HockeyNews
PLUS

Gehlin: Frölunda har toppchans i premiären

Anton Frölunda
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 09:24

FacebookXWhatsApp

Ligapremiärerna har duggat tätt under veckan. När lördagseftermiddagen är kommen har det blivit dags för SHL att träda in i handlingen. Powerplay-kupongen fylls till sju åttondelar av heta dueller från landets bästa liga, däribland Färjestads jakt på revansch i kvartsfinalreprisen mot Rögle. Ettan-hockey agerar grädde på moset. Nu sätter vi fart!

ANNONS

Spelstopp: 15:14

ANNNOS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

1. Frölunda - Leksand 1

Det har redan nämnts otaliga gånger i inför-snacket, men tål att upprepas. Vi går in på Frölundas sista säsong med Roger Rönnberg vid rodret. En era närmar sig sitt slut. Det är inte tu tal om att VF vill avsluta snyggt. Målvakts- och backsidorna tillhör seriens främsta. Framåt har nyförvärvet Weissbach visat framtassarna, liksom ungtuppen Edstrom. Om hemmaförsvaret har passerat försäsongens inspektion utan anmärkning, så finns desto större orosmoln uppe i Leksand efter 1-5 i genrepet mot Timrå. Mantas Armalis behöver höja sig både ett och två snäpp jämfört med fjolåret för att fylla tomrummet efter Filip Larsson. I trakterna av 50 prollar står ettan på egna ben.

2. Växjö - HV71 X

Ett historiskt uselt bortaspel var en av de stora anledningarna till att HV71 säkrade sin fortsatta SHL-existens först i match 7 i det rafflande nedåtkvalet mot Oskarshamn. Lindbom och “Nubben” har blivit Anton Blomqvist och Cam Abbott. Olle Alsing har kommit in som en stark pådrivare och utsetts till kapten. Det finns försiktig optimism i luften vid Vätterns södra strand. Växjö har visat att det grymma försvarsspelet är intakt i CHL-spelet. Däremot finns frågetecken för offensiven när både Marcus Sylvegård och Kalle Kossila försvunnit. Då har jag svårt att skriva under på det mastiga favoritskapet i väst. Rulla ut heltäckningsmattan.

ANNONS

3. Linköping - Brynäs 1

Marcus Högbergs matchvinnande målvaktsspel gjorde att Linköping kunde överprestera sina underliggande siffror med råge under den gångna säsongen. Nu är superspaden på andra sidan Atlanten. Tapparas flerfaldiga mästarmålvakt Christian Heljanko har hämtats in som ersättare och måste leverera för att östgötarnas satsning ska falla väl ut. Shore och Rissanen ansluter senare, men redan nu har LHC ett slagkraftigt lag. Även Brynäs har ett spännande truppbygge. Många blickar riktas oundvikligen mot Jakob Silfverberg, men jag ser Christian Djoos som ett minst lika viktigt tillskott. Därmed är det också ett massivt minus att Djoos går knäskadad och blir borta i minst en månad. Även Charles-Édouard D'Astous håller till i rehabrummet. Ettan är en sund spik!

ANNNOS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

4. Malmö - Skellefteå X

Kuokkanen har dragit till Schweiz och tagit med sig polaren Pajuniemi. Den förstnämnda är det klart största tappet för Malmö. I sitt sökande efter nya rekryter har Björn Liljander valt att titta vidare längs det blåvita spåret. Thomson, Salo, Ikonen och Haapala är en potentiellt högkalibrig finländsk kvartett. Jag vill höja ett varningens finger för en skånsk skräll redan i premiären, medan hänsyn till Skellefteås jobbiga truppläge. Jonathan Johnson, Lundberg, Max Forsfjäll och Brandsegg-Nygård är borträknade av olika skäl. Lindström missade fredagens träning och ytterligare ett gäng spelare har varit borta under delar av försäsongen. Det borde ta ett tag innan vi ser något som liknar mästartakter från SAIK. Jag nyttjar bredast tänkbara pensel från start i hopp om en knall.

ANNONS

5. Luleå - Timrå 2

Med idel offensiva tillskott är det upp till bevis för “Bulan” Berglund och Luleå. Defensiven har funnits på plats i flera säsonger. Nu finns vad som på pappret är två riktigt spetsiga linor. Försäsongen har dock lämnat en del övrigt att önska, inte minst från den helt nykomponerade enheten med bland annat Bromé och Levtchi. Dessutom lider “Björnarna” av att Laaksonen blir borta till jul. Timrå gör en spännande nysatsning med Olli Jokinen vid rodret. Halvdant hemjobb kommer inte att tolereras av den stenhårda finnen. Dahlin, Hållander och Pettersson imponerade stort i genrepet mot Leksand (5-1), som gav TIK många fina kvitton. Jag gör avslag på favoritettan.

6. Färjestad - Rögle X

Fjolårets grundseriesuveräner Färjestad har försökt lägga dikeskörningen i kvartsfinalen bakom sig. Seriens bästa forwardsuppsättning har blivit ännu bättre med hjälp av Oskar Steen, Viktor Lodin och Marian Studenic. De två förstnämnda har redan visat framtassarna och varit FBK:s främsta poängplockare i de fyra CHL-matcher som avverkats. Nu väntar laget som vaknade under våren och släckte värmlänningarnas gulddrömmar. Rögle störde sina motståndare tidigt i uppspelsfasen med sin aggressivitet och fysik. Egenskaper som även denna RBK-upplaga besitter. 55 procent till vänster är min smärtgräns. Vi ser ut att landa en bit över densamma, vilket gör detta till ett fall för helgarderingsnämnden.

ANNONS

ANNNOS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

7. Örebro - MoDo 1

Mycket av sommarens Örebro-snack har kretsat kring utköpen av Mathias Bromé och Philip Holm. Inte bara det, kostnaden för dessa har också haft stor påverkan på möjligheten att hämta in ny kvalitet. Både back- och centersidan hade varit i behov av ett ansiktslyft. Närkingarna är i allra högsta grad ute på marknaden, men saknar just nu kvalitet på bägge håll. Då landar en blytung börda på Patrik Karlkvists axlar. MoDo har både fler och bättre backalternativ än under fjolåret. Då var spelet i egen zon tidvis ett problem, som Lassi Lehtinens storspel dolde. Till lockande procent agerar ettan utgång i Behrn Arena. Gardera generöst!

8. Mariestad - Borås 1

Det är minst sagt tufft att vara en klubb i HockeyEttan. Fyra föreningar har nekats elitlicens under sommaren och som följd kommer säsongen att spelas med 36 lag och utan någon nedflyttning. Truppkostnaderna kommer med all säkerhet att bantas. Mariestad satsar dock vidare, om än utan några av fjolårets kuggar. Adam Karlsson, Emil Smedberg och Max Wennlund är nya lirare att hålla ett extra öga på. Borås tippas, liksom värdarna, tillhöra toppen av den västra serien. Där sticker två namn ut bland nytillskotten. Back Christian Lindberg och swishspelaren Pontus Netterberg. Bägge bör hålla yppersta Ettan-klass. Stor underhållning och mycket känslor är att vänta i detta förmodade toppmöte. Ettan nyttjar tvåan som stöd.

Gehlins dunderspik: Frölunda

Det kryllar av frågetecken i Leksandslägret efter genrepet. Håller Armalis måttet som förstakeeper i ett lag med stora ambitioner? Tveksam. Frölunda har trygghet, stabilitet och inleder Rogers sista säsong med en trea.

Gehlins skrällbud: HV71

Jag är inte det minsta orolig för Växjös försvarsspel, som kommer att hålla toppklass. Men vem ska göra målen? Blichfeld? Nja. HV71 har nytt ledarskap och ny luft i lungorna. Se upp, Lakers!

324 rader

1. Frölunda - Leksand 1

2. Växjö - HV71 1x2

3. Linköping - Brynäs 1

4. Malmö - Skellefteå 1x2

5. Luleå - Timrå x2

6. Färjestad - Rögle 1x2

7. Örebro - MoDo 1x2

8. Mariestad - Borås 12

ANNNOS: Klicka här för att köpa en andel i Powerplay-systemet - Andelar 50 kronor

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.