HockeyNews
PLUS

Omark: "Jag försöker att inte tänka på den dagen"

(32191) Linus Omark (montage)
Bildbyrån/Luleå Hockey

Publicerad: 18 februari 2024

FacebookXWhatsApp

Linus Omark är tillbaka i SHL och han är sig lik, 37-åringen från den lilla tätorten Övertorneå hamnar ofta i händelsernas centrum. Men det finns en annan sida av honom med, en som inte syns lika ofta under vintern.
– Jag har familj, två barn och en fru som man försöker umgås med, säger han till Hockeynews. 

Trots att Linus Omark spelat större delen av sin karriär utomlands är hans namn kanske SHL:s största. Den nyss fyllda 37-åringen hamnar ofta i händelsernas centrum, både på och utanför isen.

I SM-finalserien mot Färjestad 2022 kritiserade Omark värmlänningarnas assisterande tränare Thomas Rhodin. Karlstadslaget svarade med att räkna upp antalet SM-meriter på jumbotronen i Löfbergs Arena, åtta-noll till Rhodin.

Stjärnforwarden har även haft sina utbyten med Leif Boork på X. Den förre förbundskaptenen höll inte med om att Omark rankades som en av de största stjärnorna i SHL inför säsongen. Norrbottningen svarade med "att personalen på ålderdomshemmet fortfarande ger dig tillgång till Wi-Fi:t är fan imponerande". 

Omarks vän och Frölundas stjärnback, Henrik Tömmernes, som har spelat tillsammans med Omark i Genéve-Servette i Schweiz i två år, berättar däremot att det är en lugn kille. 

 – Det är en väldigt lättsam miljö runt honom, säger Frölundabacken.

FAKTA.

Namn: Linus Omark
Ålder: 37
Moderklubb: Övertorneå HF
Antalet SHL-matcher: 121 
Antal NHL-matcher: 79
Utmärkelser: Ett VM-guld, två VM-silver, Schweizisk mästare, två gånger utsedd till All Star Team i NL och en gång poängbästa spelare i NL.

När Omark inte hamnar i ordbråk eller hänger i Coop Norrbotten Arena försöker han ta vara på de få tillfällen som ges med familjen under vinterhalvåret. 

 – Jag har familj, två barn och en fru som man försöker umgås med och försöker ta vara på tiden med så mycket som det går. Det är mycket fokus på hockeyn, det blir inte så många tillfällen som man vill under vintern. 

 Under Omarks två år i Schweiz lärde han känna Tömmernes familj väldigt bra. Duon har många minnen att se tillbaka på, flera bussresor och middagar har lagt sig på minnet. 

 – Vi var väldigt bra vänner, vi var de enda svenskarna och under covid-året framförallt umgicks vi väldigt mycket och med familjerna. Två roliga år tillsammans, först ett silver och sedan att vi fick avsluta med ett guld tillsammans. Linus har varit så nära ett guld flera gånger så sjukt kul för honom att han äntligen fick det där guldet, det är jag glad över, säger Tömmernes. 

Omark instämmer, minnen finns det gott om både från Schweiz och övriga ställen karriären tagit honom till. 

 – Det finns tusen minnen höll jag på att säga, men man har många från de olika platserna man bott på och från ställena man varit på. 

 Omark lämnade Luleå 2009 och har spelat i NHL, AHL, KHL, Liiga och NL sedan dess. 37-åringen bröt kontraktet med Genéve-Servette och vände hem till Luleå 2021/2022, på grund av sjukdom inom familjen. Året efter var han tillbaka i Schweiz och gjorde ett sista år i klubben innan han tog sitt pick och pack och återvände till Luleå igen. 

 – Det har varit kul att få bo i Sverige och spela för Luleå som jag brinner för, säger han.

Tömmernes berättar att norrbottningen ofta talade om Luleå när de bodde i Schweiz. 

 – Han pratade ofta om vad Luleå betyder för honom och att det alltid funnits en tanke om att komma tillbaka. Han är deras ansikte utåt och en motor, säger Frölundabacken. 

Omark är uppskattad av Luleåfansen men samtidigt är det inget han går runt och tänker på. 

– Det är alltid kul att vara uppskattad när man gör och har gjort mycket för klubben, det är denna klubben jag brinner för. 

 – Man har lärt sig genom åren att hantera pressen och vad som krävs av en, man blir lite klokare. Men att komma hem och bo i Luleå där människor mer vet vem man är och ett stort hockeyintresse, det är alltid speciellt.

På isen är Omark en hockeyartist som gör sina spelare bättre, konstaterar Tömmernes: 

– Han syns på isen men han gör också mycket som man inte ser. En styrka är framförallt att han kliver fram när det behövs, det är en ledare som alltid har en press på sig men som han klarar av. Det kan bli en del spexiga grejer runtom honom.

Omark själv instämmer. 

– Han känner mig väl Tömmernes, han har allt koll på mig, säger Omark och konstaterar:

– Jag försöker bara göra mitt jobb.

Omark är en av de äldsta spelarna i SHL och tanken på att spelarkarriären en dag är över gör honom känslosam. 

– Jag är nyss fyllda 37 år men jag känner mig ung och fräsch, men med tanke på åldern vet man att en dag tar snart det roliga slut. Jag försöker att inte tänka på den dagen, den tanken försöker jag undvika. 

Åldern verkar dock inte stoppa Omark som gjort 32 poäng på 43 omgångar.

– Det har bara varit att fortsätta jobba hårt och göra jobbet varje dag, säger forwarden.

För Luleå som lag har det däremot inte gått som tänkt, tillstår Omark.

– Vi ligger där vi ligger och just nu kanske vi inte är bättre än så, men mitt mål och lagets mål är fortfarande att vinna SM-guld. Jag är hemma för att vinna SM-guld.

37-åringen har svårt att se ett liv utan hockey, och att han i framtiden inte ska ha någon koppling till sporten är inte speciellt troligt. 

– Jag älskar verkligen hockey, vi får se vad det landar i framtiden. 

FEM SNABBA. 

1. Ditt bästa hockeyminne?
– Hela min resa som hockeyspelare.  

2. Vem var din första stora idol inom ishockeyn?  
– Mina bröder och kusin, sedan har såklart Peter Forsberg alltid varit en idol.

3. Vilket SHL-lag är roligast att spela mot? 
– Skellefteå AIK. 

4. Vilken SHL-spelare är jobbigast att möta? 
– Rasmus Rissanen i Örebro. 

5. Vem är Sveriges bästa spelare just nu? 
– Elias Pettersson, William Nylander & Co. 

SHL-INTERVJUN Ejdsell: "Jag spelar ganska hårt – men med glimten i ögat"

SHL-INTERVJUN
Pudas: "Jag blir lite bättre av att hela tiden vara på gränsen" 

ANNONS:Se ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!