GENOMGÅNG: Klubbarna som backade mest i Hockeyettan

Två klubbar i Hockeyettan får inte elitlicens.
För desto fler är läget bekymmersamt – medan flera klubbar har en bra ekonomi.
Krister Holm går igenom klubbarna som backade mest, har det osäkert och topplistan i eget kapital i Hockeyettan.
Den här artikeln är exklusiv för dig med PLUS
Det har precis släppts en nyhet att två ettanklubbar inte får licens för fortsatt spel i serien. Alvesta mistar på grund av att de haft minus i kassan under flera år, medan nykomlingen KB65 inte skickat in underlag. Det är lätt att misstänka att de insett att de helt enkelt inte har siffrorna på plats som behövs för att ta klivet upp. Det för oss in på frågan: Hur ser det ekonomiska läget ut för klubbarna i hockeyettan?
Om vi tar vår utgångspunkt i de föreningar som kan ligga i farozonen framöver så finns det tre lag som man kan sortera in under begreppet bekymmersamt läge:
Bekymmersamt läge
* Huddinge hade ett rejält minus i kassan och fick dra igång en nyemission för att få till ett plus på sista raden. Det satt hårt åt att få in alla de 800 000 kronorna, men på sista dagen så kunde en nöjd Sonny Lundvall, ordförande i föreningen, konstatera att man nått målet. Men att hålla på med nyemissioner är inte hållbart i längden, i år måste klubben få ihop räkenskaperna annars så blir det nog sista året i ettan för den klassiska klubben.
* En annan anrik förening, Forshaga, är ensamma om att äga sin egen ishall. Det är positivt så till vida att man har en tillgång som gör att man löper noll risk att redovisa ett negativt eget kapital. Men det är också negativt då det kan medföra stora kostnader. Om det är det som ligger bakom vet jag dock inte, men föreningen gjorde ett ruskigt stort underskott på 2,5 miljon kronor. Nu försöker man övertala en motvillig kommun till att köpa hallen för att rädda föreningen, annars finns risken att föreningen går under.
* Karlskrona hade ett rejält positivt eget kapital för två säsonger sedan. Men efter att ha gått minus över två miljoner kronor två år i rad så är det egna kapitalet mer eller mindre utraderat. Nu finns det inga mer livlinor, nu måste klubben ha bättre koll på utgifter och intäkter annars så ser det mörkt ut. Man har också aviserat om neddragningar med bland annat bil istället för buss till bortamatcher bland annat.
Lite osäkert
Det finns också en klubb som stått vid ruinens brant under säsongen, Västervik. En fullständigt huvudlös budget var på väg att försätta föreningen i konkurs. Men i februari tillsattes en ny styrelse, som gjort underverk med ekonomin, och vände ett underskott på 7-8 miljoner till ett litet plus i kassan. Avskrivningar av lån, räddningsinsatser med mera gjorde att laget fixade elitlicensen trots ett minusresultat på fyra miljoner under säsongen. Nu har den nya styrelsen lagt en betydligt mer rimlig budget, vilket gör att den värsta krisen ser ut att vara över.
En klubb som också gjorde ett miljonminus är Borås. Där hade man dock ett hälsosamt eget kapital att ta av, så man har fortfarande 2,4 miljoner i kassakistan. Trots miljonunderskottet så väljer klubben att öka kostnadskostymen rejält, så vi får hoppas att intäkterna följer med, annars kan överskottet snabbt vara uppätet.
Det finns också ett par klubbar med mindre minusresultat men som har ett positivt eget kapital:
* Borlänge redovisade ett minusresultat på 230 000 kr men har nästan 400 000 i kassan.
* Tyringe gick 180 000 kr minus, men har 213 000 kronor över.
I denna kategori skulle jag också vilja lägga till Vita Hästen. Nykomlingen gick med 144 000 kronor i vinst, men har fortfarande skulder på 713 000 kronor, skulder som är kvar sedan konkursen för ett par år sedan. Nu måste klubben in ha kommit in med en likviditetsplan som visar på ett stort plusresultat under säsongen, annars skulle man inte fått licens.
Inte akut, men inte heller tryggt
Sedan finns det några mindre klubbar som lever lite ur hand i mun. De löser licensen och ser ut att göra det över tid, men de har inte så stora marginaler.
* Kalix gjord ett rätt bra plus på 250 000 kronor, men innan dess så hade man i princip noll i kassan, vilket gör att man inte har råd med så många ekonomiska bakslag.
* Falun har endast 80 000 kronor i kassan, trots att man fick 26 000 kronor i vinst säsongen som gick.
* Nyköping drog ner på allt och fick ett storfint resultat på +540 000 kronor. Men innan dess så hade man endast 60 000 kronor i kassan. Men visst ser det rätt tryggt ut efter årets fina resultat.
Stabila och trygga
Till sist lagen som har en stabil och trygg ekonomi och som skulle klara några magra år.
Här är topplistan i eget kapital:
1. Forshaga - 5 600 000 kr (ishallen)
2. Boden - 4 000 000 kr
3. Borås - 2 400 000 kr
4. Tranås 2 200 000 kr
5. Grästorp - 2 028 000 kr
6. Hudiksvall - 1 129 000 kr
7. Mariestad - 1 000 000 kr
8. Visby - 966 000 kr
9. Piteå - 887 000 kr
10. Mörrum - 800 000 kr