HockeyNews
PLUS

Dahlströms konstiga säsong: Klart jag bryr mig

John Dahlström
Foto: Bildbyrån och Mattias Ek

Publicerad: 23 februari 2024

FacebookXWhatsApp

John Dahlström har tagit steget till Djurgården efter att ha fastnat i frysboxen i Oskarshamn. En handfull matcher i Växjö under JVM – det var Dahlströms enda förberedelser inför SHL-kampen med Djurgården.

Den 27-årige forwarden John Dahlström har fått en stor del av sin hockeyskolning i Frölunda. Men genombrottet i SHL kom i Oskarshamn som han var med att spela upp i finrummet för snart fem år sedan.
Under sin andra säsong i SHL sköt han 16 mål.
Det har han inte varit i närheten av sedan dess och i höstas hamnade han utanför Oskarshamns lag från start. Sin första SHL-match gjorde han på annandag jul – med regerande svenska mästarna Växjö.
Dahlström blev utlånad från jumbon till topplaget. Efter det bröt han upp från tillvaron i Oskarshamn för att avsluta säsongen i Djurgården.

Spelat över 200 SHL-matcher

I och med att han kommer från SHL, där han har spelat en bit över 200 matcher, har han stora förväntningar på sig.
Men vad är realistiskt att förvänta sig av en spelare som har spelat fem SHL-matcher (en match tillbringade han på bänken i Växjö)? Dessutom fick han sparsamt med speltid.
– Det är som jag har sagt till honom, att han har en massa utmaningar. Han kommer från en högre nivå seriemässigt som gör att man kan skapa en massa bilder av vad man vill ska ha hända och tror ska hända, säger Djurgårdstränaren Michael Holmqvist till Hockeynews om Dahlström.
Holmqvist vidareutvecklar:
– En annan utmaning han har haft är att han inte har spelat i år. Det är upp till mig och honom att hitta en resa framåt där man litar på det hårda jobbet och börjar där. Nollställa, börja om och vara okej med jobbet. John Dahlström kan inte annat än att hålla med om att han är med om en knepig säsong.
– Jaa, så är det. Som sagt, en konstig säsong. Man har fått lära sig mycket om saker helt enkelt som man inte är van vid under en säsong, säger Dahlström till Hockeynews.

Utmaningen: "Mycket mentalt"

Han ringar in den stora utmaningen: – Mycket mentalt. Du vet, hösten kommer. Man är alltid van att spela. Sen helt plötsligt sitter man och kollar på matcherna.
På läktaren?
– Ja, eller man sitter hemma och zappar på tv:n också. Man vill bara spela. Det blev lite ryckigt fram och tillbaka i olika klubbar också. Det har varit nytt, men förhoppningsvis lärorikt i efterhand sedan.
Dahlström vill inte gärna berätta om vad det var som inte klaffade i Oskarshamn inför den här säsongen.
– Det är nånting som vi har snackat om där, och haft en diskussion om där, och det är än så länge som det har stannat om man säger så.
Alright, men du fick lite istid i Växjö?
– Ja, det var under JVM-tiden. Det var sex matcher jag var med på. Jag spelade väl inte alla. Men kul att få spela matcher från början. Och kul att få se en förening, en klubb som har varit så framgångsrik, att se hur de jobbade, så man tar med sig lite därifrån också.
Dahlström gjorde ett mål för Växjö. Han fick tacka för sig efter den 13 januari och hade sedan ett nytt uppehåll på två veckor innan han gjorde debut i Djurgården.
Men han insuper atmosfären även på ett folktomt och i stort sett öde Hovet. – Och att nu få komma hit också, till en väldigt stor klubb i Sverige, med historiken och allt det den innebär. Grymt kul, säger Dahlström samtidigt som han blickar ut över klassisk hockeymark.
Hur är det att ha förväntningar på sig nu när du kommer från en SHL-klubb?
– Det blir som när man kliver in i hösten för mig nästan. Man får komprimera säsongen, det blir lite kortare tid, det är väl nånting jag har tänkt att göra. Har väl egentligen inte haft nån tanke speciellt på det utan jag vill bara så fort som möjligt komma igång och komma upp till min högsta nivå så fort som möjligt.

Då skulle Dahlström ha skjutit

Dahlström hade ett gyllene läge att spräcka nollan vid ställningen 4–3 mot Mora. Det var Dahlström, pucken och ett tomt Moramål eftersom målvakten var bortplockad, men istället för att klämma till pucken försökte han sig på en passning till John Norman.
Jag trodde att du skulle göra mål där?
– Ja. Det är nog fler som gjorde. Jag med… Så blev det.
Skulle du passa?
– Ja, det, jag vet inte riktigt. Jag skulle skjutit istället.
Som ny i Djurgården lägger han inte så stor vikt vid vilka kedjekamrater han får utan försöker anpassa sig och göra nytta på alla sätt.
– Jag ser väl det nog som att ska vi få ihop det här laget på ett jäkligt bra sätt och liksom peaka på slutet så tror jag inte att det spelar så stor roll vem man spelar med utan alla måste vara på samma sida. Det spelar ingen roll vem du spelar med utan det är grunderna som allting börjar ifrån. Det är nånstans där jag också börjar den här tiden av säsongen.
Känner du att du tar kliv eller hur upplever du det?
– Det är klart att det är jäkligt svårt. Man försöker egentligen bara tänka nästa dag. Det är inte mer än att tänka nästa träning, nästa match. Så utvärderar man den matchen och tar det därifrån. Kontinuerligt arbete, säger John Dahlström.

Tror Oskarshamn klarar kvalet

Bryr du dig hur det går för Oskarshamn nu när du står här på Hovet?
– Ja, det är klart. Varit där i sex år. Har bort där länge och trivs väldigt bra i staden och med grabbarna och allting. Det är klart att jag följer dem. Det är ett kval som väntar.
Han fortsätter:
– Det kommer jag absolut att följa och hoppas för alla jag känner att det går väl.
Tror du att de får möta HV?
– Svårt att säga. Det hade varit ett grymt kval med ett Smålandsderby. Ett kval är ett kval, säger Dahlström.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)