ERBJUDANDE med Hockeynews: 1 mån/halva priset på TV4 Play Sport Total (utan bindningstid)
DIF-bossens förslag: "Två upp och två ner"
Djurgården jagar en plats i SHL och har kommit nära.
Men ekonomiskt har avståndet till topplagen ökat efter tre år i Hockeyallsvenskan.
Ordföranden Rikard Josefson har förslag till en markant förändring:
– Vi i Djurgården tycker att det ska vara två lag upp och två lag ner. För det kommer också att minska stressen i systemet och folk kommer inte att spendera pengar de inte har.

Sedan våren 2022 har ”Mesta mästarna” Djurgården spelat i näst högsta hockeyligan. Det senaste av de 16 SM-gulden vanns 2001.
Och de tre åren i Hockeyallsvenskan har delvis gett Djurgården nya perspektiv på elithockeyn.
Inte minst har de etablerade SHL-klubbarna kunnat dra ifrån ekonomiskt med hjälp av det förbättrade och förnämliga tv-avtalet, de moderna och relativt nybyggda eller renoverade arenorna och större sponsorstintäkter.
Det gör att SHL-klubbarna har rejält tilltagna spelarbudgetar jämfört med Djurgården och topplagen i Hockeyallsvenskan.
– Så är det ju. De nya pengarna som har kommit in i hockey de senaste sex, sju, åtta åren så är det ingen hemlighet att mycket har gått till spelarna. Jag tycker att man borde bygga mer på ledarna, på anläggningarna och långsiktighet, et cetera, säger Djurgårdens ordförande Rikard Josefson till Hockeynews.
Det är vad han hoppas kunna göra med Djurgården framöver.
DIF-AIK hetare än SM-finalen
Men när det kommer till draget runt det pågående finalderbyt mellan Djurgården och AIK råder det inget tvivel om att det är superhett.
– Det du och jag har pratat om förut så är intresset för den hockeyallsvenska finalen skulle jag vilja säga, nu är jag färgad naturligtvis, men det är ju nästan större än för SM-finalen. Jag menar, förlorar du SM-finalen så har du kommit tvåa. Det händer ingenting ekonomiskt, säger Josefson.
– Men förlorar du play out från SHL, som Modo gjorde, eller det lag som inte klarar av att gå upp i SHL nu, alltså pengarna på bordet är så mycket större i de två matchserierna än vad det är i SM-finalen.
Rikard Josefson betonar problematiken i det här.
– Det där är också nånting för svensk hockey att fundera på. Den där stressen i systemet. Är det verkligen sunt när alla inte längre intresserar sig för vem som tar guld? Utan intresset är runt vem som går upp och vem som åker ut.
– Sedan följer jag Luleå-Brynäs och tycker att det är en fantastisk final, men jag tror inte att alla kommer ihåg vilka som möttes i finalen förra året.
Två lag upp till SHL, och två lag ner
Josefson framför ett förslag. Och det är att man förändrar systemet så att det blir lättare att gå upp till SHL.
Och ramla ur. Något som den sportsligt ansvarige Niklas Wikegård uttalat tidigare.
– Vi i Djurgården tycker att det ska vara två lag upp och två lag ner. För det kommer också att minska stressen i systemet och folk kommer inte att spendera pengar de inte har. Jag tycker att svensk hockey måste tänka om när det gäller upp- och nedflyttning. Det blir för stora konsekvenser.
Hur ska man justera upp- och nedflyttning?
– Ja, det finns många sätt. Vinner du Hockeyallsvenskan kanske du ska ha en direktplats upp. Sedan kan du ha ett slutspel där det lag som vinner det tar den andra platsen. Eller så är det bara så att två lag åker ut och så har du ett slutspel i Hockeyallsvenskan som slutar efter semifinalen där de två lag som har vunnit semifinalerna går upp båda två.
"Kommer att koppla ner stressen"
Josefson kläcker idéer på löpande band.
– Eller så har du tillbaka kvalserien. Jag tror bara att rörligheten måste bli större så att konsekvenserna blir mindre. Och det kommer att koppla ner stressen. Fler unga spelare kanske kommer att få chansen. Jag tror att rörligheten måste upp och det finns säkert klokare människor än jag som kommer på exakt vad som skulle vara sportsligt rättvist.
Pratar du eller ni med SHL-klubbar om det här för att få en förståelse?
– Jag vet faktiskt inte var SHL-klubbarna står. Jag tror att det skiljer nog mycket beroende på den senaste säsongens tabelläge, om jag ska vara helt ärlig. För ”at the end om the day” är många sig själv närmast. Men skulle vi gå upp, eller inte gå upp, så kommer jag inte att ändra uppfattning. För jag tror inte att det vi har just nu är jättesunt långsiktigt i svensk hockey, säger Josefson.
Djurgården har under säsongen haft tio juniorer i sitt allsvenska lag varav Victor Eklund och Anton Frondell varit bästa juniorer i ligan.
Vikten av egna produkter
– Nu kanske jag blir lite bakåtsträvande, men jag tror att det är viktigt att ha en stomme av spelare, det här är min personliga uppfattning, men som verkligen är djurgårdare. Vi har en historia av det. Vi har haft Micke Johansson, vi hade Challe Berglund, Thomas Eriksson, Håkan Södergren. Nu har vi Krüger, naturligtvis Grewe, vi har Brodin. Vi har ett gäng spelare som i alla fall jag tror inte skulle kunna tänka sig att spela för en annan förening i Sverige än Djurgården. Det skapar kultur, det skapar hur är en djurgårdare. Det skapar en identitet. När det kommer någon ny in utifrån så omfamnas du av det där på ett ganska bra sätt.
Han tar Marcus Gidlöf, den tillfälligt inlånade målvakten från Leksand, som ett färskt exempel.
– Gruppen har både Andrén och Hugo och de har omfamnat Gidlöf som gjorde en kanonmatch och Hugo och Andrén har tagit oss till en 2–1-ledning i finalen och sedan kom Marcus in och gjorde det bra. Det låter lite ”floskligt”, men det är ingen enskild spelare utan det är laget. Och sedan har vi spets.
På fredagskvällen kan Djurgården bli ett SHL-lag igen.
– Men det är nervöst nu. Jag tycker att man märker det på gruppen. Vi har inte vunnit nånting. Självklart så har vi satt oss i en situation som vi skulle ta alla dar i veckan. Om du hade frågat mig i augusti: Du får 3–1 i finalen. Tar du det? Ja, det tar jag. Men mycket hockey ska spelas än, säger Rikard Josefson och låter för ett ögonblick som Djurgårdstränaren Robert Kimby.