HockeyNews
PLUS

DIF-talangen om att missa spel i landslaget

(31889) Linus Eriksson
Kenta Jönsson/Bildbyrån

Publicerad: 5 februari 2024

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Linus Eriksson, 17, är lagkapten i Småkronorna, men också vikarierande toppcenter i Djurgården.
När ett landslagsuppdrag i USA krockade med allsvenska matcher fick Djurgården gå före.

U18-landslaget Småkronorna åker till Plymouth i USA för att förbereda sig inför vårens VM. Men då kommer lagkaptenen, Djurgårdscentern Linus Eriksson istället att spela toppmatch mot Brynäs i Hockeyallsvenskan och hemmamatch mot BIK Karlskoga på Hovet.

Det har förbundskaptenen Johan Rosén och Djurgårdens sportchef K-G Stoppel kommit överens om.

– Jag var inte med och valde egentligen. Landslagstränaren och K-G fick ta det beslutet. Det är bara att gilla läget och göra det bästa av det. Får bra matcher här hemma också, så det är bara att göra det bästa av det, säger Eriksson till Hockeynews efter Djurgårdens vändning och 3–2-vinst mot Tingsryd.

Linus Eriksson har en stor roll i Småkronorna. Men det har han även i Djurgården där det råder centerbrist sedan både lagkaptenen Marcus Krüger, Emil Berglund och centeralternativet John Norman funnits på skadelistan en tid.

Eriksson har på sistone varit center i toppkedjan med Linus Klasen och Wiktor Nilsson.

– Det är bara att fokusera på det jag kan påverka. Nu gör jag det bästa för Djurgården, säger Linus Eriksson.

På 18 allsvenska matcher har han stått för tre mål och två assist och han spelar i snitt nästan 13 minuter per match.

– Jag tycker att det har varit bra. Jag tycker att jag tar steg hela tiden och blir mer bekväm med min roll. Tycker det känns bra.

Djurgårdens spel har hackat lite på slutet och det blev förlust i Östersund i fredags. Men både mot Tingsryd och Västerås har Djurgården tagit tre poäng via täta 3–2-segrar.

– Jag tycker att det har varit lite upp och ner på slutet, men det är starkt att kunna vinna matcher på ett sätt där vi inte gör så jäkla bra matcher egentligen. Jag tror att det kan vara viktigt inför slutet och slutspurten, säger Linus Eriksson.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Djurgårdens assisterande coach Patrik Andersson fyller i: 

– Det är så klart att vi alltid vill bli bättre. Vi har väl inte riktigt haft den utdelning som vi önskat. Vi har ändå skapat en del målchanser, men inte riktigt hängt dit dem.

De tre poängen mot Tingsryd är värda mycket i racet i den allsvenska toppen.

– Jag tycker att det visar en styrka i tredje perioden att vi hämtar ikapp 1–2 till 2–2 och sedan får 3–2. Med facit i hand får vi ändå tre poäng och det är det som betyder mycket  för oss.

Och Djurgården fortsätter att fylla på med juniorer. Lucas Stockselius, 18, hemmadebuterade på Hovet och stod för en assist mot Tingsryd till 1–0. Den åttonde DIF-junioren som gör poäng i Hockeyallsvenskan den här säsongen.

– Det är superkul. Jag har sagt det tidigare att det är en jäkla förmån som vi har. Det har varit mycket skador och spelare borta men då har vi den förmånen att vi har en bra juniorverksamhet att kunna lyfta upp killar.

Patrik Andersson fortsätter:

– ”Stockan” (Stockselius) gör ett fantastiskt bra jobb. Han är stor, stark, täcker puck, vinner tekningar idag. Han gör en jättebra match vilket jag tycker är superkul.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)