HockeyNews
PLUS

Junlands starka ord: "Körde på utan att tänka"

(16257) Jonas Junland/Linköping HC
Peter Holgersson/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 9 juni 2024

FacebookXWhatsApp

Jonas Junland har nu avslutat sin karriär.
I en stor intervju med Aftonbladet talar han ut om moderklubben Linköping HC – som också blev hans sista.
Samt om livet efter hockeyn.

ANNONS

Det blev två säsonger med utspridda matcher i NHL, två i KHL, fyra i Schweiz – men framför allt 442 matcher i SHL.

Om sista säsongen han spelade i LHC, 22/23, säger Junland till AB:

– Där och då var det en självklarhet att hjälpa föreningen att försöka vinna hockeymatcher. Hade vi varit ett topplag med spelare som stod i kö för att komma till Linköping hade jag kanske kunnat vila mer och inte känt pressen och stressen som vi hade. Men jag körde på utan att tänka. Jag är tacksam för det när jag ser LHC i dag. Någonstans känner jag att det var värt alla uppoffringar. Vi höll oss kvar i SHL.

Efter skadeproblemen blev det inga matcher alls den sista kontraktsäsongen. Angående LHC:s lyft, säger Junland till AB:

– Fantastiskt kul att de har vågat hålla fast vid Klas Östman och ledarstaben. Man har vågat betala lite mer för någon spelare och börjat bygga något som lockar andra spelare också. Marcus Högberg storspelade i målet, allt började sitta och de fick en tro av att vinna flera matcher i rad. Det är skithäftigt, även för en annan som inte var med på isen men som har varit med fram till dess. Det känns som att det äntligen vänder för Linköping som borde vara en topp fyra-klubb, vilket man var tio–tolv år i rad. Stan lever upp. Vi har LFC i damfotbollen, vi har innebandy på toppnivå men det är hockeyn man samlas kring mest. Det är otroligt viktigt för Linköping som stad att ha ett bra hockeylag.

Hockeyveteranen är fortfarande kvar knuten till sporten – men vill bli det på fler sätt, säger han till AB:

– I dagsläget är jag arbetslös. Sen har jag en del engagemang som jag har startat under min karriär och även nu under året. Vi ska öppna ett hockeycenter i Linköping, jag är delägare i ett gym och har även ett fönsterföretag med min svåger som jag är delägare i än så länge. Jag är som sagt arbetslös men vill jobba kvar inom ishockeyn på något sätt, men kanske på andra sidan mot media. Tv eller radio, något åt det hållet. Jag vill vara dum nog och tro att det kommer en förfrågan framöver med något som passar mig. Fram tills dess har jag tänkt att söka sådana jobb till hösten. Sen tar de andra engagemangen en del tid, men skulle ingen vilja ha mig där jag tycker att jag borde vara så får jag söka ett jobb någon annanstans.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln