HockeyNews
PLUS

Helmerssons första ord: "Blandade känslor"

Karl Helmersson
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 10:56

FacebookXWhatsApp

Karl Helmersson har fått sparken av Västerås IK, tio omgångar in på säsongen.

– Det är som det är, det är så det fungerar i branschen, säger han till Hockeynews.

ANNONS

Beskedet fick han av sportchefen Niklas Johansson under söndagskvällen.

– Det är väl bra under omständigheterna. Det är som det är, det är så det fungerar i branschen. Det är utifrån resultaten man blir bedömd, vinst eller förlust – det är ganska svart och vitt, säger han.

Hur var det att få beskedet?

– Det är blandade känslor. Jag är besviken över att vi inte vunnit mer. Vi skulle haft mer poäng, det är inget att sticka under stolen med. Jag förstår branschen, det handlar om vinst eller förlust, det har gått en tid där vi inte kunnat vända trenden. Det är så här det fungerar, säger han.

Han kom in i Västerås inför säsongen 2023/24, där klubben var i slutet av en SHL-satsning som gått snett. Thomas Paananen hade bytts ut mot Tero Lehterä, som rätade upp skutan och såg till att VIK undvek negativt kval.

Karl Helmersson fick dock inte ordning på laget och slutade nia, och fick kritik löpande under säsongens gång.

Så även nu under säsongsstarten. Han har ofta fått svara på frågor om varför saker inte fungerat och vad man behöver göra annorlunda.

– Först och främst har vi varit en bra ledargrupp, som jobbat bra tillsammans. Jag har inte varit ensam i det, även om jag fått ”fejsa” det. Det har känts tryggt i jobbet vi gjort tillsammans. Jag tycker att det är ett spännande lag VIK har, med unga spelare som vill framåt. Jag tror verkligen på grabbarna, säger han.

ANNONS

Han tycker att det fanns positiva tendenser inför säsongen, men att det snabbt blev stressat över att poängen inte kom.

– Försäsongen gick i rätt riktning. Vi spelade bra hockey mot AIK och Nybro, vi gick in i seriespelet med en bra känsla, gjorde bra prestationer mot Löven och DIF, vi var bra hemma mot Östersund. Vi började bra, men kanske inte fick utdelning ju längre tiden gick. Vi släppte in för mycket bakåt och gjorde för lite framåt, fick inte med oss poängen. Det blev att vi måste framåt, då blev det defensiva spelet lidande. När vi släpper till bakåt har vi fått jaga, det har blivit stressigt. Tyvärr har vi inte lyckats vända på det här nu.

Hur har det varit att ständigt få ta de kritiska frågorna, både förra säsongen och denna?

– Västerås är en klubb som vill vara på en annan plats än de är. Därav kommer kritiska frågor, det har jag förståelse för. Men jag tror på en bra framtid för klubben. De kommer ta små steg i taget, hela tiden. Det finns alla möjligheter för dem.

Kan du redan nu känna saker du kunde gjort annorlunda?

– Givetvis finns det saker jag skulle gjort annorlunda. Här och nu är det svårt att säga. Men det blir ju tid nu för att utvärdera sig själv.

ANNONS

Har du kunnat spela den hockey du vill spela under din tid i VIK?

– Ja och nej. Vi har varit klara med hur vi vill spela, och fick erfarenheter från förra säsongen. Många gånger såg det bra ut men vi fick inte med oss poängen.

Vad gäller lagbygget har han varit helt delaktig, säger han.

– De spelare vi har, var vi överens om att vi ville ha och att vi skulle kunna forma på ett bra sätt. Vi har haft en samsyn.

Centersidan var vågad, med flera unga spelare och brist på bredd – hade ni kunnat välja en annan väg där?

– Så är det ju, men jag tror på killarna. Samtidigt ska man ha i åtanke att många göra sin första seniorsäsong och behöver lära sig att spela det här spelet. Det är en tuff serie, det ska man ha i beaktning. Men det vore fel att skylla på något nu. Lagbygget ligger på Niklas (Johansson), men vi har haft en samsyn, det är inga konstigheter. Vi har jobbat bra tillsammans.

Under samtalet är han på väg tillbaka till Västerås för att fixa en del praktiska saker, säger han. Sedan vänder han hem till basen i Mariestad.

– Nu får man landa i det här ett tag. Sen är det bara att se framåt, ta nya tag. Jag är inte färdig med hockeyn på något sätt. Vi får se vad som dyker upp.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln