HockeyNews
PLUS

Djurgården gör större förlust än väntat – tvingades låna av fotbollen

(28433) Djurgården-Hovet
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 28 juni 2023

FacebookXWhatsApp

Djurgårdens IF Hockey hade budgeterat med en förlust på fem miljoner kronor.
När det ekonomiska resultatet presenterades stod det klart att förlusten landade på nästan åtta miljoner.
Dessutom har man tvingats till ett lån på tio miljoner kronor av fotbollssektionen för att säkerställa löneutbetalningar.

Efter degraderingen från SHL, som i sig innebär stora ekonomiska konsekvenser med ett tapp på 35 miljoner kronor i centrala ligaintäkter, gjorde Djurgården en rejäl satsning för att direkt ta sig tillbaka till den högsta ligan i svensk hockey och gjorde en rad tunga värvningar för att försöka se till att man hade ett så starkt lag som möjligt. Det var också nära, då man pressade Modo till en sjunde och helt avgörande final med en plats i SHL i potten.

Men satsningen kostade också.

Klubben budgeterade med ett underskott på fem miljoner kronor, men när det hela nu summeras konstaterar man att förlusten i själva verkat landade på 7,8 miljoner kronor, alltså nästan tre miljoner mer än vad man budgeterat med. Samtidigt är det egna kapitalet 11 miljoner kronor .

"Avvikelsen förklaras av utökad satsning på herrlaget, organisationsförändringar och allmänna kostnadsökningar i samhället. Detta motverkas av bland annat högre ersättningar för spelarövergångar från NHL och SHL samt slutspelsintäkter" skriver klubben på sin hemsida.

Samtidigt meddelade klubben att de likvida medel på 8,1 miljoner inte är tillräckligt för att säkerställa att utgifter som till exempel löner, skatter och andra förpliktelser gentemot anställda under perioden maj–augusti i år skulle kunna betalas ut. För att lösa detta har man lånat pengar från Djurgården Fotboll, ett lån som ska återbetalas från och med november.

”I rådande läge med försämrad finansiell ställning är likviditetsplaneringen i fokus för det kommande året” skriver klubben i årsredovisningen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!