HockeyNews
PLUS

Backlunds skräll: Kalmar i "grinig match"

PP
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 14 mars 2024

FacebookXWhatsApp

På torsdagens Powerplay hämtas slutspelsspänning från fyra olika ligor. DEL och norska EHL fyller hälften av kupongen, men får lov att ursäkta. Strålkastarljuset riktas mot vad som sker innanför landsgränserna. I SHL ska play-in-spelet just inledas och en trappa ned ska den sista kvartsfinalisten utses. Haka på!

ANNONS

Spelstopp: 18:59

1. Örebro - Luleå X

Med 3-2-vinsten efter övertid mot seriesegraren Färjestad knep Luleå sjundeplatsen och befäste att de är att betrakta som favorit att nå kvartsfinal, där det i sådant fall är Växjö som väntar. Med Sellgren och Laaksonen i fint slag och Omark på spelhumör är “Björnarna” en kraft att räkna med både i Behrn Arena och vid ett eventuellt avancemang. Med det sagt kommer LHF inte att bjudas på minsta lilla. Det har de inte gjort när Örebro stått för motståndet tidigare under säsongen. Närkingarna har då tagit tolv av tolv poäng och nyttjat sitt fina försvarsspel på bästa sätt. En målsnål och jämn affär stundar. Jag dras egentligen mer till gästerna, något som jämnas ut av att vänstersidan lär bli spelvärd. Alla tecken!

2. Rögle - Timrå 1

Abols, Ryfors och Zaar har höjt sig under seriens avslutning och måste fortsätta på samma sätt om inte slutspelsvistelsen ska bli kort. Defensivt har Rögle desto mindre att oroa sig för. Bägge spadar har spottat upp sig och senast mot MoDo hade Rifalk knappt behövt ställa sig mellan stolparna. Så robusta var skåningarna. Med det sagt har Timrå en helt annan udd, som Roger Hansson och company måste hantera om detta ska gå vägen. Längst fram i ledet går Anton Wedin och Filip Hållander, två NHL-meriterade herrar med tydliga spetskvaliteter. Ettan går först, men generös gardering förespråkas.

ANNONS

3. Linus Sandin - Jonathan Dahlén X

Det blev “bara” sjutton strutar under grundserien för Jonathan Dahlén. En liten missräkning med tanke på att han sköt näst mest i serien, en bit över tre avslut per match. Mot slutet har det varit som allra värst och när måltorkan bröts mot Luleå var det synnerligen förlösande. När Timrå sedan skulle hålla i sjundeplatsen mot Leksand var han totalt osynlig. Linus Sandin har skjutit mindre än hälften så mycket som sin motpart, men ändå gjort nästan lika många mål. Sett till att Sandin inte kommer till överdrivet många högkaratiga chanser har jag svårt att se dennes fina mars-form hålla i sig. Krysset klarar sig alldeles utmärkt på egen hand.

4. BIK Karlskoga - Kalmar X

Effektivitet, en hållen nolla och uppretade motståndare som svarade på utskåpningen med att smälla på snarare än att själva hitta nätet. BIK Karlskoga fick vad de sökte i match två mot Kalmar och höll enkelt säsongen vid liv (6-0). Värmlänningarna har beskrivits som grisiga av sina motståndare. Känslan är att bägge är lika goda kålsupare och att det kommer att bli ett skållhett avgörande i Nobelhallen under torsdagen. Skulle KHC få ett tidigt kommando kan de nyttja retstickor som Skager till att få värdarna ur balans. Då kan matchen glida Dennis Hall och company ur händerna fort. När ettan streckas benhårt lämnar jag ingenting åt slumpen. 1X2!

ANNONS

5. Kölner Haie - Ingolstadt 1

Kölner Haie fick sanslöst bra utdelning i det första play-in-mötet, som gick av stapeln på bortais. Med en 5-1-seger under västen tycktes chanserna till ett rappt avancemang till kvartsfinalerna vara goda. “Hajarnas” prestation i onsdagens drabbning var inspirerad, men trots ett tydligt spelövertag gick det inte vägen. Alla inblandade i Ingolstadt förtjänar cred för sitt hårda slit. Att Michael Garteig mellan stolparna frälste laget går dock inte att komma ifrån. Bland hans 39 räddningar var den ena svettigare än den andra. Jag stänger inte dörren för att han kan stå på huvudet igen. Utgå från vänster och måla så långt färgen räcker.

6. Vålerenga - Stjernen 1

Rimligtvis var det inte Trevor Mingoia som ett redan framåtlutat Vålerenga egentligen behövde plocka in. Men med jänkaren, som hämtades från Västerås på övergångsfönstrets sista dag, har “Enga” om inte annat blivit ännu mer underhållande att kolla på. Elva pinnar på fem matcher talar för sig självt och ska värdarna kunna utmana om titeln behöver Mingoia fortsätta på den inslagna vägen. Det som talar mot att något sådant ska ske är att defensiven inte är helt pålitlig. Risken är påtaglig att Stjernen lyckas exponera det. Där finns nämligen två spetsiga kedjor, där Piccinich och Mismash är lirare att hålla ett extra öga på. Favoritettan kan med fördel sällskapas av tvåan i en dust som lär bli målrik.

ANNONS

7. Stavanger - Lillehammer 1

Tolv raka segrar är ord och inga visor. Stavanger har visserligen ett övertag på de flesta lag i EHL, men på Lillehammer är det extra stort. Det kanske inte slår gnistor om Oilers offensiv på samma sätt som det gör om Storhamars eller ens Vålerengas dito. Värdarna är dock taktiskt skickliga och oerhört svåra att bryta ned. Ett ganska ungt Lillehammer valde inför säsongen att plocka in Jakub Petr som huvudtränare. Han är erkänt skicklig med talanger från sina många år i de tjeckiska ungdomslandslagen. Efter förutsättningarna har utfallet varit helt okej, men mot de stora drakarna räcker LIK inte till. Detta är en sådan. Given etta.

8. Sarpsborg - Frisk Asker 1

Kristian Jakobsson är en av den norska ligans allra viktigaste spelare för sitt lag. Han är centrum för både kreativitet och produktion i Sarpsborg. Till supportrarnas stora glädje kommer han att vara det i ytterligare två säsonger efter denna. Det innebär att Sparta alltid kommer att ha någon som kan hota, hur dyster matchbilden än må vara. Frisk Asker saknar den typen av stjärnglans. Anton Holm och Michael Haga har båda skyhöga tak, men presterar alltför sällan på den nivån. Pennan greppas med vänsterfattning i Sparta Amfi.

ANNONS

Backlunds dunderspik: Stavanger

I semifinalen kommer de dubbla regerande mästarna i Stavanger att få svettas. Kvarten mot ett beskedligt Lillehammer kommer däremot inte att vålla några problem. Tolv raka segrar kan mycket väl bli sexton när Oilers har goda möjligheter att svepa LIF.

Backlunds skrällbud: Kalmar

Det första målet har sällan varit viktigare än i Nobelhallen denna torsdagsafton. I en grinig match kommer det mentala övertaget möjliggöra en snöbollseffekt. Detta även för nederlagstippade Kalmar. X2 är nycklar i jakten på utdelning!

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Örebro - Luleå 1x2

2. Rögle - Timrå 1x2

3. L Sandin - J Dahlén x

4. BIK Karlskoga - Kalmar 1x2

5. Kölner Haie - Ingolstadt 1x2

6. Vålerenga - Stjernen 12

7. Stavanger - Lillehammer 1

8. Sarpsborg - Frisk Asker 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.