HockeyNews
PLUS

BERGMAN: Minns inte när jag var så exalterad

Marcus Gidlöf
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 11:58

FacebookXWhatsApp

Färjestad borta en lördag.

Finns det något bättre läge att rista in en målvaktsdebut i Leksands historieböcker?

ANNONS

Leksand har tagit två ordinarie segrar av de senaste 17 matcherna i Karlstad.
Eller två av de två senaste, statistik går som bekant att vinkla lite som man behagar.

En sak som är desto svårare att vinkla är synen på Marcus Gidlöfs debut. Eller i alla fall hans riktiga debut.

Förra säsongen fick han göra en period borta mot Växjö som då ledde med 5-0. Den då 18-årige Gidlöf släppte tre baljor och gick ifrån sin första seniormatch med 62,5 i räddningsprocent.

Johan Hedberg poppar upp

När Mantas Armalis gick sönder skreks det fort efter en ny målvakt. Jag blev själv nyfiken på Gidlöf, som har ett helt otroligt facit i J20 denna säsong. Därför pirrade det till lite extra när laget presenterades för allmänheten på lördagseftermiddagen. Inte nog med att LIF-ledningen bestämt sig för att ge Gidlöf chansen. ”Chansen” kom också borta mot seriens skickligaste offensiv, ett par dagar efter att den fullkomligt slaktat Malmö med 8-3.  Detta på en skådeplats som kommit att bli en mardrömsarena för Leksand. 

Stor som ett större hus tog han plats i kassen med nummer 1 på ryggtavlan. Något man inte ser allt för ofta på keeprar nuförtiden, vilket förstås väcker varma minnen. När jag tänker på Leksandsmålisar med nummer 1 får Mike Bales ursäkta, istället är det förstås Johan Hedberg som poppar upp på näthinnan, samme Hedberg som kvällen till ära stod i Färjestads bås.

Därifrån fick han se Gidlöf agera precis så som man vill att en målvakt ska agera. Lugn, inga yviga rörelser, knappt en enda retur och sen krydda det med ett par spektakulära räddningar. Jag tror också att hans sätt att agera medförde att utespelarna inte överarbetade sitt arbete kring kassen, utan istället fasades in i samma harmoniska agerande. 

Ni som tror på "jinx"

Framför sig hade han ett lag som helt hade ställt om kurs efter debacklet mot HV71. Kontrollerat, disciplinerat mittzonsspel och kvicka omställningar. När Leksand i januari ifjol slog Färjestad borta (alltså första gången på 16 försök) med 4-0 så var det starten på det Leksand som sånär tog sig vidare till semifinal. Man ställde om till ett mer defensivt fokus och kuggade i som en riktig lagmaskin. Det är bara att hålla tummarna för att den grejen sker redan i oktober denna säsong, för som det sett ut hittills lär det behövas.

För er som tror på begreppet ”jinx”, ni kan sluta läsa nu. För förutom det fina målvaktsspelet så bidrog Gidlöfs insats i kassen med ytterligare värde. När Hrivik, Cehlarik och Veronneau inte presterar, när det är dystra rubriker om ekonomin, oro kring vilka kontrakt som ska förnyas, en hemmapublik som sviker - då behövs det något sånt här. En ung, egen talang som går mot ett genombrott. En ung pojk från Dalarna med Leksand i blodet, som står för hopp och framtidstro. Så kan hockeylag också byggas.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln