HockeyNews
PLUS

Efter matchstraffet – veteranen kritiseras av egna tränaren

(11799) Marcus Weinstock matchstraff
Petter Holgersson/Bildbyrån

Publicerad: 31 december 2019

FacebookXWhatsApp

LINKÖPING. Örebro Hockey kunde avsluta året med att bryta den tunga förlusttrenden på tre raka matcher. Men smolken i glädjebägaren för tränaren Niklas Eriksson var att laget återigen drog på sig ett matchstraff för andra raka matchen. 


 – Vi har pratat mycket om disciplinen och just den typen av vedergällningar, som det faktiskt handlat om, är oacceptabelt, säger huvudtränare Niklas Eriksson till HockeyNews.se
SHL presenteras av:
Örebro Hockey kunde under måndagskvällen ta tre starka poäng i den sista matchen för året när Linköping besegrades med 2–1. Men efterspelet handlade mestadels om att laget för andra matchen på raken ådrog sig ett matchstraff. Forwarden Marcus Weinstock delade ut en ful satsning mot huvudet på LHC-forwarden Jaakko Rissanen i mitten av den första perioden. 

Under tisdagsmorgonen anmäldes ÖHK-veteranen till disciplinnämnden. Precis som Weinstock så riskerar även Brynäs forward Jaedon Descheneau en avstängning efter huvudtacklingen på Malmöbacken Marcus Björk.

För Örebro så var matchstraffet det tredje på de senaste fem matcherna, och totalt det fjärde för den här säsongen. Laget toppar också utvisningsligan med totalt 132 tvåminutersutvisningar.

– Vad det gäller vår disciplin och våra utvisningar som vi drar på oss och den huvudtacklingen så har vi tidigare pratat mycket om just disciplinen under den här sista tiden. Den tacklingen är verkligen ingenting som vi står bakom och vi tycker att den tacklingen inte är okej. Det är ingenting som Örebro Hockey vill förknippas med, säger Niklas Eriksson till HockeyNews.se.

Marcus Weinstock lämnar isen efter matchstraffet. Foto: Petter Holgersson/Bildbyrån.

Har du pratat med Weinstock här efter?

– Det har jag inte gjort, även om vi ju har vår syn på det. Skulle han få den chansen igen så skulle han ju inte göra om det. Men det är ju där och då i stridens hetta och där måste vi vara kallare. Vi har pratat mycket om disciplinen och just den typen av vedergällningar som det faktiskt handlat om är oacceptabelt. Det är ju i två aspekter, dels att det inte är okej att gå mot huvudet. Det är ju en tydlig signal från hockeyvärlden att så gör man bara inte. Sedan är det ju för vår egen del att vi åker på en femma och får verkligen kämpa i boxen.

– Det gör vi ju fantastiskt bra men i längden så kommer det inte att hålla. Nu har vi haft en period över cirka tio matcher med en dålig disciplin. Jag menar också att de här tvåorna också en del av dem är onödiga med slag med klubbor och där vi inte åker skridskor riktigt. Det är någonting som vi verkligen inte vill stå bakom. Vi vill ju vara intensiva men vi vill ju ändå spela hockey inom lagens råmärken.  

Örebro hade redan inför den här matchen ett kraftigt manfall på forwardsidan då Jordan Boucher fortsatt har en match kvar på sin fem matchers långa avstängning efter crosscheckingen på Leksandsforwarden Mattias Ritola den 17 december. Dessutom dras Sakari Salminen fortfarande av en axelskada samtidigt som Linus Öberg befinner sig på JVM.     

Hur ser du på situationen på forwardssidan om Marcus nu blir avstängd?

– Vi får se hur det blir till att börja med men det skulle kunna vara så att vi har ganska många borta. Där är ju en match mot Malmö innan sedan Boucher och Öberg kommer tillbaka. Det klart att vi tittar lite på marknaden med, både Niklas Johansson (sportchef) och Stefan Bengtzén (GM) vet ju hur situationen är.

Junioren utgick skadad

Örebro fick också avsluta matchen mot Linköping med tio forwards efter det att junioren Anton Widmark klivit av inför den tredje perioden efter en tidigare skottblockering i matchen. Den 19-årige junioren hade annars visat framfötterna i matchen och hade också puck i nätmaskorna i den första perioden. Målet blev dock bortdömt eftersom forwardskollegan Joonas Rask bedömdes ha varit i målgården vid tillfället.

– Jag håller med dig han gjorde några fantastiska byten. Det som var tråkigt för honom var att det första som han gjorde i matchen var att blockera ett skott och på det sättet fick han ont i foten. Så när han skulle skjuta i den andra perioden så kände han av det.

– Vad det är vet jag inte i nuläget, om det kan vara en spricka eller om han bara hade jäkligt ont. Han är ju en jäkla krigare så jag tror att det kan ha varit något värre än så. Vilket var riktigt synd för jag tyckte att han gjorde det jättebra och precis det som man kan begära av en junior som kommer upp. Han var verkligen redo att kriga och har en bra tävlingsinstinkt och en ganska bra fart också. Han hade ju en puck i mål också så det var synd där han både kunde ha blivit målskytt och fått spela igenom hela matchen.   

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!