HockeyNews
PLUS

Hallams utmaningar – och hjälpen i staben

Sam Hallam Daniel Alfredsson
Foto: Bildbyrån

Publicerad: Idag 08:02

FacebookXWhatsApp

Förbundskapten Sam Hallam är på väg till Montreal för att leda de svenska NHL-stjärnorna i Four Nations.

Utifrån tar Tre Kronor hjälp av både Daniel Alfredsson och Stanley Cup-mästarna Floridas assisterande coach Myles Fee.

– Det kommer verkligen att kräva det bästa bästa av oss, säger Hallam.

ANNONS

Det är snabba ryck för Tre Kronors tränarstab med Sam Hallam i spetsen. Efter helgens NHL-matcher blir det samling i Montreal på måndag den 10 februari.

Natten till torsdagen svensk tid drar Four Nations igång med match mot Kanada. I tränarstaben ingår förutom Sam Hallam även de assisterande coacherna Stefan Klockare och Nicklas Rahm och målvaktstränaren Anthon Hansson.

Josef Boumedienne och Patric Hörnqvist är assisterande general managers till landslagschefen Anders Lundberg. Och så har Daniel Alfredsson, assisterande coach i Ottawa, en roll.

– Det började i somras och jag var över i oktober och vi träffades lite där. Jag var över nu i januari och träffades lite där. Sedan har han fullt upp med sitt Ottawa. Vi har bollat lite idéer och så intensifieras det sista veckan. Men världen är digital så det går att byta mycket bilder, säger Sam Hallam.

Videocoach från Stanley Cup-mästarna

Tre Kronor tar också hjälp av kanadensaren Myles Fee, 44, som har tillhört NHL-klubben Florida Panthers de senaste tre säsongerna.

ANNONS

– Vi har en videocoach, Myles Fee, från Florida. Vi har Affe som kommer in så vi behöver vara jäkligt noga i förberedelserna när vi möts upp i helgen dagarna innan. Vi får börja träffa laget ordentligt måndagen den 10:e. Då har vi några viktiga timmar på oss att sätta de sista detaljerna.

Vad är viktigast för spelarna när det är så kort tid med förberedelser på plats?

– Vissa har fått lite småsaker, men mycket är när vi kommer in att vi är väldigt tydliga tror jag om vad vi förväntar oss i form av roller och inom den rollen vad vi förväntar oss och sedan några grunder i spelet. Vi har kort tid på oss. Vi är vana från de här turneringarna. Det är ungefär samma upplägg. Du har ett möte där vi går igenom de stora dragen i alla tre zonerna. Sedan har du en dag till där du går ner lite mer på special teams och tekningar. Sedan har du en matchgenomgång där du också tittar lite på motståndarna. I och med att motståndarna inte har spelat så blir det mer på individnivå vilka vi spelar mot. Det blir nog framför allt när vi träffas i Montreal som spelarna kommer att få riktlinjerna direkt.

Saknar scoutingunderlag

Det är första gången sedan World Cup 2016 som de stora NHL-spelarna spelar mot varandra i landslagssammanhang.

ANNONS

Därför finns det inget underlag för scoutingarbetet på lagnivå. Enbart på individuell nivå.

– Det har funnits World Cup och Canada Cup, men nu är det länge sen. Jag tror att alla är lite nyfikna på hur själva spelet kommer att se ut. Alla länderna kommer väl med sin hockeykultur och grundfilosofi, men på så här lång tid som har varit sedan den här typen av turnering har varit så har saker ändrats i hockeyvärlden. Så det tror jag alla är lite nyfikna på.

Fakta/Matcherna i Four Nations

13 februari Kanada-Tre Kronor kl 02.00

14 februari USA-Finland kl 02.00

15 februari Finland-Tre Kronor kl 19.00

16 februari USA-Kanada kl 02.00

17 februari Kanada-Finland kl 19.00

18 februari Tre Kronor-USA kl 02.00

21 februari Final kl 02.00

– Alla har en bild av Kanada, att de spelar på sitt sätt. Det var länge sedan Kanada spelade. Kommer de att ändra? Det var länge sedan Sverige spelade den här typen av turnering. Har vi ändrat oss lite grann? USA har utvecklats väldigt mycket som hockeynation de sista 10-15 åren. Så jag är nog väldigt nyfiken på hur matcherna kommer att spelas.

ANNONS

Blir det en överraskning för publiken hur ni kommer att spela?

– Det beror på hur mycket man följer det i detalj. Vi behöver förändra vissa saker. Vi vill inte komma med ett system byggt på stor rink till liten rink. Det kommer att bli vissa anpassningar, vissa förändringar. Vi måste spela lite snabbare, lite rakare i vissa lägen på de mindre ytorna. Klart vi vill utnyttja vår styrka och den finns i spelskickligheten. Vi vill hitta en balans där vi hittar rätt lägen och nyttjar den, men vi kanske också måste vara lite enklare ibland än vad man försöker vara på stor rink.

Hallam konstaterar:

– Det kommer verkligen att kräva det bästa bästa av oss. Det är den känslan jag åker dit med och verkligen leverera mitt bästa den här tiden. Så får vi utvärdera efteråt och se hur långt det ledde.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Ämnen i artikeln

ANNONS