HockeyNews
PLUS

Förbundskaptenens tankar inför stundande U18-VM

Småkronorna
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 25 april 2024

FacebookXWhatsApp

Under torsdagen smäller det! U18-VM drar igång.

Så vill Småkronornas förbundskaptenen Johan Rosén att Sverige ska spela, och så ser han på Sveriges chanser att ta hem guldet.

– Det är en superbra grupp. De har varit helt fantastiska tycker jag, säger Johan Rosén till Hockeynews.

Kanada står för första motståndet klockan 18:00 under kvällen. Det blir tufft motstånd, men Småkronorna förbundskapten Johan Rosén har en bra grupp som tar sig an motståndet.

– Det är en superbra grupp. De har varit helt fantastiska tycker jag, hela året. Jag har ju kört med dem i två år. Det har varit lite omsättning på spelare också. Men medparten har varit med under det här året om jag säger så. Jag tycker att de har tagit stora steg och utvecklats. Det började lite i Tjeckien, sista turneringen förra året (Hlinka Gretzky Cup). Sedan under detta året har vi tagit steg och fått vinna lite mer matcher, och visat karaktär, säger Johan Rosén till Hockeynews.

Genrepen inför VM

Småkronorna har spelat två genrep. Det första var mot USA den 20 april där det blev förlust med 8-5. Men också en match mot Lettland den 22 april där det blev vinst med 4-0.m

– Det är två skilda matcher. USA tycker jag att vi – det känns konstigt att säga när vi torska med 8-5 – men jag tycker vi matchar USA riktigt bra. Vi har lite oflyt på tre/fyra mål som de får lite för lätt. Men spelmässigt tycker jag att den matchen är bättre än de två segrarna vi haft mot dem tidigare i år. Tävlings, kamp och fartmässigt tycker jag att vi matcher USA på ett bra sätt (Han nämner att Sverige även hade några ordinarie spelare borta då). Så jag tycker att den matchen var jättebra, säger Rosén och fortsätter att prata om Lettland.

– Sedan mot Lettland blev det en helt annan match. De backar hem och är tajta, bara väntar på kontring. Så det var mycket pucktid både över hela banan men mycket tid i offensiv zon också, och hitta lösningar. Så det gäller att ha tålamod, vi kommer att möta bägge delarna under turneringen, säger han.

Finns det något ni jobbat speciellt på inför mästerskapet?

– Vi har kört powerplay, boxplay, special teams. Men samtidigt så kommer Victor (Eklund) och Linus (Eriksson) in nu och ska vara delaktiga i powerplay också. Utan det är mer att fortsätta på de mönster vi har nött på under turneringarna när vi har träffats under året. Det tycker jag att de har tagit till sig och köpt, att verkligen spela efter de riktlinjer som vi har bestämt.

Hur viktiga blir Victor och Linus?

– Självklart har de ett bra tempo i sig från matcherna de spelat och den säsongen de haft. Så de kommer att vara jätteviktiga. Jag tycker att vi har bra ställt i alla fyra kedjor. Sedan kanske inte alla ska leverera poängmässigt, men jag tycker att vi har tre kedjor som ska kunna vara med och producera offensivt. Och en bra fjärdekedja som har varit bra nu under matcherna mot USA och Lettland och som även producerat under de två matcherna. Så det känns som att vi har en bra grupp att jobba med, säger förbundskaptenen.

I premiären väntar som sagt Kanada. Både Sverige och Kanada är rankade som topplag. Så ser Rosén på det kommande motståndet.

– Erfarenheter säger ju att de spelar transatlantisk typ av ishockey, när man sitter och scoutar matcherna. Allt som alltid duktiga i forechecken och vill sätta fast och ligga nära och sätta press. Sedan tycker jag att de kanadensiska lagen har adderat lite av den offensiven som vi svenskar eller européer har, att de har blivit skickligare på passningsspelet och att hitta mönster i anfallsspelet så att det inte bara är raka rör in på kassen. Vi räknar med att de kommer komma och köra så det gäller att vi är kaxiga och står upp mot dem.

Detta ska den svenska hockeyn stå för

– Vi pratar mycket om att spela på "ett". Att verkligen släppa iväg pucken snabbt till varandra så att vi inte fastnar på någon. Och att vi kan anfalla med alla fem man. Att vi ska ha ett snabbt anfallsspel, det tycker jag att vi har visat att vi klarar av nerifrån, att kunna spela bort en forechecking. Sedan är det sista biten in mot kassen gällande valmöjligheterna. Ska vi gå på första avslut eller ska vi sätta upp och spela ett lite mer etablerat anfall. Där tycker jag att vi har en variation. Vi skulle behöva få in lite mer folk i trafik men jag tycker ändå att vi har en bra variation på de olika ingångarna, säger Rosén om Sveriges sätt att spela.

Silver förra året. Vad kan man förvänta sig i år?

– Det är som alltid, det är en kort en och en halv vecka. Vi vill vara med och spela sista matchen, den 5 maj. Det är det vi har haft som mål sedan vi startade campen i Katrineholm i somras. Så det har vi haft med oss, det datumet vid alla samlingar, att verkligen fokusera på att förbättra oss och försöka få ihop en grupp som verkligen vill ta oss till finalen den 5 maj. Är man där, då vill man ju jaga bucklan, avslutar Sveriges U18-förbundskapten.

Matchen mot Kanada börjar 18:00.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)