HockeyNews
PLUS

Från ettan till DIF – på väg mot genombrott

Hampus Larsson
Foto: Bildbyrån och Mattias Ek
ANNONS

Publicerad: 11 oktober 2024

FacebookXWhatsApp

Hampus Larsson, 21, har tagit klivet från Hockeyettan och slagit sig in i Djurgården.

Den mångsidige högerskytten slog till med sitt första mål borta mot SSK och blir överöst med beröm.

– Jag tycker att hans match (mot Södertälje) är hans bästa match hos oss, säger Djurgårdstränaren Robert Kimby till Hockeynews.

ANNONS

Äventyret började i maj. Då blev Hampus Larsson från Tyresö/Hanviken inbjuden att vara med på Djurgårdens försäsongsträning.

Den 21-årige centern fick också vara med och köra igång hårdträningen efter semestern i slutet av juli. I augusti fick Larsson dra på sig Djurgårdströjan och spela träningsmatcher.

Fick – och tog – chansen i DIF

Han fick chansen i powerplay och tog den genom att göra två mål. När det närmade sig säsongsstart hade sportsligt ansvarige Niklas Wikegård sett tillräckligt. Hampus Larsson var för bra för att spela kvar i division 1.

Djurgården erbjöd honom ett tvåårskontrakt och han tvekade inte.

– Otroligt stolt, att få skriva första allsvenska kontraktet med en storklubb som Djurgården. Sjukt roligt, säger Larsson till Hockeynews.

– Det var mest Wikegård och agenten som skötte det där. Jag försökte bara fokusera på mitt och göra mitt bästa varje dag.

Poängen börjar rulla in

Förra fredagen gjorde Hampus Larsson sin första poäng i ligan mot Tingsryd och mot Södertälje satte han snyggt 1–0 i Scaniarinken.

Inom Djurgården anses matchen mot SSK vara hans bästa i klubben. Så här långt. Hampus Larsson var center mellan Victor Eklund och David Blomgren och även Eklund blev målskytt medan Blomgren hade läge att göra mål han också.

ANNONS

– Hela den kedjan gör en jättebra match och jag tycker att de är drivande för oss. Jag tycker att han (Larsson) sätter tonen tidigt för kedjan och för sin egen del med målet han gör med ett magiskt driv genom mittzonen och bra signaler och kroppsspråk. Han visar ge mig pucken för jag är redo. Jättejätte bra match, säger Robert Kimby till Hockeynews.

Spelar i alla positioner

Hampus Larsson har visat prov på sin mångsidighet som spelare hos Djurgården.

– Det har varit tufft. Jag har spelat både höger- och vänsterforward och center. Det har varit en utmaning och det är alltid kul.

Djurgården har haft skadeproblem och nyligen var sex forwards borta. Anton Frondell har gjort comeback och både Linus Eriksson och Arvid Costmar närmar sig comeback.

Då har Djurgården 15 forwards och konkurrensen blir stenhård.

– Jag tar dagarna som de kommer och försöker göra mitt bästa bara. Så får jag se var jag hamnar, säger Hampus Larsson lugnt.

Fredagarna på Hovet...

På fredagen väntar match mot serietrean Kalmar på Hovet. Mot Tingsryd för en vecka sedan var det imponerande 5 500 åskådare på läktarna.

– Det är sjukt mäktigt att spela där. Jävligt varmt. Till skillnad från division 1-hallarna. Det är lite mjukare is, mer värme, mer publik. Det är kul, säger Larsson.

Och till skillnad från i Hockeyettan är det bättre betalt i Djurgården…

– Äh, bättre än förra året.

Du kan leva på det?

– Det kan jag, säger det nyblivna hockeyproffset Hampus Larsson.

Nu är han lagkamrat med Stanley Cup-vinnare som Marcus Krüger och flera andra toppspelare som Patrick Thoresen, Linus Klasen och Dick Axelsson.

– De är både roliga personer på isen och utanför. Man vet aldrig riktigt vad som händer på isen, så det är alltid kul att kolla på.

Thoresen har ett rykte om sig att ställa höga krav?

– Ja, men det är väl inget konstigt. Man ska ha höga krav. Oavsett om det är Thoresen eller Krüger som ställer krav eller tar emot det, säger Hampus Larsson.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln