HockeyNews
PLUS

Janmark: "Brukar inte göra målgester..."

Janmark

Publicerad: 16 juni 2024

FacebookXWhatsApp

EDMONTON. Mattias Janmark blev stor hjälte i Edmonton.
31-årigen gjorde 1–0 i boxplay och spelade fram till 2–0 – Florida hämtade sig aldrig och blev överkörda i den fjärde finalen.
– Jag är inte den som brukar göra målgester så ofta. Man kan ofta läsa på den hur mycket det betyder och det var så klart skönt, säger Janmark till Hockeynews.

Edmonton höll säsongen vid liv, åtmistone till tisdagkväll i Sunrise, när lagen nu möts i en femte Stanley Cup-final.
Mattias Janmark satte igång allt.

Han gjorde 1–0 efter 3.11 i spel fyra mot fem och fem minuter senare spelade han fram till 2–0.
– Väldigt skönt så klart. I förra matchen kom vi ut hyggligt men dom kom ut och gjorde första målet och vi får inte med publiken som vi vill. Att få första målet och speciellt i boxplay och allt vad det innebär. Sen kunde vi bygga vidare på det, säger Mattias Janmark.

Fansen i Edmonton firar länge inatt.
– Kul. Jag har mycket familj här och kompisar och det har varit väldigt kul att få visa alla hur det kan vara här. Det är speciellt här. I dag har det varit en enda stor fest, lördag och bra väder och många har nog varit ute och haft roligt hela dagen.

Kan ni dra någon nytta av resultatet, 8–1?

– Det är väl lite både och. I tredje sitter man nästan och tänker att vi ska spara på målen till nästa match. Förutom två dåliga perioder i match två tycker jag vi varit åtminstone lika bra som Florida men de har haft en väldigt bra målvakt. Skönt att visa för oss själva och för dom också att det kanske inte bär hur långt som helst. Det kommer stå 0–0 i nästa match och då gäller det att börja i rätt ände igen, säger Janmark.

Efter Janmarks show i öppningen av matchen tog Connor McDavid över i andra perioden och stod för 1–2 – i tredje perioden spelade han fram till ytterligare ett mål och 32 assist i ett och samma slutspel är nytt rekord i NHL.
McDavid passerar Wayne Gretzky.
– Det finns inte mycket att säga. Alla står i båset och och kollar på varandra helt tysta ibland när han gör saker. Kul att han fick slå rekordet men jag tror inte han bryr sig mycket nu. Han hade nog bytt det där rekordet mot en vinst nu, säger Janmark.

Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!