HockeyNews
PLUS

Intervju: Bogren om lyftet – och framtiden

Magnus Bogren Nicklas Grossmann
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 23 februari 2024

FacebookXWhatsApp

Södertälje förändrade i tränarstaben, bytte roller och fick ett jättelyft.
Tränaren Magnus Bogren berättar om draget som har gett SSK tillbaka hoppet – om SHL.

Det börjar med intresset för Södertälje SK. För det är magnifikt.
Förra fredagen kom nästan 5 500 åskådare till Scaniarinken för att se topplacerade SSK ta emot stryklaget Västervik.
– Även om det var en sån där så kallad gratismatch tycker jag ändå det är häftigt. Absolut, det är bra tryck kring klubben. Verkligen. Det måste jag säga, säger SSK-tränaren Magnus Bogren till Hockeynews.
Publiksnittet jämfört med förra säsongen har gått upp från 3 513 åskådare i snitt till 3 886 i nuläget, vilket är femte bäst i Hockeyallsvenskan. Och en ökning med över tio procent.

"Har en bra publik"

– Det är kul, det är en viktig intäkt och det är viktigt med annat också. Det är kul för oss att ha mycket folk och vi har en bra publik, säger Bogren.
Han tillägger:
– Det var väldigt mycket barn och familjer senast, vilket är kul, men sedan förstår jag att man inte kan gå varje match för det är tufft för varje individ idag. Kan man locka hit dem lite då och då är det jättekul.
Slutspurten och positioneringen inför slutspelet kan bli betydelsefull.
Södertälje hade liksom Djurgården en helt annan och mörkare bild i höstas. I början av november låg Djurgården tolva och sparkade tränarduon Johan Garpenlöv och Marcus Ragnarsson och fick en förbättring av det.

Grossmann – ett nyckeldrag

SSK låg tia och adderade istället fystränaren, den förre NHL-backen Nicklas Grossmann till tränarstaben.
Och fick ett jättelyft av det.
– Äh, det är väl bara att vara ärlig. Starten på säsongen var inte vad vi hade förväntat oss. Vi kämpade lite upp och ner egentligen fram till novemberbrejket, säger Magnus Bogren.
Allt var inte elände.
– Statistiskt sett gör vi mycket bra. Vi låg i topp nästan i allting förutom kanske special teams som var ett jätteproblem.. Men allt annat. Vi skapade mycket, men vi släppte in för mycket mål på det vi släppte till och vi gjorde för lite på allt det vi skapade.
Det i sin tur drev fram en diskussion om förändringen i tränarstaben. Bogren, assisterande tränaren Mattias Zackrisson och sportchefen Emil Georgsson slog sina kloka huvuden ihop.

SSK-ledningens motdrag

– Både jag och ”Zacke” satt och snackade, och Emil. För att få ännu mer tryck på det om vi kunde ta in en till för att liksom det är tufft att vara två (tränare) i denna ligan. Både med yttre faktorer, men det är mycket jobb. Då kände vi att kan vi inte testa detta för att få lite mer tydlighet, säger Bogren.
– Sedan var ”Grossa” med egentligen fast han jobbade mer med fysen. Jag tyckte att det var ett bra tillfälle. Efter det har det gått väldigt bra. Sedan om det beror på det eller att polletten trillade ner kan man alltid diskutera, menar Bogren.
Men han poängterar:
– Vi fick ett helt annat fokus träningsmässigt också som också gav resultat tyckte jag.
Även rollerna förändrades.
– Jo det blev det. Jag hade forwards och powerplay och ”Zacke” hade backar och ”PK” (boxplay). Så vi ändrade där att ”Grossa” tog över ”Zackes” rakt av och egentligen tog ”Zacke” över min coachning så kunde jag ha mer fria (tyglar) och vad ska man säga helhetsperspektivet och den biten. Det är rätt tydliga roller. Sedan jobbar vi ändå väldigt tajt tillsammans med allting och det tror jag är väldigt viktigt så klart.

Efter den lyckade förändringen i SSK:s tränarteam klarnade också lägesbilden inför framtiden. Magnus Bogren hade ett treårskontrakt med Södertälje till 2025, men i januari kunde båda parter säga upp det inför det avslutande året.
– Ja, vi hade en out från båda håll, men från min sida sett var det inte någon ”issue” överhuvudtaget. Jag tycker att här finns fortfarande så mycket att göra. Jag tycker att vi är en utmanare vilket vi vill vara. Vi har startat nånting bra och jag vill gärna vara med på den resan. Så för min del var det inga konstigheter, säger Magnus Bogren.
SSK:s poängsnitt fram till början av januari var 1,29 per match. Efter förändringen har man legat på ett snitt på 2,03. Anmärkningsvärt.
Bogren, Zackrisson och Grossmann förblir en stark trio till 2025.
– Det är kul att alla blev kvar och vi kan fortsätta köra hela gänget. Vi kan fortsätta i den här tretränarkonstellationen och Emil (Georgsson, sportchefen). Inga förändringar så, och det är kul tycker jag, säger Bogren.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!