HockeyNews
PLUS

Brodin – en av de stora i DIF: "Superstolt"

Daniel Brodin
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 06:19

FacebookXWhatsApp

Daniel Brodin, 34, har spelat i två SM-finaler med Djurgården. Och nu har han också spelat 500 tävlingsmatcher och är en av de riktigt stora i Stockholmsklubben.

Han hyllades med sången på Hovet: ”Brodin, Brodin, en Järnkamin”.

– När man tänker tillbaka på 500 så känns det ganska sjukt att man har tagit på sig tröjan 500 gånger, säger han till Hockeynews.

ANNONS

Det var en oerhört stolt Daniel Brodin som pratade med Hockeynews efter sitt stora jubileum.

Det blev en 4–2-vinst och tre poäng i hans 500:e tävlingsmatch för Djurgården och han fick vara med om det på Hovet inför supporterklacken Järnkaminerna som gång på gång fick med sig de över 5 000 publiken i sången ”Brodin, Brodin, en Järnkamin”.

En given hit I Djurgårdskretsar. Endast 16 spelare i Djurgården har gjort fler än 500 matcher för klubben.

– Grejen var att jag har inte haft så bra koll på totalen. Jag har mest sett grundseriematcherna och det är 400 på fredag. Jag hade koll på det. Så medieansvarige Hannes skrev till mig i förrgår och sa det. Men kul att det uppmärksammades. Jag är superglad och stolt, säger Brodin med sin träningsjacka från Djurgårdens fotbollslag.

Nytt jubileum mot Löven?

En födelsedagspresent från vännerna.

Så då får du jubilera mot Björklöven också?

– Jag vet inte… Vi får se, haha. Men det är kul.

Det är 16 djurgårdare som fortfarande har gjort fler matcher än du – någon som sticker ut och som du har sett upp till?

– För mig, jag kommer så väl ihåg första matcherna när man kom upp, (Jimmie) Ölvestad var en stor idol för mig. Och alla de här, (Kristofer) Ottosson, ”Fimpen” (Christian Eklund), ”Linkan” (Fredrik Bremberg), jag kommer ihåg att de fick nån tröja med 500 och jag tänkte va fan, det där vill jag också göra, säger Brodin, som på allvar tog klivet upp i Djurgårdens A-lag då han var 19 år 2009.

ANNONS

Den säsongen fick han vara med och spela SM-final precis som 2019. 500 matcher. Det är många det.

– Det känns som att det har rullat på ganska bra. Och fort. När man tänker tillbaka på 500 så känns det ganska sjukt att man har tagit på sig tröjan 500 gånger. Så superstolt och glad och kul att få vara där ute med många duktiga spelare och legendarer.

Djurgården är i och med 4–2-vinsten mot Mora femma i Hockeyallsvenskan fem poäng bakom ledande Björklöven som kommer till Hovet för den sena matchen (kl 20.30) på fredagen.

Brodin om säsongsstarten

Hur ser du på säsongen så här långt?

– Mitt vanliga ord: tålamod. Som jag tycker finns där. Jag tycker att vi har en bra grupp. Sedan har vi varit lite upp och ner. Vi har tappat några ledningar. Men känslan är att vi är på väg åt rätt håll. Jag tycker att vi jobbar på rätt saker. Vi pratar om rätt saker i möten uppe i omklädningsrummet och jag tycker att det känns jäkligt bra. Jag känner mig trygg.

ANNONS

Daniel Brodin har inte gjort något mål ännu på elva matcher och har två assist.

I tålamodet ingår även målskyttet…?

– Självklart vill jag göra mål, liksom. Men jag tycker att jobbet för mig, intensiteten och skridskoåkningen är där i år mycket bättre än förra året.

Daniel BrodinDu ser piggare och rappare ut va?

– Jag känner mig jätteglad för det. Jag känner mig glad att det är tillbaka. Sedan, ska jag vara helt ärlig bryr jag mig inte om vem som gör målen. Det är jättekul att göra mål och jag vill göra mål i varje byte. Så länge vi vinner och jag känner mig aktiv, energisk, het och snabb är jag jättenöjd.

Brodin och kedjekamraterna Albin Grewe och Ludvig Rensfeldt fixade ett av målen mot Mora och det var Rensfeldt som satte 4–1-pucken efter fint förarbete av Grewe och Brodin.

Vad säger du om publikens hyllning på Hovet?

– Det var många gånger i matchen. Det är superkul. Jag vet inte vad man ska säga. Stort. Man blir rörd och glad. Vad säger man? Tacksam att de står och sjunger för en. Det är stort.

Känner du dig som en järnkamin då?

– Ja, men det tycker jag, haha.

Lagkamraten Arvid Costmar, 23, var åtta år när Daniel Brodin tog en plats i Djurgårdens A-lag i SHL. Och nu firar Brodin 500 matcher.

– Det är respekt, helt klart. All heder och respekt till honom. Det var kul att vi kunde ta hem en vinst här för honom, säger Costmar till Hockeynews.

Har du sett Brodin tidigare i karriären?

– Det är klart att man har sett honom när man var yngre. En riktig järnkamin. Det sammanfattar det hela bra, menar Costmar.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln