HockeyNews
PLUS

Domen mot Leksand: "Kan inte ge dig något..."

Kalle Östman

Publicerad: 31 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Leksand har åkt på en ny käftsmäll inför avgörandet i SM-kvartsfinalen mot Frölunda.
Centern Kalle Östman blir avstängd för att ha knuffat en linjeman i Scandinavium.

Det var i den femte SM-kvartsfinalen som Leksandscentern Kalle Östman åkte in i en av linjemännen.
Det uppmärksammades i efterhand och han blev anmäld till disciplinnämnden på söndagen.
Vid lunchtid kom domen:

Östman avstängd kvartsfinalen ut

Tre matchers avstängning och 12 382 kronor i böter.
”När det återstår 5.30 av tredje perioden så lämnar spelet Frölundas försvarszon och Leksandsspelaren Nr 12 Kalle Östman åker upp mot sitt bås. När han närmar sig blålinjen så håller han upp sin klubba med en hand och åker in i linjedomaren bakifrån och sätter upp båda händerna i ryggen på linjedomaren som åker i isen. Denna kontakt med linjedomaren skulle kunna undvikas”, skriver situationsrummet på SHL:s hemsida.

– Jag kommer inte kunna ge dig något, jag vill inte kommentera det, säger Östman till Hockeynews.

Leksand skadedrabbat

Kalle Östman kommer inte att få spela mer i SM-kvartsfinalen mot Frölunda. Och skulle Leksand vända matchserien, där man ligger under med 3–2, så kommer han även att vara avstängd från den första SM-semifinalen.

Leksand saknar sedan tidigare den skadade forwardstrion Carter Ashton, Marek Hrivik och Justin Kloos.

Nämndens beslut

Disciplinnämnden skriver i sitt beslut: ”En spelare eller ledare som avsiktligt tillfogar en domare eller matchfunktionär fysisk kontakt på något sätt ska ådömas game misconduct och anmälas till disciplinnämnden. Fysisk kontakt som hade kunnat undvikas och där spelaren eller ledaren uppvisat likgiltighet inför konsekvensen av sitt agerande ska betraktas som avsiktlig fysisk kontakt, även i de fall där spelaren eller ledaren inte tydligt har haft som intention att initiera en fysisk kontakt med domaren.”

Nämnden fortsätter:
”Av filmsekvensen framgår att Kalle Östman under en längre åksträcka har blicken i samma riktning som linjedomaren är placerad. Att Kalle Östman alls inte skulle ha hunnit uppfatta denne är inte troligt, även med beaktande av att linjedomaren rört sig inåt isen. Kalle Östman väljer i detta läge att sätta upp sina händer och avsiktligt trycka ifrån mot domarens rygg. Nämnden finner det härigenom utrett att Kalle Östman gjort sig skyldig till en bestraffningsbar Physical abuse of officials”.

Östmans beskrivning av händelsen

Leksands Kalle Östman har fått yttra sig till disciplinnämnden. Hans förklaring till situationen:
”Jag ska åka och byta och jag ser att domaren står efter sargen. Mitt fokus är att få ögonkontakt med spelaren jag ska byta med i vårt bås samtidigt som det är Frölunda-spelare som åker in och ut från Frölundas bås. Medan jag försöker få kontakt med spelaren i vårt bås så tar domaren några steg ut mot isen och jag hinner inte uppfatta det. Min instinktiva reaktion blir att sätta upp mina händer för att skydda mig. Jag hade absolut inte någon avsikt att åka på domaren och det är beklagligt att det blev som det blev.”

ANNONS: Se alla matcher i TV4 PLAY för 399 kr/mån – spara 900 kronor

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)