HockeyNews
PLUS

DIF:s rop på hjälp – riskerar nedskärningar

(31455) Niklas Wikegård
Bildbyrån

Publicerad: 4 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Djurgården spår att klyftan mellan SHL och Hockeyallsvenskan kommer att öka avsevärt fram till 2030.
Klubben är ”ekonomiskt utsatt” och tillsätter en arbetsgrupp under ledning av nya VD:n Matthias Sånemyr och den blivande sportsligt ansvarige Niklas Wikegård i ett försök att slippa nedskärningar.

Det är en tuff tid för de 16-faldiga svenska mästarna Djurgården. Klubben rasade ur SHL 2022 och misslyckades att ta sig tillbaka 2023.
Djurgården tillhör toppen av Hockeyallsvenskan men seriesegrande Brynäs är storfavoriter att ta hand om den enda SHL-platsen i kommande slutspel.
Stockholm står utan SHL-lag och Djurgården medger att klubben har misslyckats sportsligt – och att man står inför nedskärningar om inte ekonomin vänder uppåt.

"Ödmjukhet och självrannsakan"

”Vi kan inte heller vara nöjda med den höga personalomsättningen som präglat organisationen, föreningens kommersiella utveckling och det faktum att det fortfarande saknas en grundläggande infrastruktur för att bedriva kvalitativ ishockeyverksamhet i Stockholm. Ovanstående ska föranleda ödmjukhet och självrannsakan. För detta bär vi i föreningen ansvar. Den ena delen handlar således om den utvärdering som behöver ske vad gäller föreningens egen styrning och resultat över tid”, skriver Djurgården på sin hemsida. Klubben målar också upp det scenario som är ett faktum genom de olika tv-avtal som finns för SHL respektive Hockeyallsvenskan.

SHL drar ifrån med 60 miljoner om året

”För att ta ett exempel ligger ersättningen för mediarättigheter till klubbarna i HockeyAllsvenskan kvar på 5 miljoner kronor, medan SHL-klubbarna fram till 2030 kan räkna med 65 miljoner kronor årligen. Till det kan adderas att nuvarande ersättningssystem i form av en förutbestämd pott för spelare som går ifrån lägre divisioner till SHL är alldeles för otillräcklig. Ovanstående i kombination med att den ekonomiska ersättningen för spelare som lämnar för NHL är alldeles för låg skapar en helt ohållbar ekonomisk situation. I brist på goda arena- och träningsförutsättningar ges inte föreningen heller möjlighet att kapitalisera på de två konkurrensfördelar vi har i form av ett stort supporterintresse och en framgångsrik ungdoms- och juniorverksamhet. Kontentan är att Djurgården Hockey inte kan omsätta det stora intresse som finns kring föreningen ekonomiskt”. För att komma tillrätta med de stora utmaningarna har Djurgården för avsikt att tillsätta en arbetsgrupp med VD:n Matthias Sånemyr och sportsligt ansvarige Niklas Wikegård i spetsen.

Hot om nedskärningar i DIF

Om inget görs riskerar Djurgården att tvingas till stora nedskärningar och besparingar som går ut över den sportsliga verksamheten och cementerar klubben på en position under SHL.
ANNONS: Se alla matcher i TV4 PLAY för 399 kr/mån – spara 900 kronor

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!