HockeyNews
PLUS

"Hockeyns mörka baksidor" – tränare: Festa med prostituerade

(31615) Hockeyns mörka baksidor
Sveriges Radio

Publicerad: 24 januari 2024

FacebookXWhatsApp

Sveriges Radio granskar “Hockeyns mörka baksidor”Pernilla Wadebäcks dokumentär i radion fångar machokultur, mobbning, sexistisk jargong och pennalism. Bland annat om “en allsvensk klubb där tränaren föreslog att de spelarna skulle ha en festkväll med varsin prostituerad, för att stärka lagets vinnarmoral”.
– Rädslan att inte våga prata öppet om problemen inom hockeyn tror jag är den största orsaken till att hockeyn inte kommit längre med att skapa en sund kultur, säger reportern om granskningen i SR.

ANNONS

Avslöjanden om Chicago Blackhawks Stanley Cup-vinnande säsong 2009/10 skakade om hockeyvärlden 2021. Hur videocoachen Brad Aldrich fick sitt namn på bucklan, trots att klubben kände till uppgifter om sexuellt utnyttjande. Aldrich gick vidare inom hockeyn och dömdes till fängelse för sexbrott mot en juniorspelare – och Kyle Beech trädde fram 2021 och berättade hur han blivit utsatt. 

I Sverige berättade Erik Granqvist om sina upplevelser inom ishockeyn, först känslosamt i Viaplay och sedan i boken “Inkilad” skriven tillsammans med prisbelönte Johan Esk. 

– 2021 skrevs det mycket om hockeyns problem i media och jag var helt enkelt nyfiken på om sporten kommit tillrätta med bla tystnads- och machokulturen som kan leda till psykisk ohälsa bland unga spelare, säger SR:s Pernilla Wadebäck. 

– För många barn och ungdomar är ishallen som ett andra hem och de identifierar sig starkt med att vara ”hockeyspelare” både på och utanför isen. Men vad händer när de inte känner att de mår bra i den miljön, hur tas de omhand av klubbarna?  

Pernilla Wadebäck berättar att hon själv varit “hockeymamma” och älskar sporten. 

– Jag upplever att det finns en vilja hos många att förändra kulturen men när jag pratat med tränare/föräldrar/spelare så upplever de att det ofta stannar vid värdegrundspolicys som tyvärr inte når ut i själva verksamheten. De flesta är överens om att hockeyn måste vara mer inkluderande, att tränare och föreningar måste ta bättre hand om sina spelare också när någon inte presterar på topp men samtidigt jagar klubbarna resultat och vinster – det är en ekvation som är svår att få ihop.  

– Och när det gäller spelare så har jag fått till mig från i stort sett alla jag talat med att man vågar inte berätta att man mår dåligt eller har problem utanför isen - då riskerar man att petas/bänkas/bli utfryst. Tystnadskulturen är extremt utbredd och det var nog det som förvånade mig mest! 

I dokumentärens första del berättas: 

“I arbetet om det här programmet får jag höra om en allsvensk klubb där tränaren föreslog att de spelarna skulle ha en festkväll med varsin prostituerad, för att stärka lagets vinnarmoral”. 

Pernilla Wadebäck till Hockeynews om uppgiften: 

– Jag har fått den uppgiften från en förstahandskälla som var med vid tillfället, har ej jobbat vidare med uppgiften då mitt syfte inte varit att peka ut olika klubbar eller tränare utan mer fånga kulturen.  

I “Hockeyns mörka baksida” berättas också:

“I en annan klubb i division 2 ritar tränaren en penis och en vagina på en whiteboard. Det handlar om vilken spelartyp man vill ha. Under pensisen skriver  han: ‘ha kul, ta ansvar’. 
Under vaginan: ‘gnälla, vika ner sig’“. 

Pernilla Wadebäck: 

– Det är några år sen detta hände men klubbordföranden gick ut i media och tog avstånd från tränarens agerande. Tränaren är idag verksam i hockeyettan. 

Dokumentären fångar även problemen en del tjejer upplevt inom hockeyn när de spelat med killar – det finns uppgifter om
förföljelser under match, men även: killar som vägrat tacka efter match och skickat “dick pics”. 

Tre Kronor-stjärnan Maria Roth, numera SVT-expert, medverkar och berättar om unga spelare som kontaktat henne: 

– Tjejer som kämpar på, inte accepterade av pojkar som på olika sätt försöker få ut dem ur föreningen. Inspirationen tynar bort. Jag förstår dem. Samtidigt som det är det jag vill åt, jag förändringen för flickor och pojkars skull  – annars kommer inte hockey att bli den sport den har kapacitet att bli. 

– Vi måste berätta om de jobbiga historierna där folk far illa. 

Svenska ishockeyförbundets barn- och ungdomsansvarige Anders Wahlström i 
dokumentären

– De föreningar som har ledare som tillåter detta, har ett j-la jobb att göra med att förbättra ledarskapet i sin tränarkår. Jag lägger det inte på spelarna, utan på tränarkåren. Ska vi ha nån chans att behålla pojkar och flickor upp i åldrar, måste man se till att stävja såna här saker.



Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

ANNONS