HockeyNews
PLUS

Hemvändande stjärnor: ”Kan vara horribelt ibland"

Femtefemman
ANNONS

Publicerad: Idag 08:00

FacebookXWhatsApp

Det råder hemvändarfeber i Gävle inför Brynäs återkomst till SHL, men alla är inte lika övertygade om att sportchef Johan Alcén har byggt laget på rätt sätt.

Det menar i alla fall panelen i podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson.

– Det finns en avsaknad av det som jag kanske tycker var det som tog upp Brynäs i våras, säger Djurgårdsprofilen Christian ”Fimpen” Eklund i podden.

ANNONS

På forwardsidan har hemvändare som Jakob Silfverberg och Oskar Lindblom skruvat upp förväntningarna bland Brynäs-publiken inför lagets återkomst till SHL från Hockeyallsvenskan.

På backsidan görs samma jobb av Christian Djoos och nu senast, Victor Söderström. När panelen i podcasten Femtefemman, som görs i samarbete med Betsson, analyserar nykomlingarna så fastnar de dock snabbt vid vad de anser vara en stor brist. Avsaknaden av backar med defensiv och försvarsspel som första och tydligaste instinkt.

– Det finns en avsaknad av det som jag kanske tycker var det som tog upp Brynäs i våras. Spelare som Jordie Benn och (Simon reds. anm.) Bertilsson som var de här tunga spelarna som gjorde att Djurgården hade så stora problem med deras defensiv. Det har försvunnit lite och det tror jag att man kanske måste ha i SHL. Annars måste du ha en jättenivå på backarna, säger Djurgårdsprofilen Christian ”Fimpen” Eklund i podden och får medhåll av den tidigare Luleå-forwarden Niklas Olausson.

– Ja, exakt. Det är nästan mer att du behöver den typen av backar när du är nykomling i SHL.

Programledare Mårthen Bergman tar det hela ett steg längre och beskriver vad han hellre har som nykomling i SHL än en backsida med Christian Djoos, Victor Söderström, Johannes Kinnvall och Theo Lindstein med flera.

ANNONS

– Hellre sex stycken Didrik Strömberg, säger han och får medhåll av den tidigare Brynäs-backen Mattias ”Kolan” Karlsson.

– Ja, för du kommer att spela mycket utan puck och få inrikta dig på att försvara. Den här backsidan är mer gjort för det de gjorde förra året, när de hade pucken hela matcherna. 

Niklas Olausson drar jämförelsen vidare till sitt gamla lag, Luleå, och uppenbara skillnader mellan de båda lagens defensiva uppställningar.

– Det här är lite motsatsen till Luleås backsida, där det känns stabilt rakt igenom. Här känns det som att topparna offensivt… Johannes Kinnvall kan vara magisk offensivt, Christian Djoos är det, Theo Lindstein är ju också den typen av back och även han jag inte kan namnet på än (Charles-Edouard D’Astous), men det gäller att komma till de lägena. Det känns lite svajigt, säger han innan Mattias ”Kolan” Karlsson plockar fram den stora sågen.

– Kinnvall har väl kanske också den absolut lägsta lägstanivån. Det kan vara helt horribelt ibland. 

Panelen fortsätter samtalet genom att jämföra det kanadensiske nyförvärvet från finska KooKoo, Charles-Edouard D’Astous, med Leksands Matt Cato. Två spelare som båda kom till Sverige efter att ha gjort över 40 poäng i samma finska klubb, men det Niklas Olausson undrar om det inte finns en avgörande skillnad.

– Ja, men kräver inte det att du har en bra omgivning? Hade en sån back kommit till Luleås eller Färjestads backsida så hade jag känt att det kan bli 35 pinnar på en sån, men det gäller ju att…, säger han innan ”Kolan” avbryter.

– Han kanske är bra defensivt också. Det vet vi ju inte.

– Men gör han 46 pinnar i finska ligan och samtidigt är sjukt bra defensivt så känns det ju som att han inte hamnar i Brynäs. Du förstår vad jag menar? Då hamnar han väl i NHL eller Schweiz, svarar Olausson syrligt.


Lyssna på Femtefemmans lagavsnitt om Brynäs här

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln