HockeyNews
PLUS

BERGMAN: Han ringade in "cirkus Leksand"

Leksand mv Bergman
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Igår 08:56

FacebookXWhatsApp

Sedan mitt medvetande kring LIF började (nångång i mitten av 90-talet) så har klubben haft 46 olika målvakter mellan stolparna.

I svallvågorna av Marcus Gidlöf superdebut så kommer här en lista med de fem Leksands-målvakter jag har starkast minnen av, på olika vis.

ANNONS

Johan HedbergJohan Hedberg
Åke Lilljebjörn är det första Leksandsmålvakts-namn jag minns från barndomen. Men Johan Hedberg är den som först gjorde avtryck. Jag minns hur jag beundrade honom stort mellan 1995-99 och även följde hans resa som ”The Moose” i NHL. När han kom hem under lockouten, och efter en lite knivig start var bäst när det gällde så stängde han diskussionen som bästa Leksandsmålvakten i modern tid. Mora- och Färjestadutflykterna stör ju lite men om det är någon som tvivlar på var Hedberg har sitt hjärta, så kan ni sluta med det.

Tomas Duba
Tomas Duba
En sen värvning inför återkomsten i Elitserien 2005-06. Tjecken dök helt plötsligt upp i kassen under mästarcupen i Södertälje och jag var nog inte ensam om att vara tämligen övertygad om att 24-åringen var en framtida världsmålvakt. ”Han är ju bättre än Henke Lundqvist?” tjoades det på läktaren efter ett par träningsmatcher. Så bidde det inte. Efter en halvdan säsong i LIF som slutade med degradering drog han vidare till Finland, Tjeckien, Slovakien, Tyskland, Italien, Sydkorea och England. ”Everybody sing this song, Duba! Duba!” ger mig dock fortfarande varma känslor.

ANNONS

Ed Belfour
Ed Belfour
Vad vore en sån här lista utan ”Eddie the Eagle”? Han ringade på nåt sätt in hela ”cirkus Leksand” som pågått kring det här laget sedan jag började följa dem. Skulle Leksand värva en 42-årig före detta Stanley Cup-vinnare som blivit utsedd till världens bästa målvakt två gånger? Klart man skulle. Skulle han, efter det mest bombastiska intro en LIF-spelare någonsin fått, släppa in Sundsvalls första skott på mål en minut in i sin debut? Självfallet. Höll han efter det nollan i över fyra matcher? Jojomen. En knasig era och det här var peaken av den, eftersom att Teemu Selänne aldrig dök upp.

Oscar AlsefeltOscar Alsenfelt
Var ett monster när Leksand gick upp i SHL och ett ännu större monster under första året där, när han tillsammans med Patrik Hersley och ett par gubbar till stod för en av de knasigare nykomlingssäsonger man sett. Sättet han sen lämnade Leksand på, det vill säga till Malmö efter att ha förlorat kvalet mot Malmö, ja det sved förstås. Men många av mina bästa målvaktsminnen i LIF har han stått för.

Joacim Eriksson
Joacim Eriksson
Under en era då Brynäs spottade ur sig framtida stormålvakter så fick inte Joacim Eriksson plats i deras A-lag. Där och då var Leksand i ett läge där Brynäs plockade de bästa Leksandsspelarna om de ville, och det sved. Så det var väl på tiden att LIF kunde ta något från Gävle-laget och sen förädla. Han konkurrerade ut både Tim Lawson och Timo Leinonen och fick gigantiskt förtroende från Leffe Strömberg. En ung, högerplockadande målis värmde tillsammans med Oliver Ekman-Larsson när resten av laget bestod av äldre rutinerade herrar som Färjestad inte tyckte höll måttet längre.

Hedersomnämnaden
Henrik Haukeland och Eddie Läck för att de va himla trevliga grabbar.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln