HockeyNews
PLUS

Grundström och de la Rose redo för VM-premiären: "Jobbet ska göras"

(27975) Carl Grundström Tre Kronor
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 12 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Carl Grundström landade i Finland dagen före VM-premiären med Tre Kronor. En lång flygresa och tio timmars tidsskillnad från Los Angeles är inga problem att tackla för den 25-årige NHL-forwarden.
– Jag sov faktiskt helt okej i natt. Bättre än förväntat, säger Grundström till HockeyNews.se.

Det har gått tolv dagar sedan Los Angeles Kings med Carl Grundström i laget blev utslaget ur Stanley Cup-slutspelet mot Edmonton. Fem dagar efter uttåget hörde Tre Kronor-ledningen av sig och frågade om han var sugen på att precis som förra året spela VM.

– När de ville att jag skulle komma var det självklart, säger Grundström.

– Jag kände att jag var pigg och fräsch i kroppen så det var självklart för mig att åka.

Han gjorde 19 poäng (12 mål, 7 assist) på 57 NHL-matcher för LA Kings och en assist på sex slutspelsmatcher. Förra våren spelade han också VM, men när han anlände hade Tre Kronor redan spelat tre matcher.

Den här gången får han vara med från start. Och behöver inte spela timmarna efter landningen med flyget.

– I år fick jag en dag att vila upp mig så det var bra. Det är alltid kul att få representera Sverige, säger Grundström som går in i en tredjekedja på papperet med Oscar Lindberg och Jakob Silfverberg.

Tre Kronor har en snittålder på 28 år och den förre Färjestadscentern Jacob de la Rose, 27, är åldersmässigt i mellanskiktet. Han är en av kaptenerna bredvid lagkaptenen Jakob Silfverberg, 32, och assisterande Lucas Raymond, 21.

– Jag tycker att vi har fått ihop ett riktigt bra lag. Det är spännande, en bra mix och olika typer av spelare i olika åldrar. Det ska bli kul att dra igång, säger de la Rose förväntansfullt.

LÄS MERNya nej från NHL – Hallam om premiärlaget, petningar och nya kedjan

Han ser fram emot att få vara assisterande lagkapten.

– Det är så klart en väldigt stor ära. Nånting att ta stolthet i. Det är många kvalificerade för det i det här laget. Vi ska leda det här tillsammans, men det är klart det är kul, säger de la Rose.

Och nu väntar Tyskland som Schweiz-proffset har en del koll på.

– (Moritz) Seider har visat att han är en absolut toppback i NHL så det är klart att det gäller att ligga hårt på honom. Sedan har jag mött (Dominik) Kahun som spelar i Bern. Jag har mött honom i den schweiziska ligan och han är skicklig. Jag har även mött honom i NHL. Det är de två som jag har bäst koll på, säger de la Rose.

Och tillägger:

– Sedan är det ett bra lag. Tyskland blir bättre med åren så det går inte att åka ut på en skridsko utan det gäller att vara ödmjuka. Jobbet ska göras och det gäller att ha full fart från första bytet.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!