HockeyNews
PLUS

Gehlin: Malmö mot en ny trea

Artikelbild
ANNONS

Publicerad: Idag 09:05

FacebookXWhatsApp

En full omgång i SHL stör för dörren denna torsdag och vi bjuds exempelvis på ett efterlängtat Gävle/Dala-derby. När Brynäs tar emot Leksand riskerar båda lagen att stå utan respektive förstemålvakt. Färjestad - Frölunda är en annan höjdare, dessutom är mötet mellan Luleå och Örebro spetsat med en head-to-head där Linus Omark ställs öga mot öga med Örebros fixstjärna, Patrik Karlkvist. Lycka till!

ANNONS

Spelstopp: 18:59

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

1. Färjestad - Frölunda 2

David Tomásek toppar såväl SHL:s skytteliga som poängliga och har sannerligen tystat de kritiska röster som fanns innan premiären. I vissa matcher har den tjeckiske snipern varit formidabel och dominerat fullständigt. Så var fallet i tisdags då tjecken sköt samtliga påsar när Färjestad besegrade Trinec i CHL (3-2). Som lag gjorde FBK en ganska slät figur och i den senaste SHL-omgången stod värmlänningarna för en plattmatch borta mot HV71. När Frölunda står på andra sidan isen räknar jag med att "Vargarna" kommer upp i nivå, men jag tycker samtidigt att VF har de verktyg som behövs för att tämja hemmalagets offensiv. Skulle FBK krypa upp emot 60 prolle är jag inte främmande för att kasta ettan i Vänern och nöja mig med X2.

2. Rögle - Skellefteå 2

Rögle inledde säsongen piggt borta mot Färjestad där man var värda mer än en poäng. Därefter har skåningarna åkt rakt ned i källaren och torskat fem av sex matcher. Skador på bärande forwards som Bristedt, Zarr och Everberg har såklart spelat en stor roll, men inte heller defensiven har fungerat för Hanssons pågar. Det såg emellertid bättre ut mot Luleå senast där 1-3-förlusten inte var rättmätig enligt underliggande parametrar. Skellefteå kommer från två dåliga prestationer mot Leksand och Linköping. Att fler och fler spelare återvänder från rehabrummet är såklart positivt för SAIK, men allt över 50 procent på gästerna är för högt för min smak. Dra från öst och snåla inte med garderingar!  

ANNONS

3. Brynäs - Leksand 1

Det fortsätter att grina emot för Leksand som dels huserar näst längst ned i tabellen och som dessutom drabbats av en tung skada på Mantas Armalis. Den litauiske målvakten är borta på obestämd tid vilket innebär att dalalaget tvingas förlita sig på ynglingen Jakob Hellsten. Det råder positivare tongångar hos Brynäs som har skrapat ihop tio pinnar på sex matcher i återkomsten till SHL. Sett till prestationen har Gävlelaget emellertid gått ned sig ett par hack de och här saknas utropstecknet D'Astous (avstängd). Gästrikarna har även frågetecken för Erik Källgrens medverkan i Gävle/Dala-derbyt. Då ettan sannolikt kommer att streckas norr om 50 procent är jag inte sen med att nyttja den breda penseln – 1X2!  

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

4. MoDo - Växjö X

MoDo åkte på en rejäl käftsmäll i rivalmötet med Timrå i den senaste omgången. 0-6 i ändalykten kunde faktiskt ha varit större siffror om det inte hade varit för Lassi Lehtinen som stod för att par lysande parader. Försvarsspelet var under all kritik och i de främre leden stod nyförvärvet Lukas Jasek för ännu en plattmatch. Tjecken har sett loj och ointresserad ut under upptakten och behöver höja sig flera snäpp om MoDo ska kunna lyfta från botten. 0-2 mot HV och 1-2 mot Frölunda föregicks däremot av skapliga insatser och siffrorna kunde ha varit omvända. Växjö har å sin sida uppträtt ojämnt och dras dessutom med en skada på Emil Larmi. Lakers kom inte alls upp i någon vidare nivå i tisdags då Jönssons lakejer tappade 1-0 till 1-3 mot österrikiska Salzburg i CHL. En heltäckt bricka och injobb av 1X är rätt väg att gå.

ANNONS

5. Malmö - HV71 1

Malmö har plockat poäng i fyra raka matcher och kommer närmast från en imponerande och rättvis 3-2-seger hemma mot Linköping. Lassi Thomson stod för ett klassmål och ingår i ett av ligans absolut bästa backpar med landsmannen Robin Salo. Redhawks huserar just bakom topp 6-strecket trots att det finns massor med sparkapital på forwardssidan. Haapala väntar fortfarande på första SHL-struten medan Calle Persson svarat för 1+0 på sju fighter. Mitt i misären lyckades HV71 samla kraft till att slå självaste Färjestad på hemmais. Den schweiziske talangen Jamiro Reber öppnade sitt målkonto i SHL och längst bak stod målman Alnefelt för ytterligare en stark insats. Underliggande siffror vittnar om att det fortfarande är mycket som felar hos Jönköpingslaget som slår ur underläge i Malmö Arena. Spikettan gillas!     

6. Linköping - Timrå 1

Malmö, Brynäs och Örebro är tre gäng som har överträffat förtätningarna, men frågan är om inte Timrå är det största utropstecknet så långt. Efter plumpen borta mot Färjestad har TIK radat upp fyra segrar, samtliga under ordinarie tid, och Jacob Johansson har hållit nollan i tre av dessa. Detta trots att Timrås backsida är deras svagaste lagdel, åtminstone på pappret. Framåt osar det av klass, något det också gör om Linköpings offensiv, även om östgötarna ännu inte har fått någon fullträff. Poängplock i Vida Arena och 4-1-segern borta mot Skellefteå vittnar om att LHC:s högstanivå är ruskigt hög. Jag öppnar med den värdemässigt fina ettan, men vill även plocka med tvåan som back up.

ANNONS

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

7. Luleå - Örebro 1

Luleå fick med sig fyra pinnar hem från bortaturnén i Skåne via 2-3 (sudden) i Malmö Arena och 3-1 i Ängelholm mot Rögle. Någon sprudlande hockey bjöd inte norrbottningarna på, särskilt inte i Catena Arena. Joel Lassinantti räddade nästan två mål mer än förväntat och var tillsammans med Omark anledningen till att LHF segrade. “Bulan” eftersträvar en jämnhet i spelet, särskilt på hemmais där Luleå har släppt elva kassar sista två matcherna mot Skellefteå och Färjestad. Örebro har å sin sida funnit en trygghet i spelet fem mot fem, ett sylvasst powerplay och dessutom fått ett enormt målvaktsspel av Jonas Arntzen. Tre ingredienser som uppenbarligen räcker långt. När ettan streckas till skyn jobbar jag heltäckt.

8. Linus Omark - Patrik Karlkvist X

Vi stänger omgången med en intressant duell mellan två profiler. Linus Omark agerande såväl målskytt som framspelare (x2) när Luleå besegrade Rögle häromsistens. Luleås stjärnforward har inlett säsongen solitt med sju pinnar på lika många matcher. Patrik Karlkvist står på lika många poäng och utgör sin vana trogen ett gigantiskt hot i powerplay tillsammans med Leino, Puistola och Quenneville. “Karla” är en mer utpräglad målskytt, men samtidigt slår hans Örebro från ett tydligt underläge i Coop Norrbotten. Jag tror att gästerna kommer att försöka dra ner på tempot och lägga stor vikt vid försvarsspelet. Att det blir målsnålt är ingen vild gissning, således ligger krysset närmast till hands.

Gehlins dunderspik: Malmö

Malmö kommer från tre vinster sista fyra och känslan är att skåningarna har ett annat grundspel att falla tillbaka på jämfört med HV71. Jag känner mig trygg med att singla ettan till runt 45 procent.

Gehlins skrällbud: Frölunda

Frölunda brukar göra bra matcher mot Färjestad och ska ses med goda chanser i “Kaffekokaren”. Färjestad var i farten så sent som i tisdags (CHL) och riskerar att ha trötta huvuden och ben. X2 gillas till låg procent.

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

324 rader

1. Färjestad - Frölunda x2

2. Rögle - Skellefteå 1x2

3. Brynäs - Leksand 1x2

4. MoDo - Växjö 1x2

5. Malmö - HV71 1

6. Linköping - Timrå 12

7. Luleå - Örebro 1x2

8. L.Omark - P.Karlkvist X

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.