HockeyNews
PLUS

Hockeylabbet: Guldkornen svenska lagen borde värva i AHL

AHL-fynd
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 31 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Lyckade värvningar från Nordamerika händer mer sällan nu för tiden. I det senaste avsnittet av podden Hockeylabbet går analytikern Simon Brändström igenom potentiella fynd i AHL.
– Det är magi. Go get him! Han ser fantastisk ut, säger Brändström om en av spelarna.

ANNONS

Värvningarna från AHL har blivit allt färre de senaste åren, men det är också för att det blir allt tuffare att träffa rätt på värvningarna.

Podden Hockeylabbet riktar in sig på underliggande statistik och i det senaste avsnittet "Labbet fyndar i AHL" tar analytikern Simon Brändström och programledaren Henric Larsson en titt på potentiella fynd i farmarligan.

Inledningsvis tas Färjestadsryktade Adam Wilsbys imponerande siffror upp och Hockeylabbet tittar efter look-alikes med Wilsby och landar då framförallt i två namn:

1.Chad Nychuk, b, 23, Abbotsford Canucks

– Det här är alltså wishversionen av Adam Wilsby. Det är fortfarande väldigt lite data, men däremot ser man i de tiotal kategorier jag kollat på att han är i topp i ligan på hälften av dem.

– Det är framförallt de defensiva grejerna som ser bra ut. Han har lite högre förmåga att passa fram till bra lägen än vad Wilsby har, säger Brändström.

På frågan om vilken nivå Nychuk håller säger Brändström:

ANNONS

– Det är väldigt svårt att säga, man skulle definitivt vilja göra en videoscouting på honom för att kunna avgöra det. Men det jag kan säga är att han ser väldigt intressant ut. Det kanske är lite mer inriktat mot Hockeyallsvenskan.

2. Philippe Myers, b, 27, Syracuse Crunch

– Han ser väldigt gedigen ut, det är en kvalitetsspelare det här. Han verkar i stort sett sakna svagheter på AHL-nivå, säger Henric Larsson.

– Ja, verkligen. Han är väldigt lik Wilsby, men han gör fler poäng per spelad minut. Det finns en dokumenterad offensiv uppsida som Wilsby kanske inte har, säger Brändström.

Forwardsfynd har det funnits ett antal av i SHL de senaste åren, där spelare som Dylan McLaughlin och Carter Camper är två färska exempel som hämtats från AHL och gjort succé. Analytikerna har plockat ut sina favoriter i farmarligan:

Luke Henman, f, 23, Coachella Valley Firebirds

– Det finns framförallt en spelare jag fastnade riktigt ordentligt för och det är den 23-årige kanadensaren Luke Henman, säger Henric Larsson och fortsätter:

ANNONS

– Inga märkvärdiga siffror om vi gör Elitprospectskollen, men tittar vi på djupet på honom så börjar det se riktigt intressant ut. Det är i mitt tycke en liten guldklimp.

– Jag håller helt med. Det är ett typexempel på en sån som kanske försvinner när man gör en EP-scanning och ser hans poängsnitt, men kollar man på poäng per spelad minut så är han topp 20 procent i ligan. Det är tydligt att han har en ganska marginaliserad roll och inte får så mycket istid. Det hade varit intressant att se honom i en helt annan miljö och där han får spela powerplay, säger Brändström.

Larsson lyfter framförallt fram Henmans passningsförmåga.

– Han är duktig på att få in pucken i skottsektorn och att hitta medspelare som får iväg onetimers. Han är bra på att återvinna puck i offensiv zon och hålla liv i anfallen. Det här känns som en superspännande spelare som hamnat lite i skymundan, säger Larsson.

Vidare tar duon en närmare en titt på Färjestadsryktade Marian Studenic, som de tror kommer att lyckas i SHL.

– Han har väldigt, väldigt bra underliggande siffror generellt. Poänggörandet och chansskapandet är det som sticker ut tillsammans med att han tar mycket ansvar för transportering av puck. Han ser väldigt kompatibel ut med SHL på det sättet, säger Henric Larsson och får medhåll från Brändström:

ANNONS

– Tittar man på spelarna som har samma underliggande siffror som honom så är det nästan uteslutande spelare som spelar i NHL idag. Jag kollade upp de tio närmsta där och alla är i stort sett bofasta i NHL. Då är han undantaget och har sajnat för Färjestad.

Callahan Burke, f, Colorado Eagles

– 29 poäng på 45 matcher är helt okej, men han ligger inte i närheten av toppen av poängligan. Kollar man på hans underliggande siffror så är han en offensiv mosare av rang, säger Brändström.

– Här har vi en kille med ett riktigt bra skott vad det verkar, han kommer ofta till avslut och är väldigt delaktig i det offensiva spelet rent generellt, säger Larsson.

Callahan Burke tjänar 125 000 dollar per år i AHL och bör rent lönemässigt kunna hamna i SHL.

– De offensiva parametrarna är väldigt starka. Han är lite sämre på den defensiva sidan, men det är så pass bra offensivt att man blir lite nyfiken att titta vidare på det. Han är 178 cm lång och det kanske ligger honom lite i fatet för att ta en plats i NHL, säger Brändström.

ANNONS

En svensk spelare som tas upp är centern Oskar Bäck som sitter på utgående avtal med Dallas.

– Han borde vara intressant, inte minst för Färjestad. Det är en spelare som har ganska tydliga spetskvaliteter, inte minst vad gäller den spelfördelande sidan. Han är en väldig duktig passningsläggare och en mycket skicklig tekare, säger Larsson.

– Den siffran jag tycker är viktigast den relativa XG:n, hur man presterar gentemot sina lagkamrater och där har han legat väldigt bra till under en väldigt lång tid.

Simon Brändström ombeds plocka fram liknande profiler som Bäcks i SHL:

– Då har vi Lukas Jasek, Anton Lander, Broc Little, Robin Hanzl, Riley Woods och Joel Kellman. Det är inte kattpiss direkt.

Milos Kelemen, f, 24, Tucson Roadrunners

– Tittar vi på de underliggande siffrorna så finns det ännu mer att ta av. Det är inte riktigt exakt som Marian Studenic, men lite åt det hållet vad gäller profil. Hög puckkontroll, högt chansskapande och ser allmänt spännande ut. Det är spännande att se om han hade kunnat lasta in lite kassar.

ANNONS

– Han har spelat både OS, VM och JVM, så det finns mycket spel i den här killen uppenbarligen. Det är en spännande kille, riktigt spetsig. Spontant vore det spännande att se honom tillsammans med Studenic, men skulle en sån här kille kunna hamna i Malmö, frågar sig Larsson.

Cameron Wright, f, 25, Bakersfield Condors

– Det är en ganska mångsidig spelare. Kraftfull, duktig på att ta plats framför mål och väldigt delaktig i offensiven och att återta puck högt upp. Han tar sig in i bra skottlägen och kommer ganska ofta till avslut. Det bästa är att han inte har något NHL-avtal. Det här är en gubbe som jag tycker är riktigt intressant, säger Henric Larsson innan Brändström fyller i:

– Det är magi. Go get him! Han ser fantastisk ut.

Hockeylabbet jämför honom med spelare med liknande siffror i SHL och då lyfts Emil Pettersson, Ty Rattie, Jonathan Dahlén, André Petersson och Filip Hållander fram.

– Jag tror dock inte han är så dyr som någon av dem är, säger Brändström.

En annan svensk som duon tror väldigt hårt på är svenskdoldisen Wilmer Skoog, 24, som blandat spel i ECHL och AHL den här säsongen.

– Det här är verkligen något som kittlar, säger Larsson innan Brändström fyller i:

– De kan inte ha några analytiker, det är omöjligt.

– Nej, då hade Wilmer Skoog fått spela mer. Det här är en kille som tar varje chans han får att leverera.

– Det är någon form av magiker... vad är det här för geni, utbrister Brändström.

Hockeylabbet lyfter fram ytterligare namn i avsnittet. Du kan lyssna på hela avsnittet här.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln