HockeyNews
PLUS

Backlunds spik: Luleå fördel mot mätt MoDo

(31597) Powerplay - Luleå
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 5 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Det är härligt att HockeyEttans slutspel drar igång. På tisdagens Powerplay-kupong står dock Dalen - Troja/Ljungby i skuggan av den fulla SHL-omgången. Tungviktarmötet i Skellefteå Kraft Arena är ett av flera guldkorn som finns att se fram emot när avgöranden i alla tabellregioner närmar sig med stormsteg. Nu tar vi dem!

ANNONS

Spelstopp: 18:59

1. Rögle - Leksand 1

Dennis Everberg leder Rögle både med poäng och stenhårt slit. Kedjekompisen Linus Sandin stal dock rubrikerna senast mot Rögle, där gjorde skåningarnas enda kasse och sedermera blev stor hjälte i straffläggningen. Både Sandin och Davidson missade måndagens träning, men kommer till spel när RBK vänder hem efter den tuffa bortaturnén. Leksand har hittat formen igen efter svackan. Offensivt lossnade det på allvar senast mot Malmö (4-1), där bredden var det som imponerade allra mest. I “Hajtanken” kommer Elvenes, Cehlárik och övriga i vitt och blått inte att få i närheten av lika mycket spelrum. Spelvärdet i väst kallar på mig och 1X är ett läckert drag.

2. Frölunda - Linköping 1

Medan Färjestad, Växjö och Skellefteå samtliga har en mäktig offensiv bredd är Frölunda extremt beroende av sin förstalina. Där har Ruohomaa saknats de senaste matcherna, något som hämmat kreativiteten. Mot MoDo bestämde sig Malte Strömwall för att ta saken i egna händer. Eleganten dansade runt på isen och såg till att göteborgarna drog ifrån till en mycket komfortabel seger (4-1). Som ungtupp i Linköping lirade Strömwall bland annat med Jesper Pettersson och Marcus Högberg i J18. Nu krävs att LHC-duon ser till att motståndarstjärnan stöter på patrull i sina offensiva insatser. Det kommer inte att bli lätt, men defensivt var 4-1-segern mot HV71 ett steg i rätt riktning. Fantenberg kan eventuellt vara tillbaka i Scandinavium, vilket vore en enorm injektion. Måla från väst och så långt stålarna räcker!

ANNONS

3. Timrå - Oskarshamn 1

14 raka förluster och flera stjärnor långtidsskadade. Mörker är en underdrift för vad som råder i Oskarshamn. Lodin och Karlkvist rapporteras båda missa det negativa kvalet. Då har jag ytterst svårt att se hur IKO ska kunna stoppa det fria fallet. Timrå tappade mark i topp sex-jakten i och med 3-5-torsken mot Skellefteå. En helt annan match väntar Dahlén och hans vänner här. Allt annat än tre pinnar vore ett stort misslyckande, men jag ser det inte ske. SHL-kupongerna har på sluttampen handlat om att pricka in sju rätt och spika mot “Oket”. Detta är inget undantag. Banketta.

4. MoDo - Luleå 2

Efter urladdningen mot HV som säkrade kontraktet var MoDo:s baksmälla mot Frölunda inte helt oväntad. Att suveräne Lassi Lehtinen vilades antyder att Mattias Karlin visste att det skulle bli tufft att knipa poäng i vilket fall som helst. Olle Eriksson Ek gjorde inte bort sig, men de rödgröna räckte helt enkelt inte till (1-4). Luleå gjorde inget större väsen av sig offensivt senast det begav sig. Då stod ett solitt Rögle på motsatt sida. Här kommer trollgubben Omark och hans kollegor att få aningen mer tid på sig. Det gör stor skillnad. Stannar tvåan i trakterna av 40-45 procent trycker jag på spik-knappen.

ANNONS

5. Skellefteå - Färjestad X

Oscar Lindberg har gjort ett litet ryck i SHL:s poängliga och anför detta starka Skellefteå i jakten på mer än en tredjeplats. Stjärncentern var, som så ofta förut, fundamental i 5-3-vinsten mot Timrå. Därtill producerade bröderna Johnson och Dylan Sikura det matchvinnande målet. Det är ett mycket mångfacetterat SAIK som ger sig ut på hemmaisen för detta prestigemöte. Detsamma gäller sannerligen Färjestad. Wallins skrytbygge hade som väntat inga som helst bekymmer med att tillryggalägga “Oket” (4-1) och ser nu ut att förstärkas av Ejdsell. Med relativt korrekt streckning har jag svårt att välja sida i Västerbotten. 1X2!

6. HV71 - Örebro 1

Att kolla på HV71:s senaste matcher har blivit sanslöst repetitivt. “Tjurarna” spelar relativt bra och har många fina offensiva ansatser utan att få det att stämma. Inte ens när Oliwer Kaski gav laget ledningen mot Linköping räckte det. Så fort spelet vänder har smålänningarna stora problem att hänga med, vilket tar sig uttryck både i form av bakåtmål och utvisningar. Jag tror att en uppryckning hägrar för HV och ser ettan som en potentiell chansspik, men är inte riktigt villig att ta risken på ett större systembygge. Örebro är stabila defensivt och kan dra fördel av sitt stora tålamod. Det spelvärda vänstertecknet tar täten med tvåan som komplement.

ANNONS

7. Malmö - Växjö X

Malmö gjorde ett tappert försök att hänga med Leksands tempo och lyckades i den första perioden. Johan Olofsson gav skåningarna ledningen, men därefter orkade de inte stå emot. När Adam Werner inte fanns att tillgå på grund av tillökning i familjen var det Daniel Marmenlind som vaktade kassen. Han ska absolut inte lastas för 1-4-förlusten. Växjö har ett lyxproblem mellan stolparna. Emil Larmi tillhör seriens bästa spadar, men Adam Åhman gör det fenomenalt bra varje gång han får chansen. Insatsen mot Örebro var inget undantag. Att Lakers ska städa av detta lika enkelt som överstreckningen gör gällande ställer jag mig frågande till. 1X är nycklar till utdelning!

8. Dalen - Troja/Ljungby 2

Dalens formkurva pekade kraftigt utför genom AllEttans andra hälft. Avslutningen innehöll ett litet steg i rätt riktning, men ska grabbarna från Norrahammar ha någonting att hämta här behöver Oskar Blomgren stå på huvudet. Precis som han gjorde i början av 2024. I motsatt mål står Jesper Eliasson, Troja/Ljungbys uppskrivna målvaktsvärvning som liksom laget i stort inte alls rosade marknaden under hösten. Mot dassigt motstånd i vårserien har det sett betydligt bättre ut. Frågan är bara hur de står sig nu när det bränner till på allvar. Högersidan är en vettig utgångspunkt, även om alla garderingar välkomnas med varm hand.

ANNONS

Backlunds dunderspik: Luleå

Frågetecknen för Luleås udd består. Omark är aningen ensam, men besitter mycket kvalitet att medspelarna torde förvalta de genialiska passningarna förr eller senare. Jag tror att det lossnar mot ett mätt MoDo.

Backlunds skrällbud: Malmö

Stabila Växjö är erkänt svåra att bryta ned. Att de ska streckas norr om 60 procent i Malmö Arena finns dock skäl att ifrågasätta. Kollars killar spelar för att definitivt säkra kontraktet och har gång efter annan visat att de inte ska undervärderas.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Rögle - Leksand 1x

2. Frölunda - Linköping 1x2

3. Timrå - Oskarshamn 1

4. MoDo - Luleå 2

5. Skellefteå - Färjestad 1x2

6. HV71 - Örebro 12

7. Malmö - Växjö 1x2

8. Dalen - Troja/Ljungby 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.