HockeyNews
PLUS

Carnbro: Djupdykning inför FBK–HV71

(7422) FBK–HV71
Fredrik Karlsson/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 21 mars 2019

FacebookXWhatsApp

Det är uppdukat för SM-slutspel och kvartsfinalerna närmar sig med stormsteg.

Petter Carnbro, statistikexpert på HockeyNews.se och Hockeylabbet, dissekerar samtliga matchserier och drar de bakomliggande siffrorna till sin spets inför kvartsfinalerna.

Först ut: Färjestad – HV71.

ANNONS

SHL presenteras av ATG Sport

Jag stack ut hakan lite grann i sista avsnittet av Hockeylabbet och plockade fram HV71 som min tredje favorit till att vinna SM-Guldet, och så här långt har jag inte behövt plocka fram skämskudden över det. Vanligtvis när vi har 1v8 så är det mer eller mindre upplagt för en serie som är avklarad efter max sex matcher och ettan i tabellen tar sig till semifinal, men i år är det mer jämnt än vad vi brukar ha mellan 1v8.

Vi tittar inledningsvis på hur lagens säsongshalvor sett ut vid spel 5v5. Vi använder expected goals, där vi (till skillnad från Corsi) räknar in ett flertal parametrar som har att göra med kvalitet på läge: avstånd, vinkel, direktskott, pass över centrallinjen, retur och ett gäng till. Vi har ett ganska bra grepp på både det kvalitativa och det kvantitativa. På bilden nedan ser ni lagnamn och en pil – lagnamnet är där laget befann sig match 1-26 och pilens spets match 27-52.  Den röda linjen representerar 50% och rutorna i de olika hörnen berättar lite om spelstil/kvalitet. Uppe till vänster släpper man till lite men skapar också lite, vice versa nere till höger och så vidare.

ANNONS


Som vi ser har HV71 befunnit sig uppe i det högra hörnet båda halvorna av säsongen. Man skapar mer än man släpper till och gjorde ganska planenligt 56% av målen 5v5, vilket är helt i linje med både xG och Corsi. Varför slutade man inte bättre i tabellen då? -7 i special teams och 1-6 i OT/SO är de enkla svaren. En av dessa behöver de inte oroa sig för (ingen 3v3/straffläggning i slutspel) men den andra representerar ett verkligt problem som HV71, och det är samma problem som förra säsongen. 

Färjestad å andra sidan började säsongen med att inte kunna göra mål och sedan lossnade mer eller mindre allt. Man är nu uppe i 104 matcher med ett 5v5-skytte över 10% så vi (jag) kan nog pensionera funderingarna på om man är ett lag med högoktanig offensiv eller om fjolåret enbart var en sån där säsong när allt gick rätt. En annan sak som också är sig lik, och bör oroa en del, är att man är i princip samma lag som ifjol: man skapar mycket men släpper också till väldigt mycket, ovanligt mycket för att vara ett lag med den placeringen i tabellen. Det är så klart inget problem om man kan skjuta 10% och rädda 92% hållbart över tid, men ett av problemen är att när effektiviteten torkar upp så kan det blir riktigt jobbigt. Klarspråk: jag har svårt att se Färjestad kunna vinna en massa matcher med 2-1 om skyttet eller målvaktsspelet har ett par tuffa matcher. Till viss del kan jag tycka att HV71 som är bättre defensivt är bättre rustade för det.

Tittar vi på expected goals per 60 minuter för/mot på spelarnivå ser det ut så här.

Fotnot: i många visualiseringar och tabeller på individnivå ligger spelare med som antingen bytt lag eller är långtidsskadade. Jag valde att låta dessa ligga kvar för att det intresserar säkert någon att se hur Spelare X var i det laget. Ytterligare faktor: viss lathet. Om en spelare inte är med beror det på att jag satte istidsgränsen vid 125 min.

ANNONS


Generellt sett så skapar man ungefär lika mycket men över hela säsongen, så släpper HV71 till mindre med så gott som alla spelare på isen än vad FBK gör. En nyckel för Färjestad ligger i att spela kombinationen Virtanen-Westin och Linus Johanssons kedja så mycket de bara orkar. 

ANNONS


Jag nämnde tidigare att HV71:s problem i special teams fortsätter från ifjol, och som lagets position, under det röda strecket vid spel 5v4/4v5 indikerar så är inte -7 i special teams något som berott på oflyt. Man skapar mindre än man släpper till och jämför vi med Färjestad som framförallt har ett mycket bättre PP så är det klar fördel här för Färjestad. 



I tabellen ovan jämför vi hur många mål målvakterna släppt in med hur många en genomsnittlig målvakt förväntats släppa in (med expected goals som grund) och sedan utjämnat för istid. Då får vi Goals Saved Above Average per 60 minuter. Jag har filtrerat på 1250 minuter och statistiken är från alla spelformer. 0.25 GSAA kan kännas abstrakt, men multiplicera med t.ex 30 (spelade matcher) så får du 7.5, vilket är antalet mål räddade jämfört med en genomsnittlig målvakt.

Längst upp, i topp på rankingen, så finner vi Adam Werner följt av Markus Svensson. De spelar i samma lag. Det är bra. De har väldigt stor del i Färjestads fina tabellplacering och framförallt är det en styrka att ha två målvakter som spelat på så hög nivå, eftersom de senaste åren tenderar man behöva båda sina målvakter om man ska gå långt. Jämförelsevis så har fjolårets kvartsfinalmonster Jonas Gunnarsson som helhet varit lite under medel.

Det har varit lite diskussion om Werner eller Svensson ska stå, och tack vare en stark avslutning har Svensson gått upp i princip jämnt med Werner. Hade gapet varit större hade det varit mer av en diskussion, men jag skulle inleda med Svensson. Han är värvad för detta, har rutinen och vi vet mer om hur bra Markus Svensson egentligen är än vi vet om Adam Werner. Samtidigt skulle kopplet inte vara jättelångt – två platta matcher så stor nog Werner. Men förstaspaden är Svenssons att förlora, i mitt tycke.


Om vi tittar lite på individuella spelarsiffror 5v5 så har vi följande kategorier (all statistik per 60 minuter): 

ANNONS

expected goals.

ANNONS

Pass som leder till avslut där passaren får avslutets värde i expected goals.

Involvering: andel av expected goals, med spelaren på isen, som spelaren är primärt involverad i med antingen avslut eller passning. 

ANNONS


Joakim Nygård är en av de absolut bästa spelarna i ligan och det förvånar väl ingen att han är i topp i hela ligan när det kommer till att skapa bra lägen. Som helhet förfogar man över en lite bredare spets rent offensivt när det kommer till att skapa lägen, medan HV71 till viss del har ett bättre djup nere på fjärdekedjan. 


Färjestad har en av ligans bästa backar i Jesse Virtanen, men utöver det skulle jag nog hellre ha HV71:s uppsättning än Färjestads. Här ligger HV71:s nyckel till serien: kunna sätta press och tvinga Färjestads backar att börja slänga puck och skapa turnovers. Om HV71 inte kommer upp i pressen och kan hålla Färjestad från att spela sin anfallshockey så krävs det någon form av gudomlig intervention i special teams för att jag ska se ett scenario där HV71 går segrande ur den här serien. Men lyckas man hålla matcherna 5v5 och kan mala på, samtidigt som man göra bra avvägningar och inte drar på sig kontringar...då finns det en ovanligt god chans i en 1v8-serie. 

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln