HockeyNews
PLUS

DIF behöver ta rygg på Dick Axelsson

Axelsson Kimby
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 16:02

FacebookXWhatsApp

Förlusten borta mot nykomlingen Vimmerby väckte frågor. Men Djurgårdstränaren Robert Kimby anser att hans lag är på rätt väg. Och blir stadigt bättre.

Här ger han sin syn på Djurgården efter fem omgångar – och en femteplats i tabellen.

ANNONS

Fem omgångar in på säsongen, ungefär en tiondel avklarad, är SHL-jagande Djurgården på en femteplats i tabellen. Femteplatsen går hand i hand med effektiviteten som också är den femte bästa i ligan. Djurgården har gjort 18 mål på 151 skott på mål, det vill säga 11,92 procent.

Mot nykomlingen Vimmerby föll Djurgården med 3–2 på straffar efter att ha haft ledningen med både 1–0 och 2–1.

Men gör man två mål på 38 skott (5,26 procent) är det svårt att vinna.

– Jag vet inte om du förväntar dig att man ska ha 25 chanser. Det har man inte mot ett Vimmerby som möter Djurgården första gången i historien eller liknande. Jag tycker att vi gör en ganska bra bortamatch, men att vi är ineffektiva. Vi står inte i ansiktet på målvakten, säger Djurgårdstränaren Robert Kimby till Hockeynews.

Missarna som kostade DIF segern

Däremot menar Kimby att Djurgården hade nog med bra chanser för att kunna göra fler än två mål och vinna mot Vimmerby.

– Klasen har en i stolpen, Jonny (Tychonick) har en i stolpen, ”Dicken” missar tom bur, sedan har han ett jättebra läge till. ”Brodda” (Daniel Brodin) har nåt och vi har flera bra lägen i första perioden. Vi har tillräckligt med bra chanser till att döda matchen.

ANNONS

Du menar när Axelsson skjuter i utsidan av stolpen på pass från Linus Klasen?

– Ja, jag tror han hinner räkna hem den… För det är ett så jäkla fint spel så han får suga in den. Sedan har han nästan som ett friläge när han kommer på en inbrytning. Som sagt, han har petat in dem innan och vi hade behövt att någon petade in en puck, men det är lite surt. Vi slår undan fötterna på oss själva när vi plockar två utvisningar i slutet.

Axelssons start sticker ut

Dick Axelsson har gjort fyra mål på fem matcher och eftersom han har skjutit 16 skott på mål har han totalt sett varit 25-procentig, vilket är en väldigt hög siffra. Han är också målbäst i Djurgården.

Robert Kimby fortsätter att efterlysa ett lite hårdare jobb framför motståndarmålen.

– Ibland gör målvakten det bra. Man vill att man ska vara prickfri i vartenda avslut, men det är inte en människa som är prickfri. Det finns småsaker som gör att vi inte förtjänar medstudsen. Betalar man ett lite högre pris och tar sig  in på kassen och tar sig lite snabbare in på mål, då får man ofta ett skitmål. Jag tycker ändå vi är ödmjuka i spelet så jag tycker inte att vi tar risker i onödan. Men däremot lite ödmjukhet i offensiven, att göra skiten, där kan man önska sig mer helt klart.

ANNONS

Nye Djurgårdstränaren Robert Kimby tycker att hans lag är på väg åt rätt håll.

– Ser man till spelet och vad vi gör tycker vi att det finns jäkligt mycket bra att ta med oss. Vi ska bygga vidare på det och sedan skruva på småsaker.

Dick Axelssons comeback i DIF i siffror

Spelade matcher: 5
Mål: 4 (bäst i laget, delad trea i ligan)
Mål i powerplay: 3 (bäst i laget, delad tvåa i ligan)
Poäng i powerplay: 3 (tvåa i laget, femma i ligan)
Skott på mål: 16 (bäst i laget)
Skottprocent: 25 (delad tvåa, åtta i ligan)
Matchvinnande mål: 1 (delad etta i laget, åtta i ligan)

Det ska DIF göra bättre

– Vi behöver ha mer folk på kassen, vi behöver ta avsluten lite snabbare och så skulle jag vilja att vi blir lite lite bättre på att när vi väl tappar pucken kopplar på och tar tillbaka den direkt. Men vi måste också våga lita på oss själva.

Kimby betonar inför mötet med Tingsryd:

– Jag tycker att vi har gjort en tre-fyra matcher i rad här nu där vi har haft vår klart bästa stabilitet och hög jämn nivå i spelet. Ta tag i taktpinnen från start och visa att det kommer att bli jobbigt.

Djurgården har sett till powerplay varit tredje bäst i Hockeyallsvenskan med sex mål på fem matcher.

Dick Axelsson har gjort hälften av de målen. Backen Colby Sissons slog till mot BIK Karlskoga och Tyler Kelleher gjorde 1–0 mot Vimmerby i powerplay på en distinkt pass från Patrick Thoresen rakt igenom boxen.

"Har jävligt höga krav på oss själva"

– Vi gör bara ett, men vi skapar tillräckligt många chanser för att göra ett till. Det är samma sak där. Vi är Djurgården. Vi har jävligt höga krav på oss själva internt. Men vi har gjort sex mål på fem matcher och ändå tycker man att vi ska göra mer. Och det håller jag med om. Men vi har börjat sätta ihop det bättre och bättre hela tiden tycker jag, säger Robert Kimby.

I boxplay är Djurgården däremot sämst i ligan med sex insläppta mål på 17 numerära underlägen. Mot Vimmerby kom ett mål i baken i slutminuten då Djurgården hade två man utvisade och Vimmerby plockade ut sin målvakt och tryckte in kvitteringen.

– Shorthanded, det är tufft tre mot sex. Annars tycker jag att de andra är ganska bra faktiskt. Men vi hade behövt göra ett mål till i powerplay på de chanser vi har. Det är samma sak där. Det räcker inte bara med att man skapar lägen. Man måste sätta dit dem också, konstaterar Robert Kimby.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln