HockeyNews
PLUS

Modochefen: Detaljerna som vände säsongen

Modo publik
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 2 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Modo upplever ett bättre drag runt laget – på bortamatcherna.
Och sportchefen Henrik Gradin berättar om detaljerna som har fått SHL-nykomlingen att i praktiken säkra ett nytt kontrakt.

ANNONS

Modosupportrar fyllde bortasektionen i Husqvarna Garden i torsdags då Modo vann med 4–1 och kanske såg till så att Örnsköldsvik har ett SHL-lag även till hösten. Det fanns även Modo-fans bredvid klacken och runtom i HV71:s hemmaborg i Jönköping.
– Det kanske inte har varit så genom åren förut. Men vi har haft ett otroligt följarstöd i år. Det är nästan lite läskigt, säger Modos sportchef Henrik Gradin till Hockeynews.
Läskigt?! – Nej, det är jättekul, det är det.
Har ni känt er som nykomling i SHL?
– Det har vi nog. Vi har också tyckt att vi har haft väldigt mycket att jobba med vissa stunder. Så är det. Men ja, vi tycker fortfarande att vi inte är klara. Det är inte teoretiskt klart. Det är väl media som har gjort det väldigt klart sista dygnet, men vi har några matcher till att spela innan vi kan vara säkra på var vi står.

ANNONS

"Tagit steg hela tiden"

Modo har jobbat ihop 62 poäng på 47 matcher. Ner till HV71 under kvalstrecket är det tolv poäng. Det är 15 poäng att spela om och i princip ska HV plötsligt vinna fem matcher i rad. Och Modo förlora fem i följd.
Gradin tar inte ut något i förskott.
– Jag tycker att vi har tagit steg hela tiden. Sedan hade vi en tung period, inget snack om det. Egentligen i december och januari där vi har fått tänka om lite. En sån där svacka kommer varje år. Framför allt tror jag den kommer för lag som är längre ner. Sedan är frågan när man får den.

Modos mörka period i vinter

Om man skulle göra en tabell för de 16 matcher som spelades under december 2023 och januari 2024 så hittar man Modo näst sist på 15 poäng. Bara Örebro var sämre under de mörkaste vintermånaderna.
– Det är väl klart att vi kändes oss väldigt små där ett tag när vi förlorade matcher oavsett om vi spelade rätt bra. I början av säsongen kanske vi hittade sätt att vinna där vi inte var värda att vinna. Och så blir det lite tvärtom då. Jag tycker nog att vi har känt oss som en nykomling. Samtidigt tycker jag att vi har vågat stå upp för det vi känner, att det här är vår stil att spela hockey, säger Henrik Gradin ödmjukt kaxigt.
– Vi har fått ändra på det, vi får inte vara för naiva heller, men jag tycker ändå att vi har haft en bra skjuts i hur vi vill spela hockey.

Så har Modo lyft efter uppehållet

Landslagsuppehållet i februari kom lägligt. Sedan dess har Modo spelat sju matcher och tagit 15 poäng – tredje bäst i SHL.
Henrik Gradin om detaljerna som förbättrats:
– Vi har ändrat lite i försvarsspelet framför allt. Ibland har man inte riktigt tid att reflektera, och analysera, på samma sätt när det är match hela tiden. Vi kom väl fram till i slutet att vi hade topp fyra mest zontid i hela SHL offensivt. Men vi var sämst i ligan på att vinna andrapuckar. Det var det vi jobbade lite extra med, att vi får in lite mer folk på mål. Det låter klyschigt så, men eftersom statistiken var så tydlig. Och så tajta till försvarsspelet. Lite mer strikt.
Gradin konstaterar:
– Det blir lite så automatiskt att när du får resultat på en sån grej så får du en liten positiv skjuts av det också, så är det ju.

ANNONS: Se alla matcher i TV4 PLAY för 399 kr/mån – spara 900 kronor

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln