HockeyNews
PLUS

Frölunda stoppas – Grauers brev till medlemmarna

Grauers
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 29 juli 2024

FacebookXWhatsApp

Frölunda får inte sälja biljetter till SHL-matcherna i höst.
Nu har ordföranden Mats Grauers gått ut med ett brev till medlemmarna där han tar strid för klubben i kampen mot eventbolaget Got Event.

ANNONS

Frölunda och Got Event har haft ett ansträngt förhållande länge. Med knappt två månader kvar till säsongsstart har parterna ännu inte kommit överens om ett nytt avtal för att få hyra Scandinavium.

Innan parterna kommit överens får klubben inte sälja biljetter till sina hemmamatcher. På måndagen skickade Frölundas ordförande Mats Grauers ut ett internt brev till medlemmarna där han tar strid för klubben.

Brevet i sin helhet:

”Det avtalsförslag som GE översänt har FHC valt att inte acceptera och därmed inte skriva på. GE har då meddelat att FHC inte får sälja biljetter till säsongens SHL-matcher. I vår värld är detta förbudsbeslut ett otillbörligt påtryckningsagerande där GE utnyttjar sin monopolställning. FHC utgår ifrån att motparten GE omprövar sitt beslut om att vägra biljettförsäljning och kommer med ett nytt avtalsförslag som tar hänsyn till dagens och morgondagens krav på en modern evenemangsarena. FHC har översänt ett avtalsförslag som GE avvisat utan motivering. I mail till GE har FHC föreslagit ett medlingsförfarande om GE inte är berett att ompröva sitt avtalsförslag.

FHC har under flera år försökt förklara för GE att omvärlden förändrats och att konkurrensen i ishockeyns högsta liga har ökat. Eftersom GE vägrat lyssna och beakta FHC:s argument tvingas vi nu, tråkigt nog, att ta strid för föreningens framtid. Vi är medvetna om att FHC:s beslut, att inte skriva på GE:s avtalsförslag, innebär risker för klubbens ekonomi och att vårt herrlag i värsta fall inte kan spela sina SHL-matcher i Scandinavium. Vår bedömning är att om inget förändras i relationen och samarbetet med GE så kommer FHC:s möjligheter att fortsatt vara en framgångsrik förening att omöjliggöras. FHC har överlämnat förslag till hyresavtal för nästkommande år. I detta avtalsförslag har ingen hyresnivå angivits då avtalets innehåll styr vilken storlek på hyran som skall fastställas.

ANNONS

FHC har också varit noga med att poängtera att ökade kommersiella intäkter skall komma bägge parter till del.

Hur nuläget ser ut och hur föreningens uppfattning om vad GE och FHC är överens och inte överens om beskrivs nedan:

Överens: Arenans grundutformning – en ishockeyarena. SHL skall spelas i Scandinavium. SDHL och CHL skall spelas i Frölundaborg.

Ovisst: Vad ingår i hyran? Vilka tider omfattar en evenemangsdag? Vad ingår i standardupplåtelsen?

Inte överens: Relation mellan lokalupplåtare och kund. Tillgänglighet. Ansvar. Leverans mot kund/gäst/publik. Affärsutveckling av evenemanget. Möta förändrad konkurrens. Sportsliga förutsättningar, bland annat spelschema. Omklädningsrum. Träning, gym. Logistik.

Slutsats

  • Det finns en ojämlik förhandlingsbalans mellan parterna – GE är i monopolställning.

  • FHC skriver inte på ett avtal som inte försäkrar att föreningen kan överleva och möta de kommande årens ökade konkurrens.

  • Det är ett misslyckande att FHC inte lyckats få GE att förstå dagens och morgondagens krav/möjligheter. FHC upplever att det hos GE finns en bristande förändringsbenägenhet. Samtidigt är det otydligt hur staden ser på och värderar elitidrotten.

  • FHC får fundera kring andra arena-alternativ.

  • Vi vill inte tro att det är stadens eller GE:s vilja att succesivt kväva Frölunda Hockey Clubs verksamhet. Vi förstår att allt vi önskar inte kan inarbetas i nästa års avtal, men vi förväntar oss att staden och GE genom en avsiktsförklaring visar på behovet av nytänkande.

Mats Grauers Ordförande Frölunda HC

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln