HockeyNews
PLUS

Backlunds spik: New Jerseys starka offensiv

PP
NICK TURCHIARO/Bildbyrån

Publicerad: 29 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Med en spridd skur av europeisk-slutspelshockey och en av avstickare till Buffalo komponeras fredagsbongen. Många blickar riktas till match 7 i Husqvarna Garden. Blir det kanske André Petersson eller Viktor Lodin som skjuter sitt lag kvar i SHL? Det tillsammans med övriga fighter avhandlas nedan. Häng med!

Spelstopp: 17:29

1. HV71 - Oskarshamn 1

Mer dramatik än match 7 i playout-serien går det knappast att få. HV71 lyckades inte säkra SHL-kontraktet i Be-Ge Hockey Center utan Oskar Stål-Lyrenäs. Forwardens status var Johan Lindbom fåordig om efter 2-4-förlusten och Oskarshamnslägret körde samma taktik rörande Anton Mylläris status. Matchserien har varit betydligt jämnare än vad någon på förhand kunnat tro. På pappret ska det vara fördel HV71 men med stora insatser på spel kastas pappret ut genom rutan. På med säkerhetsbältet och kryssa i samtliga tecken i denna nagelbitare.

2. André Petersson - Viktor Lodin X

Matchen i matchen står mellan de två stora stjärnorna. Viktor Lodin har inte dragit sig för att passa en och annan psykning till HV-lägret. Men masen har kunnat backa upp snacket ute på isen. Fem mål har det blivit på sex försök, två i öppen kasse. Tre fler än sin duellant, André Petersson, som har nätat vid två tillfällen. Dock är gjorda mål ingen garanti för framtida framgångar. En titt på den underliggande statistiken visar att de båda har skapat i stort sett lika mycket. Värdet brukar hamna i mitten men i detta fall, där förmodligen en av dessa herrar kommer att fälla avgörandet, känns det inte fel att kosta på fler tecken om plånboken tillåter.

3. Ilves - KalPa 1

Vidare till Finland där Ilves har satt sig själva i en prekär situation. “Lokatterna” som slutade tvåa i grundserien och klev in som favoriter i kvartsfinalen har stött på patrull mot KalPa. I match 4 drog de gröngula på sig för mycket utvisningar som kostade matchen (2-4). KalPas förstalina med Mäenpää-Kapanen-Kantner har öst in poäng, detsamma går inte att säga om Ilves tilltänkta spetsspelare som behöver höja sig pronto, om säsongen inte ska nå ett tidigt slut (1-3 i matcher). Kvalité finns det gott om i Ilves men med risk för att ettan blir högt streckad välkomnas garderingar i Nokia Arena.

4. Esbjerg - Aalborg 2

Efter att ha haft full kontroll i den första semifinalen stod Aalborg för en total genomklappning i slutminuterna. Piraterna tappade en tvåmålsledning med två minuter kvar att spela. Varpå kvitteringen till 4-4 gjordes av Esbjergs back, Philip Larsen, med en gubbe mindre på banan och i förlängningen fullbordade Josh Winquist Energys vändning (5-4). I hemmaborgen har Esbjerg gjort det bra under säsongen men de regerande mästarna visade i de första 58 minuterna av match 1 att de är det bättre laget. Utgå från tvåan i Granly Hockey Arena.

5. Sönderjyske - Herning 1

I den andra, och på förhand jämnare semifinalen i danska Metal Ligaen, bjöd Victor Cubars Herning-publiken på en show. I slutperioden tog 23-åringen handlingarna i egna händer och med ett äkta hattrick satte dansken punkt för kvällen (4-0). Spelmässigt var det en relativt jämn historia där slutspelskänslorna bubblade upp till ytan i slutakten. Ikväll får Sönderjyske spela inför hemmapubliken och med dess stöd i ryggen har de ljusblåa varit svårslagna. Ettan gillas men när värdet förmodligen hamnar i öst blir “Gubben”, etta-tvåa, lösningen.

6. Briancon - Anglet Hormadi Élite 2

Wienerkorven bytts ut mot en baguette när vi nu beger oss söderut till kvalspelet i den franska högstaligan. Ett kval som redan har fått sin förlorare. Briancons 3-5-förlust mot Rapaces de Gap innebar att “Red Devils” kommer att halka ur högstadivisionen. I och med uttåget har Briancons ordförande Guillaume Lebigot meddelat sin avgång och Pascal Courty kommer att ta över. Sportsligt har denna tillställning mindre betydelse även om båda lagen vill avsluta säsongen med flaggan i topp. Anglet Hormadi Élite är det starkare gänget och X2 bör göra jobbet.

7. Chamonix - Rapaces de Gap 2

Som nämnt ovan innebar Rapaces de Gaps 5-3-triumf i matchen mot Briancon senast att kvalspelet nu är avgjort. I segern var det Rohat, Leblanc och Tarabusi som gick i bräschen och senast Gap mötte Chamonix slutade det i en 6-3-vinst. Chamonix hade en mindre lyckad inledning på matchen mot Anglet men stod för en imponerande vändning när 0-3 blev 6-4. Att inget av lagen har något att spela för, rör till det lite då vissa spelare kan ha tankarna på golfsäsongen. Utgå från höger men snåla inte med tecken.

8. Buffalo - New Jersey 2

Buffalos chanser på slutspelet börjar bli väldigt små. Mot Ottawa fick inte Ukko-Pekka Luukkonen mycket hjälp. Efter knappt nio minuter i den första perioden hade burväktaren släppt fyra puckar förbi sig och Sabres kunde inte resa sig efter den tunga starten (2-6). Gästerna för kvällen befinner sig också utanför slutspelsvärmen men New Jerseys chanser ser bättre ut. Förstakedjan tillsammans med grabbarna Hughes desarmerade Toronto senast (6-3) och med vittring på slutspelet kommer Dahlin och Company att få det svettigt. Spiktvåa trots den något höga procenten.

Backlunds dunderspik: New Jersey

Buffalo hade stora bekymmer att freda den egna kassen mot Ottawa. New Jerseys offensiv är av en högre kaliber som har gått starkt på slutet i jakten på en slutspelsbiljett.

Backlunds skrällbud: KalPa

Ilves har inte alls kommit upp i nivå i år och behöver börja rädda matchbollar redan nu för att inte säsongen ska vara över. Frågan är såklart om värdarna lyckas. KalPa har visat sig väldigt pålitliga och fått leverans av mer eller mindre samtliga ledande spelare. Häftig tvåa.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. HV71 - Oskarshamn 1x2

2. A.Petersson - V.Lodin 1x2

3. Ilves - KalPa 1x2

4. Esbjerg - Aalborg 2

5. Sönderjyske - Herning 12

6. Briancon - Anglet x2

7. Chamonix - Rapaces Gap 1x2

8. Buffalo - New Jersey 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)