyler Toffoli och Samuel Blais mål i den tredje perioden tog "Lönnlöven" till en 5–2-seger och nationens 28:e VM-guld. Därmed passerar man Ryssland/Sovjetunionen som mesta mästare i VM-sammanhang.

– Jag har aldrig haft möjligheten att representera Kanada tidigare, det är en enorm ära. Jag har vunnit Stanley Cup, Memorial Cup och nu har jag vunnit VM, säger veteranen Milan Lucic till SVT.

Tyskland hade efter semifinalskrällen mot USA chansen att vinna landets första VM-guld i historien. Och även i finalen väntade nordamerikanskt motstånd – denna gång i form av Kanada.

Laget kom ut respektlöst i finalen och efter 07:44 fick man utdelning. Backstjärnan Moritz Seider hittade John-Jason Peterka med en svepande passning och Peterkas hittade luckan ovanför benskyddet på Samuel Montembeault. Kanadas ledarteam utmanade beslut då det var gränsfall för offside men efter videobedömning fastslogs beslutet på isen – godkänt mål.

Ledningen skulle dock bli kortvarig för tyskarna. Tre minuter senare gick man bort sig i sin forecheck, Kanada kom loss i ett två-mot-ett-läge och Samuel Blais förvaltade Peyton Krebs passning.

Den andra perioden blev något temposvagare men efter 13:47 skulle Tyskland återigen ta ledningen – denna gång genom Daniel Fischbusch – återigen med en passningspoäng för Mortiz Seider. Samma mönster från första perioden skulle dock återupprepas – fyra minuter senare kvitterade Kanade genom Lawson Crouse.

Fem minuter in i den tredje perioden utnyttjade Kanada ett slarv i det tyska försvaret och Samuel Blais höll sig påpassligt framme för sitt andra mål.

11:51 in i slutperioden kom sekvensen som visade sig bli matchavgörande. Tyskland skapade en fin chans i skottsektorn men tappade pucken och i omställningen kunde Calgarystjärnan Tyler Toffoli åka sig till ett friläge och hitta luckan mellan benen på Mathias Niederberger. Målet skulle dock ha blivit bortdömt då det visade sig att Kanada hade sex spelare på isen. Men det missades av domarteamet.

Tyskland chansade med utplockad målvakt tidigt men med två minuter kvar kunde Scott Laughton göra 5–2 för Kanada i öppen bur.

Kanada har därmed säkrat sitt 28:e guld i VM-sammanhang och passerar Ryssland som det land med flest VM-guld. Stortalangen Adam Fantilli, 18, som väntas gå som nummer två i sommarens NHL-draft tog in intrycken av att spela sitt första stora VM för Kanada.

– (Tyler) Toffoli, (Milan) Lucic och (Scott) Laughton är alla spelare som har varit med i ligan så länge och de har vunnit mästerskap på högsta nivån. Jag försöker se hur de gör saker och agerar på isen. Jag är en fluga på väggen och bara tittar på. Det har varit väldigt lärorikt för mig, säger Fantilli med guldmedaljen om sin hals.

Fantilli har spelat collegehockey en säsong med University of Michigan och kan sannolikt spela NHL-hockey redan till hösten om hans blivande NHL-klubb och han själv tycker att det är en bra idé.

– Jag vet inte. Det här är tekniskt sett inte NHL-matcher så det är något jag får fundera på i sommar. Vi får se, säger Fantilli.

Tyskland gjorde sitt allra bästa och förre Röglebacken, numera Detroitklippan Moritz Seider var en av de allra bästa backarna i VM-turneringen.

– Självklart är det frustrerande för vi hade det i våra egna händer. Jag tycker inte att Kanada är det bättre laget över 60 minuter. De utnyttjade våra misstag maximalt och det är definitivt något vi måste lära oss. Jag är 100 procent säker på att det här inte är sista gången vi befinner oss i den här positionen. Så fort vi har smällt det här kommer vi inse att vi har skapat historia och ingen kan ta det ifrån oss, säger Tysklands Moritz Seider.

Kanada – Tyskland 5–2 (1–1, 1–1 3–0)