HockeyNews
PLUS

Carnbro: Djupdykning inför Luleå–Växjö

(7427) Växjö–Luleå
Jonas Ljungdahl, Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 21 mars 2019

FacebookXWhatsApp

Det är uppdukat för SM-slutspel och kvartsfinalerna närmar sig med stormsteg.


Petter Carnbro, statistikexpert på HockeyNews.se och Hockeylabbet, dissekerar samtliga matchserier och drar de bakomliggande siffrorna till sin spets inför kvartsfinalerna.

Nu: Luleå – Växjö.

ANNONS
SHL presenteras av ATG Sport

LÄS MER: Carnbro: Djupdykning inför FBK–HV71

Vi tittar inledningsvis på hur lagens säsongshalvor sett ut vid spel 5v5. Vi använder expected goals, där vi (till skillnad från Corsi) räknar in ett flertal parametrar som har att göra med kvalitet på läge: avstånd, vinkel, direktskott, pass över centrallinjen, retur och ett gäng till. Vi har ett ganska bra grepp på både det kvalitativa och det kvantitativa. På bilden nedan ser ni lagnamn och en pil – lagnamnet är där laget befann sig match 1-26 och pilens spets match 27-52.  Den röda linjen representerar 50% och rutorna i de olika hörnen berättar lite om spelstil/kvalitet. Uppe till vänster släpper man till lite men skapar också lite, vice versa nere till höger och så vidare.




Både Växjö och Luleå har under säsongen rört sig mer åt det offensiva hållet och när det kommer till expected goals 5v5 är man så gott som karbonkopior av varandra. Man är två av de bästa lagen defensivt och skapar i princip lika mycket framåt.

Vi tittar på expected goals för/mot per 60 minuter vid spel 5v5.

Fotnot: i många visualiseringar och tabeller på individnivå ligger spelare med som antingen bytt lag eller är långtidsskadade. Jag valde att låta dessa ligga kvar för att det intresserar säkert någon att se hur Spelare X var i det laget. Ytterligare faktor: viss lathet. Om en spelare inte är med beror det på att jag satte istidsgränsen vid 125 min.



På individuell nivå ser vi att Växjös spelare som helhet har en mer homogen grupp, medan Luleå spretar lite mer. En del av detta är att Bulan matchar sina toppspelare hårdare medan Växjö har rullat på fyra kedjor i princip hela säsongen.  Det ska bli intressant att se hur saker och ting artar sig när Sam Hallam börjar matcha tydligare och luta sig mer mot toppen på line-up. Ur Luleås perspektiv, när det kommer till att matcha linor, så bör de söka en power-mot-power matchning med Connollys kedja mot Växjös topp-6. Att matcha Luleås tredje/fjärde-kedja mot Växjös spetsar ser jag som ett bra sätt att förlora den matchningen. I Växjös fall har de fler alternativ och kan i större utsträckning rulla och behöver inte matcha specifika kedjor/backpar lika hårt mot Luleås spets. 

ANNONS



Den tydligaste skillnaden mellan Luleå och Växjö hittar vi i special teams. Luleå gick +13, Växjö -1. Precis som Färjestad-HV71 blir det viktigt för Växjö att hålla matcherna 5v5. Luleå har inte ett super-PP men deras boxplay är fantastiskt bra. Om Växjö kan hålla fingrarna täckta och spelet 5v5 ökar deras chanser att vinna serien. Vi kan även notera att den största skillnaden och anledningen till lagens tabellposition var spelet efter 60 minuter. Luleå gick 11-4 i OT/SO och Växjö 3-10 i spelformer som vi inte har i slutspel. Vi har givetvis förlängning både i slutspel och grundserie men om du vill argumentera att 3v3 OT och 5v5 OT påminner om varandra rekommenderar jag dig att sluta bruka hallucinogena droger. Kort och koncist: den här serien kommer vara mycket jämnare och tightare än tabellpostionen och poängskörden föreslår. 




ANNONS

I tabellen ovan jämför vi hur många mål målvakterna släppt in med hur många en genomsnittlig målvakt förväntats släppa in (med expected goals som grund) och sedan utjämnat för istid. Då får vi Goals Saved Above Average per 60 minuter. Jag har filtrerat på 1250 minuter och statistiken är från alla spelformer. 0.25 GSAA kan kännas abstrakt, men multiplicera med t.ex 30 (spelade matcher) så får du 7.5, vilket är antalet mål räddade jämfört med en genomsnittlig målvakt.

Det har skrivits och pratats mycket om Joel Lassinantti under säsongen, och det är inte oförtjänt. Det som däremot är oförtjänt är att det inte skrivits och pratats så mycket om honom tidigare säsonger. Jag tycker inte att han varit ligans bäste målvakt (mitt val: Oscar Alsenfelt) men han har varit riktigt, riktigt bra, precis som han varit tidigare år. Den stora skillnaden är att Luleå ställt ett kompetent lag på isen fram honom, vilket vi inte kunnat säga på ett par år. 

Jag har svårt att se någon direkt fördel för något lag här. Om Fasth överglänser Lassinantti eller tvärtom bör inte förvåna någon. 


Om vi tittar lite på individuella spelarsiffror 5v5 så har vi följande kategorier (all statistik per 60 minuter): 

ANNONS

expected goals.

Pass som leder till avslut där passaren får avslutets värde i expected goals.

ANNONS

Involvering: andel av expected goals, med spelaren på isen, som spelaren är primärt involverad i med antingen avslut eller passning. 



Bland forwards när det kommer till att skapa lägen och involvering i offensiven leder Petter Emanuelsson vägen för Luleå, framförallt genom sitt skytte (ixG). Det kanske förvånar lite att Jack Connolly rankas relativt lågt i Luleå, men i mitt tycke har hans primära värde alltid varit i att driva spelet och tilta isen i sitt lags fördel, mer än att vara en stark poängproducent. Hos Växjö, som är lite mer framtunga, leder Shinnimin vägen. 

ANNONS



Joel Perssons skada rör givetvis till det för Växjö. Samtidigt förfogar man över kompetenta backar med offensiv uppsida som kan kliva in och göra ett bra (men givetvis inte lika bra) jobb i Perssons roll. Rent offensivt från backposition jämnar skadan ut förutsättningarna lite och tar lite stjärnglans från den positionen. 

Precis som Färjestad-HV71 ser jag denna serien som mycket jämnare än en traditionell 2v7-serie. Till stor del är det drivet av att a) Växjö är ett riktigt bra 5v5-lag och b) historiskt sett slutar inte dessa lag utanför topp-6 särskilt ofta. På pappret känns det upplagt för en drös uddamålssegrar och ett par förlängningar. 

ANNONS

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln