HockeyNews
PLUS

Bryter tystnaden – oron som höll DIF-backen borta

(30819) Daniel Glad
Bildbyrån/Mattias Ek, Hockeynews

Publicerad: 21 december 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Daniel Glad är tillbaka i Djurgården med besked.
För Hockeynews berättar den nyblivne pappan nu om den verkliga orsaken till sin långa frånvaro.
– Lilltjejen fick en tuff start så hon behövde hjälp av både mig och min fru Felicia i början, säger Djurgårdsbacken.

Officiellt hette det att Daniel Glad var sjuk i två omgångar vilket gjorde att han missade sex respektive tre matcher.

Men den 31-årige smålänningen tvingades ta en timeout från allt vad ishockey heter efter matchen mot Björklöven den 15 november.

Den HV71-fostrade backen missade sedan sex matcher innan han var tillbaka och spelade mot Västervik den 8 december. Tillbaka på sin backplats i Djurgården spelade han över 22 minuter på Hovets is mot Västervik, gjorde mål och var plus två i plus/minus när Djurgården vann med 5–3.

Därefter missade Daniel Glad alltså ytterligare tre matcher innan han gjorde comeback mot Kalmar i onsdags.

– Nu är jag frisk. Grejen är att det har varit jävla frånvaro sista månaden. Vi fick ju barn jag och frugan. Lilltjejen fick en tuff start så hon behövde hjälp av både mig och min fru Felicia i början. Så jag har inte varit sjuk eller nåt där. Jag var borta nästan tre veckor, säger Glad till Hockeynews.

Han fortsätter:

– Sedan när jag kom tillbaka spelade jag en match (Västervik hemma) och åkte på influensan från helvetet. Det var segt. Speciellt när det är så tätt med matcher, det var en trematchersvecka, då missar man många matcher snabbt.

Daniel Glad repade sig snabbt från helvetesflunsan. Och mot Kalmar slog han till med ett nytt mål i 5–1-segern.

– Jag kom tillbaka och tränade i måndags och det kändes förvånansvärt bra. Jag har ju inte spelat så mycket.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Djurgårdscoacherna Michael Holmqvist och Patrik Andersson har parat ihop Glad med Alexander Ytterell och båda backarna gjorde mål mot Kalmar.

– Jag och ”Alle” har spelat mycket ihop innan. Både i Leksand och i HV så vi känner varandra bra. Det känns som vi vet var vi har varandra där ute på isen och gör det enkelt för varandra.

Du sa att det var en tuff start för din dotter – vill du berätta?

– Det var tufft som fan, alltså.

Vad heter hon?

– Hon har inte fått ett namn än. Det är också svårt. Eftersom vi fick den starten som vi fick med henne.

Vad hände?

– Hon fick en tuff start, upprepar Glad utan att gå in på djupare detaljer.

Att ett nyfött barn, dessutom den förstfödda dottern, råkar illa ut är en skräckupplevelse för varje förälder.

– Vi fick åka ner till Lund och hon fick opereras. Men nu är allting bra. All cred till sjukvården i Sverige. Nu är allting bra. Men det var en jävla tuff start. Det är ingenting man förväntar sig. Det höll mig borta.

LÄS MERUppgifter: Luleå vill ha DIF:s succéforward

Daniel Glad fortsätter och är märkbart lättad:

– Man får ett helt annat perspektiv på livet och vad som är viktigt och inte. Men min fru har varit superstark genom det hela. Vi har klarat av det bra tillsammans. Det har varit tufft givetvis, men nu mår lilltjejen bra. Det är skönt, säger Glad som ska fira jul i Jönköping och pusta ut en smula innan det blir derby mot AIK den 27 december.

Daniel Glads återkomst till Djurgården är en rejäl kick för laget inte minst eftersom backen Pontus Johansson precis återvänt till Frölunda i SHL. Glad hade kunnat bli tvåmålsskytt mot Kalmar, men hans 3–0 underkändes för hög klubba.

– Det kändes inte som hög klubba, men sedan när jag såg reprisen så var den hög. Det är som det är. Det var skönt att hänga den efter i alla fall, säger Glad som prickade in 3–0 kort efteråt.

Det var hans femte mål och tionde poäng på bara 17 matcher. Det är ett tangerat personligt målrekord för honom i Hockeyallsvenskan och lika med den målskörd han hade på 46 matcher i Leksand 2017/2018.

– Ja vad händer? Det bara rasslar in. Utan PP med. Jag får gå till ”Putte” (Patrik Andersson) nästa träning och säga att ni kanske får sätta mig i PP. Hahaha. Nej, skämt åsido.

Men det flyter på?

– Jo men det gör det. Det gör det. Det känns som vi släpper lös backarna lite mer nu. Lite friare i anfallszonen och vi hänger med upp. Man är där och nosar och får lite lägen under matcherna. Sedan är det klart att forwards gör ett bra jobb. Mitt mål (mot Kalmar) hade aldrig blivit mål om det inte var trafik och så vidare. Man är inte känd för att skjuta hårt som Ytterell.

– Han är inne i ett stim nu.

Nyligen hade Alexander Ytterell besök på Hovet av pappa Per när Djurgården hade en pappakväll med spelarna och Daniel Glad misstänker att det hårda skottet är ärftligt.

– Det är säkert därifrån. Han (pappa Per)har jävla starka nypor alltså. Jag skakade han med honom en gång och tänkte bara ”ooof!”. Jag brukar ändå ta i rätt bra, men han var stark. Så det är säkert därifrån ”Alle” har fått det, säger en glad Daniel.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln