50% rabatt i 3 månader Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)
Gärdsback avslöjar: Så ska vi rädda Leksand

Leksands IF har kommit ett steg vidare mot att lösa den ekonomiska krisen.
Ordförande Andreas Gärdsback berättar för Hockeynews vad som väntar härnäst i räddningsaktionen, och ger sin syn på:
✓ Så ska resultatet vändas
✓ Bristen på kontroll: "Har inget svar"
✓ Att klara elitlicensen
✓ Sportsliga satsningen
✓ Risken att åka ur: "Blir superviktigt"
Beskedet från Leksands kommun blev vad Leksands IF hoppades på.
Begäran om att gå i borgen med 30 miljoner kronor godtogs, vilket var ett avgörande steg på vägen framåt i räddningsaktionen för hockeyklubben, som är så synonym med kommunen och hela Dalarna.
– Vi är jätteglada för det beskedet, det känns jättebra. Nu väntar tre veckor innan det träder i laga kraft, alltså att det inte blir överklagat. Men nu kan vi fokusera framåt, säger Andreas Gärdsback, ordförande i Leksands IF:s aktiebolag.
Det som väntar nu är att göra klart med banken om omförhandling av lånen på arenan, där LIF bland annat önskar amorteringsfrihet i fem år och en förlängd avbetalningsplan på ytterligare 15 år. Det är det som kommunens borgen legat till grund för. Men Andreas Gärdsback förklarar att banken är med på noterna och att det är detaljer som återstår i diskussionerna kring upplägget.
Hela aktionen handlar om att skapa likviditet för Leksands IF här och nu, men också för att skapa hållbarhet ekonomiskt i klubben, så att återbetalningsplanen för arenan är mer realistisk för klubben att hantera.
– Det känns väldigt positivt. Vi kan ladda för nästa säsong och sätta fart med de planer vi har. Det ger oss möjlighet att se över våra kostnader, följa budgeten vi lagt och samtidigt höja våra intäkter. Lyckas vi med detta kommer vi få ett positivt resultat nästa år, säger Gärdsback.

Likviditetskrisen här och nu är kopplad till de omskrivna sign off-bonusarna som LIF måste betala ut till ett antal utländska spelare. Enligt Andreas Gärdsback handlar det om Justin Kloos, Mikael Ruohomaa och Marek Hrivik, som klubben nyligen kom överens med om att gå skilda vägar.
Pengarna till sign off-bonusarna skulle klubben ha lagt undan år för år, vilket inte gjorts. Det har gett den här krisen, som klubbledningen nu fått jobba för att lösa, och rädda Leksands IF från vad som i längden hade kunnat bli konkurs.
– Vi har jobbat hårt varje dag med det. Pratat med banker, kommun, partners och privatpersoner som har ekonomi och vilja att hjälpa till. Sen har vi ju alla fantastiska supportrar som stöttar oss också.
Det måste ha varit en chock för alla LIF-supportrar?
– Så är det ju, jag förstår de som är sura och förbannade. Det vi säger är att vi kan se till nu att det blir bra framåt. Och vi får klappar på axeln också, säger Andreas Gärdsback.
Har ni rett ut hur ni hamnat i den här situationen?
– Vi har haft en för höga kostnader i förhållande till våra intäkter.
Men att det inte funnits mer kontroll tidigare?
– Nej, det har jag inget svar på. Generellt, det som blivit i hela SHL är hetsen över risken att åka ur. Vi vet att ett lag ska trilla ur varje år, det har drivit på löneökningar. Lönekostnaderna i ligan har stigit kraftigt de senaste åren. Vi har tagit i lite för mycket. Det är vi inte ensamma om. Det är baksidan (av att ha upp- och nedflyttning), det trissar upp lönerna.
Leksands IF har tidigare aviserat att man går mot ett rejält minusresultat för det senaste verksamhetsåret. Men Andreas Gärdsback försäkrar att elitlicensen inte är i fara. Ur den aspekten är situationen under kontroll.
– Ja, det är den. Vi har eget kapital så vi klarar kapitalkravet (fem procent av omsättningen) och vi kommer ha likviditet för tolv månader, som också är ett krav.
Och en plan finns alltså nu för att börja visa positiva siffror från och med nästa säsong. Den planen bygger dock på att Leksands IF spelar i SHL även i framtiden.
Det har beskrivits som att överenskommelsen med kommun och bank är villkorad mot att man spelar i SHL – så är det inte, men det är en viktig förutsättning för att ekvationen ska gå ihop.
– Det är inte så att det vi nu kommer överens om dras tillbaka om vi trillar ur. Däremot är det en förutsättning för att vi ska klara av det vi åtagit oss. Att åka ur, det får inte inträffa helt enkelt, säger Gärdsback.
Gärdsback fortsätter:
– Jag ser positivt sportsligt på nästa år. Vi har byggt en spännande trupp, där några spelare till ska in. Vi har en ny tränarkonstellation, den tror jag stenhårt på. Det blir som en nystart.
Men risken ökar nu när ni sänker budgeten och satsar på ett yngre lag? Tar ni höjd för det på något sätt?
– I dag är vi inte redo för det, utan det får vi ta om det blir aktuellt. Och jag tror inte någon klubb är redo för det som händer om man rycker undan platsen i SHL. Det är en risk som finns, den är jättestor, men jag tycker hellre att vi ska lägga energi på att blicka framåt.
Han fortsätter:
– Det blir hypotetiska frågor. Och åker vi ur SHL, då har vi inte ett enda kontrakt som gäller, det blir en slakt av organisationen.
Utifrån allt det här, blir det inte en väldig press på laget nästa säsong att säkra kontraktet?
– Absolut, det blir superviktigt (att hålla sig kvar). Men den pressen, den har alla lag. Det kommer spelarna kunnas handskas med. Det är deras vardag. De tävlar för att vinna varje dag.
Fakta – Det har hänt
26 november 2024
Det framkommer att Leksands IF:s ekonomiska underskott var större än tidigare känt. Klubben redovisade ett minusresultat på 13,3 miljoner kronor för föregående säsong, vilket till stor del berodde på felaktigt bokförda spelarbonusar och alltför optimistiska budgetar.
– Det är ett mycket värre läge än vad vi tidigare trott, uppgav en av de ansvariga i klubbledningen enligt TV4.
Situationen beskrevs som akut och styrelsen uppgavs arbeta med både kortsiktiga åtgärder och förhandlingar med externa investerare för att säkra likviditeten. (Källa: TV4)
27 november 2024
Hockeynews publicerar flera artiklar som fördjupade bilden av klubbens kris. Lagkaptenen Patrik Zackrisson berättade att spelarna fått kännedom om situationen via media.
– Man har väl haft lite aningar att det inte har varit guld och gröna skogar, sade han.
Ordföranden Andreas Gärdsback försökte lugna oron genom att presentera ett åtgärdspaket och försäkra att något konkurshot inte förelåg. Samtidigt framkom att klubben inte hade medel att betala ut sign on-bonusar, vilket väckte skarp kritik från spelaren Justin Kloos.
– Det är verkligen skräp att man får reda på det här när man textar med sina vänner eller läser det från journalister, sade han. (Källa: Hockeynews)
19 december 2024
Enligt uppgifter till Hockeynews köper Filip Forsberg fem procent av aktierna i Leksands IF Ishockey AB för flera miljoner kronor. Han har själv bekräftat att han har starka band till klubben, men har inte officiellt kommenterat affären. Forsberg ska ha haft önskemål om att köpa en större post, men det gick inte att genomföra. Investeringen betraktas som ett viktigt stöd till klubben i krisläget.
20 februari 2025
Trots den ekonomiska krisen värvar Leksand backen Marcus Karlström från Almtuna för omkring 500 000 kronor. Enligt Hockeynews förklarade sportchefen Thomas "Tjomme" Johansson köpet med hjälp av försäkringspengar vid skador samt utrymme i spelarbudgeten efter tidigare spelarförsäljningar.
– Det låter dumt att säga såhär, men när man får skador så sparar man ju pengar – det är lite så det ser ut, sade Johansson.
Värvningen väckte viss uppmärksamhet då klubben tidigare kommunicerat ett förväntat underskott på tio miljoner kronor för verksamhetsåret. (Källa: Hockeynews)
22 april 2025
I artiklar från SVT och Siljan News bekräftar klubben en förväntad förlust på 20 miljoner kronor för räkenskapsåret 2024/25. För att hantera läget inleddes förhandlingar med kommunen om förlängning av hyresavtalet för arenan till 2050, samtidigt som man planerade kostnadsreduktioner på 20 miljoner kronor. Kommunen ställde krav på förbättrad ekonomisk styrning och insyn i klubbens verksamhet. (Källa: SVT, Siljan News)
23 april 2025
Falu-Kuriren rapporterar att Leksand vänt sig till kommunen med en ansökan om utökad borgen på ytterligare 37 miljoner kronor, utöver den tidigare beviljade summan på 18 miljoner från 2023. Kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson uttryckte förvåning över ansökans omfattning.
– Det är ingen idé att dölja att det rör sig om en omfattande ansökan – det ska man inte sticka under stolen med, sade han.
Samtidigt betonade han föreningens betydelse för kommunen och samhället i stort. (Källa: Falu-Kuriren)
7 maj 2025
Kommunstyrelsen i Leksand godkänner en borgen på 30 miljoner kronor till Leksands IF, vilket var drygt hälften av det belopp klubben hade ansökt om. Beslutet innebar också krav på skärpt ekonomisk kontroll. Kommunstyrelsens ordförande betonade att kommunen inte kunde gå hela vägen med stödet, men såg ändå behovet av att hjälpa föreningen i en utsatt situation.
18 maj 2025
I en intervju med Sportbladet kommenterar NHL-stjärnan Filip Forsberg de tidigare uppgifterna om att han är på väg att bli delägare i Leksand. Forsberg sade att inget ännu var helt klart och att han inväntade rätt läge för att ge besked.
– Det är väl ingenting som är helt klart än så länge, med tanke på läget där. Jag inväntar att ge dig ett svar tills det finns ett svar, sade Forsberg. Han uttryckte fortsatt förtroende för klubbledningen men erkände att den ekonomiska situationen gör honom försiktig. (Källa: Sportbladet)
19 maj 2025
Falu-Kuriren rapporterar att kommunfullmäktige godkänt en borgen på 30 miljoner kronor till Leksands IF, vilket motsvarar det tidigare förslaget från kommunstyrelsen. Flera politiker uttryckte oro över klubbens framtid men konstaterade att ett nej skulle skada bygden. Kommunens ekonomichef Lotta Zackrisson var kritisk till föreningens hantering.
– De har misskött sin ekonomi gravt. Leksand har inte avsatt pengar för vissa spelarlöner men det finns en stor medvetenhet i föreningen vad som behöver göras, sade hon.
Klubben har dessutom begärt amorteringsfrihet och en förlängning av återbetalningstiden för arenalånet till 2050.
20 maj 2025
Leksands kommun har ställt hårda krav på Leksands IF i samband med det utökade borgensåtagandet. Kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson meddelade att en "god man" ska tillsättas för att övervaka föreningens ekonomiska beslut, bland annat spelarkontrakt. Han kritiserade samtidigt klubbens historiska ledarskap och menade att krisen hade kunnat undvikas. Ordförande Andreas Gärdsback såg positivt på tillsynen och menade att det kunde innebära en förstärkning.
Borgen är även villkorad med fortsatt SHL-status, då ett nedköp skulle innebära intäktsförluster på omkring 100 miljoner kronor.