HockeyNews
PLUS

Backlunds skräll: LA mot McDavid & Co

PP
BOB FRID/Bildbyrån

Publicerad: 28 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Torsdagens Powerplay-kupong är fylld med slutspelshockey. Main event för kvällen är SHL-kvartsfinalerna i “Saaben” och Tegera Arena. När slutsignalerna har ekat över Europa beger vi oss till andra sidan pölen för tre heta fighter i NHL. Nu åker vi!

Spelstopp: 18:59

1. Linköping - Skellefteå 2

Likt i match 1 tappade Skellefteå en ny 3-0-ledning och för tredje gången i följd krävdes förlängningsspel för att skilja lagen åt. Det blev en långdragen historia, tredje längsta SM-slutspelsmatchen i historien, som Axel Sandin Pellikka avgjorde för Skellefteå (4-3). Med 3-0 i matcher har de gulsvarta skaffat sig matchbollar trots en del tröttsamma skador. SAIK fick bland annat klara sig utan Pär Lindholm som åkte på en smäll mot huvudet under slutet av den senaste bataljen. Linköping har fortfarande inte varit i ledningen vid något tillfälle i denna kvartsfinal och det är läge att ändra på den statistiken om inte sopkvasten ska åka fram. Måla från höger, gärna med den bredaste penseln.

2. Leksand - Frölunda 1

En viktig match väntar Leksand om de inte ska åka ned till Göteborg med ett 1-3-underläge i bagaget. I match 3 var det masarna som anförde spelet men trots ett stort övertag i att skapa målchanser var det ett effektivt Frölunda som kopplade ett grepp om kvartsfinalen (2-1). Mycket tack vare Lasse Johansson som fortsätter att briljera mellan stolparna. Leksand behöver göra det svårare för burväktaren samtidigt som Mantas Armalis i det egna målet inte har hållit samma höga nivå. En ny jämn match är att vänta och med hyfsat korrekta streck fylls hela brickan i Tegera Arena.

3. Fribourg - Lugano 1

I BCF Arena har det blivit dags för match 7 efter att Fribourg inte kunde stänga serien på resande tass. Benoit Jecker satte “Drakarna” i en dålig position efter en knätackling i början av matchen. Lugano tog vara på fem minuters PP:t och i den andra perioden var det ett nytt powerplay som bäddade för HCL-mål. Med 17 sekunder kvar på stoppuret fastställde Mario Kempe slutresultatet 4-2 i tom kasse. Spelmässigt har det varit jämna duster mot slutet men på pappret besitter Fribourg en spetsigare offensiv, ledd av svenskduon Sörensen och Wallmark. Söder om 60-strecket spikas ettan med en god känsla i kroppen.

4. Schwenninger - Straubing 2

Vidare till Tyskland där Straubing har chansen att säkra en semifinalbiljett efter en imponerande insats senast framför hemmapubliken. “Tigrarnas” transatlanter låg återigen bakom det mesta framåt och Cole Fonstads 3-0-strut blev en alltför brant uppförsbacke för Schwenninger att bestiga. Nu är det vinna eller försvinna som gäller för “Vingarna” som senast det begav sig i hemmaborgen inte räckte till (1-5). Känslan är att Straubing, med sin bredd i offensiven, blir numret för stora ikväll. X2 bör räcka för grön bock i Helios Arena.

5. Salzburg - Bolzano 1

Med lagkapten Daniel Frank tillbaka i truppen studsade Bolzano tillbaka i semifinalen efter två raka nederlag med en tappad tremålsledning i match 3. Inför den italienska hemmapubliken ledde Connor Ford och Dustin Gazley vägen när “Rävarna” gick upp i en ny tremålsledning. Som denna gång stod sig med viss darr på ribban (3-2). Med likaläge i matcher (2-2) vänder serien tillbaka till Österrike och Volksgarten där Salzburg har varit svårslagna. Tidigt ser värdet ut att hamna på de regerande mästarna och ettan lämnas allena upp till och med 55 procent.

6. Toronto - Washington 2

Toronto har i perioder de senaste åren haft problem med disciplinen i spelet. Trots ledning vid två tillfällen och ett massivt övertag i skotten blev det ett rejält magplask mot Devils senast (3-6). Efter slutsignalen höll Sheldon Keefe inte tillbaka med kritiken mot John Tavares och de andra ledande spelarna i Maple Leafs vars uppträdande var både slarvigt och nonchalant. Mot Washington, som fightas om den sista wild card-platsen i Eastern Conference, kommer skärpan behöva vara hundraprocentig. När ettan skenar i procent är det läge att vända blicken till spelvärdet i öst.

7. Colorado - New York Rangers 1

New York Rangers blev första laget att nå 100 pinnar efter övertidstriumfen mot Flyers (6-5). Hemmapubliken i Madison Square Garden hade dubbel anledning att fira då Rangers ryska stjärna, Artemi Panarin, blev första spelaren i klubben att passera tresiffrigt i antal poäng sedan Jaromír Jágr säsongen 2005/06. Mot Colorado kommer det bli desto tuffare. Avalanche har börjat växla upp inför slutspelet och hade innan den något oväntade förlusten mot Montreal nio raka segrar. Senaste mötet lagen emellan var en tajt historia som Rangers vann efter förlängning (2-1). Utgå från vänster och fyll på med garderingar så långt stålarna räcker.

8. Edmonton - Los Angeles 2

Efter två nederlag med resväskan i handen avslutade Edmonton bortaturnén starkt i toppmötet mot Winnipeg. Efter att ha tappat en tvåmålsledning i slutperioden gick matchen till övertid där Oilers målmaskin, Zach Hyman, avgjorde (4-3) med sin 51:a fullträff för säsongen. Edmontons ledande spelare fortsätter att producera och detsamma gäller för gästande LA Kings. I 3-2-skalpen mot Vancouver var det förstakedjan med Byfield-Kopitar-Kempe som gick i bräschen. Trion tycks hitta varandra i sömnen och med segertåget i rullning bör inte gästerna underskattas. Den favoriserade ettan är det sista tecknet som tar plats på bongen.

Backlunds dunderspik: Fribourg

Utan Niklas Schlegel i kassen hade Lugano redan varit utslagna. HCL har kämpat tappert mot förhandsfavoriten Fribourg. Men i det sista slaget kommer “Drakarna”, påhejade av hemmafansen, att lyfta och säkra avancemanget.

Backlunds skrällbud: Los Angeles

Los Angeles är med i racet om en slutspelsplats och segern mot Vancouver senast var ett styrkebesked. Det kommer bli tufft mot McDavid och company men X2 är mer sannolikt än vad tipparna tror.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Linköping - Skellefteå 1x2

2. Leksand - Frölunda 1x2

3. Fribourg - Lugano 1

4. Schwenninger - Straubing x2

5. Salzburg - Bolzano 1

6. Toronto - Washington x2

7. Colorado - NY Rangers 1x2

8. Edmonton - Los Angeles 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)