HockeyNews
PLUS

Jokinens filosofi ifrågasätts: "Inte få ett jävla skit"

Betsson
ANNONS

Publicerad: 26 september 2024

FacebookXWhatsApp

Hela SHL:s kanske största profilvärvning inför säsongen är Timrås rekrytering av NHL-legendaren Olli Jokinen som ny huvudtränare.
En tränare vars filosofi det finns frågetecken kring huruvida den kommer att fungera i SHL.
Åtminstone bland panelen i podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson.
– De kommer åka skridskor, men de kommer inte få betalt, säger den tidigare Timrå-spelaren Mattias ”Kolan” Karlsson i podden.

ANNONS

Samarbete med Betsson

För nio år sedan avslutade finländaren Olli Jokinen en över 1 200 matcher lång NHL-karriär, men trött på hockeyn var han inte. Istället blev tränarbänken 45-åringens nya hem och efter tre säsonger i finska St Michel med Jukurit är han nu ny huvudtränare i Timrå i SHL.

En profilvärvning av större mått som också kommer med en tydlig spelidé innehållandes aggressivitet, tempo och hög press. Ett recept som inte alla är helt övertygade om kommer att fungera i Sveriges bästa liga.
– Det stora för Timrå är ju att ha en tränare som inte har lirat hockey själv (skratt). Nej, men Olli Jokinens stil, som är lite amerikaniserad och finsk, med den här presshockeyn på stor rink. Vi såg ju bland annat Barry Smith i Djurgården som ville köra presspel. Nu vet jag inte om det här är exakt så, men de vill vara i ansiktet på motståndarna med sitt presspel, säger den tidigare SHL-forwarden Christian ”Fimpen” Eklund i podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson, och får medhåll av den tidigare Timrå-spelaren Mattias ”Kolan” Karlsson. – Hur ska det fungera med (Jonathan reds. anm.) Dahlén? Kommer han vilja åka och jaga pucken?

ANNONS

– Ja, och kommer det fungera på stor rink. Det finns ganska många skickliga backar som kan peta in den. Det här tycker jag nästan är roligare än hela truppen. Han står verkligen ut som tränare, svarar ”Fimpen”.

Panelen tycks dock vara överens om att det finns få lag i ligan som kommer att bli lika intressanta att följa under den kommande säsongen som Jokinens Timrå. – Det ska bli kul att följa hur det utvecklar sig och hur de klarar av det. Det kan vara lätt i början om alla spelare är friska, men så kommer du till november och alla har gnuggat på rätt länge. Du kommer upp till Luleå och det finns ingen sol och så ska du spela på med det här spelet. Jag kan tänka mig att vissa matcher kommer de inte få ett jävla skit. De kommer åka skridskor, men de kommer inte få betalt. I vissa matcher kommer de säkert få jättebra betalt., säger ”Kolan” innan ”Fimpen” tar vid.

– Hur många gånger har man inte sett lag som ska vara ”in your face”-typen? Som ska vara det jobbigaste laget, jobba hårdast och vara pissjobbiga att möta. Det är precis som du säger. Det är jobbigt att göra i 52 matcher. Inte minst på stor rink.

ANNONS

Den tredje panelmedlemmen med egna SHL-meriter, Niklas ”Olle” Olausson, menar dock att det finns flera bärande spelare i Timrå som faktiskt borde passa väldigt bra in i Jokinens modell.
– Visst är det så, men på flera av deras stjärnspelare har du också en speciell profil som faktiskt klarar av det. (Filip) Hållander har lite den spelstilen. Anton Lander är verkligen en som gör allt. (Anton) Wedin är det också. Det är väl möjligtvis då spelare som Dahlén, som har en extrem spets, och Emil Pettersson till viss del [som inte har den profilen], säger han. Podden bjuds även på några konkreta exempel på hur det kan se ut när Timrå spelar hockey i vinter när journalisten Andreas Lidén, från Sundsvalls Tidning, gästar avsnittet.

– Tittar man på försäsongspremiären mot Brynäs så var det en vargflock som gick till attack. De bara körde och körde och körde med huvudet under armen, som Filip Hållander sa. Nu när de mötte Leksand igår (torsdag 12/9) så var det fortsatt en väldig attack och intensitet, men med lite mer struktur. Men de kör en väldigt hög press med väldigt högt tempo. De vill vinna pucken tidigt, de vill komma till avslut tidigt och de vill egentligen skruva upp alla reglage. Det blir en hockey som blir otroligt kul att se, för det händer grejer hela tiden, berättar han och levererar även en hyllning till de första intrycken av Olli Jokinen.

– Han är en fantastisk profil med energi och utstrålning och det finns ingen som kan ifrågasätta hans meriter som hockeyspelare. Nu har han tränat lite juniorlag i Florida, tre säsonger i Jukurit och nu är han här, så tar det sakta, säkert och systematiskt i sin tränarkarriär. Det känns väldigt intressant, måste jag säga. Han har pondus och är samtidigt väldigt varm som människa. Jag tycker att han känns otroligt intressant som coach.

Lyssna på Femtefemmans lagavsnitt om Leksand här

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln