HockeyNews
PLUS

Bratt gästar "Vägen till Toppen"

(1250) Jesper Bratt Camilla Enström
Bildbyrån / Camilla Enström

Publicerad: 3 december 2017

FacebookXWhatsApp

Det är omöjligt att inte älska underdogs. Ni vet de som döms ut av de så kallade experterna, som ”inte har en chans” men som svarar genom att överbevisa allt och alla. I senaste avsnittet av "Vägen till Toppen" berättar succérookien Jesper Bratt om hur han inom loppet av några månader gick från en okej allsvensk spelare, till en framgångsrik NHL-spelare. 

161 namn hann ropas upp innan Jesper Bratt äntligen fick resa sig upp och dra en lättnadens suck, efter att ha blivit vald av New Jersey Devils som spelare nummer 162 i NHL-draften 2016. När han ett år senare lämnade Sverige och begav sig över Atlanten med endast två HockeyAllsvenska säsonger i ryggsäcken, så var det nog få som trodde att det skulle räcka för att slå sig in i världens tuffaste ishockeyliga. Och vem kan klandra dem. 

Unik framgångssaga
Man behöver inte ha en uttalad titel som ”hockeyexpert” för att förstå att steget från HockeyAllsvenskan till NHL är stort och faktum är att av de få svenska spelare som har lyckats ta det klivet så har nästan alla varit supertalanger som gått tidigt i NHL-draften, som till exempel Oliver Ekman Larsson som tog klivet från Leksand till Arizona (tidigare: Phoenix) Coyotes efter att ha draftats i första rundan som spelare nummer 6 (hans resa kan ni för övrigt lyssna på i förra avsnittet av "Vägen till Toppen"). 

Men när Jesper Bratt i våras erbjöds ett kontrakt av klubben som hade valt honom i sjätte rundan, så bestämde han sig för att göra allt i sin makt för att försöka förverkliga sin pojkdröm. 

Metal coach gav löfte om framgång
Fjolårssäsongen i AIK hade inte varit någon succé för den 19-årige forwarden och på 46 grundseriematcher hade han endast mäktat med 6 mål. Jesper Bratt hade brottats med nervositet och kände att han inte hade lyckats spela ut sin fulla potential. Så för att ta kontroll över sina tankar och prestera bättre på isen tog Bratt och hans agent kontakt med den mentale coachen Andy Swärd, som vid första mötet gav Bratt ett djärvt löfte - att han skulle spela i NHL i år. 



Andy Swärd höll onekligen det han lovade. Efter hälften så många matcher spelade i världens bästa ishockeyliga har Jesper Bratt gjort fler mål än vad han gjorde på dubbelt så många matcher i Sveriges näst bästa liga. 

Jag har alltid intalat mig själv att ”allt är möjligt, bara man vill det tillräckligt mycket” och Jesper Bratt är ett kvitto på att det finns en hel del sanning i det något klyschiga mottot.

Jag älskar framgångssagor och jag kan lova er att sagan om unge herr Jesper Bratt är värd att lyssna på. Men jag tänker inte avsluta med ”snipp, snapp snut”… för denna saga är långt ifrån slut! 


Lyssna på fler NHL-stjärnor i "Vägen till Toppen" här.

Buda på Jesper Bratts signerade Bauerklubba här.

"Vägen till Toppen" görs i samarbete med HockeyNews.se och Bauer Hockey. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!