HockeyNews
PLUS

Jagade Foppa: "Försökte slåss med honom"

Kevin Bieksa

Publicerad: 10 juni 2024

FacebookXWhatsApp

Kevin Bieksa berättar att han fortfarande har en gruppchat med bröderna Sedin och Alexander Edler efter åren i Vancouver Canucks.
Sportsnet-experten har också varit på jakt efter Peter Forsberg.
– Jag försökte slåss med honom. Det hade varit en bra story att man slagits med en av svensk hockey bästa någonsin, säger Bieksa till Hockeynews.

Kevin Bieksa är en av Sportsnets experter och följer Stanley Cup-finalerna mellan Florida och Edmonton.
Tio av sina 13 år i NHL spelade han för Vancouver Canucks.
– Jag har inte träffat en svensk som är en dålig person. Jag letar fortfarande, säger han och fortsätter:
– Sedins och Alexander Edler är mina grabbar. Vi har fortfarande en gruppchat och snackar hela tiden. Jag spelade med Mikael Samuelsson en kortare sväng också och vi hade mycket kul ihop.

"Han var min mentor"

Under sina tre år i Anaheim fick han träffa på den yngre svenska generationen.
– Hampus Lindholm, Rakell och Silfverberg. De var lite yngre än mig men det var kul att komma nära dom. De höll sig för sig själva lite och hade sina middagar men ibland tvingade jag mig med, säger Bieksa.

Markus Näslund är en annan som han lyfter fram efter åren i NHL med det var mer av en doldis som betydde mycket för honom.
– Mattias Ölund var min mentor utan att jag egentligen visste om det. Jag tittade på honom och hur han tog hand om sig själv och hur han spelade där ute med sin fysik. Det var en kille jag såg upp till tidigt i min karriär.

Vem är den tuffaste svensken du mött?
– Det är en svår fråga. Jag hade tur nog att spela mot Peter Forsberg. Det var i slutet av hans karriär och han hade en del skador så han var inte så dominant där ute som under hans storhetstid. Jag minns ett bråk med honom, vi rullade runt där ute. Jag försökte slåss med honom men jag visste att han inte ville slåss med mig. Men det hade varit en bra story om man hade kunnat säga att man slagits med Forsberg som är en av svensk hockeys bästa spelare någonsin, säger Bieksa och tillägger:
– Jag fick också spela en säsong med Sundin när han sajnade med Vancouver i slutet av hans karriär. Jag växte upp i Toronto och såg "Big Mats" spela så det var rätt coolt för mig.

Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!