HockeyNews
PLUS

Backlunds skräll: Frölunda i sjunde avgörande

PP Frölunda
Michael Erichsen/Bildbyrån

Publicerad: 18 april 2024

FacebookXWhatsApp

Det har blivit dags för semifinal 7 i SHL-slutspelet mellan Skellefteå och Frölunda. Samtidigt som dramatiken i Kvalserien stegrar där Hudiksvall vid en trepoängare går om Kristianstad i tabellen. Med en schweizisk fight, en landskamp och två NHL-matcher är torsdagens kluriga kupong fulltalig där valmöjligheterna är många i jakten på åtta gröna bockar. Nu kör vi!

Spelstopp: 18:59

1. Skellefteå - Frölunda X

Med kniven mot strupen har Frölunda räddat dubbla matchbollar. Den senaste framför hemmafansen där Jere Innala satte punkt för matchen med sitt tionde slutspelsmål (3-1). För Skellefteå var Jonathan Pudas tillbaka i semifinal 6 men till kvällens avgörande batalj får SAIK klara sig utan avstängde Andreas Johnson. Ska de svartgula lyckas lösa avancemanget gäller det att Robert Ohlsson och hans mannar håller fokus på rätt saker. Lättare sagt än gjort och själv väljer jag att gardera ettan så långt det bara går och jobba X2.

2. Hudiksvall - Kristianstad 1

Inför den åttonde omgången i Hockeyettans kvalserie såg Kristianstad ut att vara på god väg tillbaka till Hockeyallsvenskan. Men den sömniga inledningen mot Vimmerby blev kostsam och har fått alla att behöva tänka om (2-4). Hudiksvall stod för en mäktig andra period mot Halmstad där 0-2 blev 4-2 och med tre inkasserade pinnar är det bara två poäng upp till Kristianstad på förstaplatsen. Stärkta av segern senast lutar jag åt hemmalaget men med risken att fler går i samma tankebana är det vettig att måla tvärs över.

3. Väsby - Vimmerby 1

För storsatsande Väsby är möjligheten att nå Hockeyallsvenskan väldigt slimmad efter förlusten mot Piteå. Det var en match som länge stod och vägde men efter flera individuella misstag blev VIK till slut straffade när det var 32 sekunder kvar att spela (2-3). En förlust som smakar extra bittert med tanke på att kvällens motståndare gav serieledarna på flabben. Vimmerby lyckades försvara sin tidiga 3-0-ledning mot Kristianstad och är likt Hudiksvall med i racet om förstaplatsen. Spelvärdet på “Tigrarna” ser dock inte ut att bli toppen och när Väsby i grunden är ett stabilt gäng blir “gubben”, etta-tvåa, lösningen i Renew Arena.

4. Piteå - Halmstad 2

Att Piteå inte har kastat in handduken trots att de inte har något med toppstriden att göra blev tydligt mot Väsby. Norrbottningarna hade inga problem att matcha gästerna och med halvminuten kvar att lira säkrade Linus Hedman full pott med sin 3-2-strut. Halmstad fick tack vare radarparet Dahse/Gagic en fin start hemma mot Hudiksvall men när tempot skruvades upp i mittakten räckte inte “Hammers” till. Senast lagen möttes var det Halmstad som drog det längsta strået och när ettan tidigt streckas hårt vänder jag andra kinden till. Tvåan går först.

5. Lausanne - ZSC Lions 1

Vi lämnar Svea Rike och beger oss till Schweiz för finalmatch nummer 2. Favorittippade ZSC Lions vann planenligt den första matchen i hemmaborgen men någon enkel seger var det inte tal om. En stark andra period och gediget försvarsspel var nycklarna för “Lejonen” ihop med en storspelande Simon Hrubec mellan stolparna. Kan Lausanne ta bättre betalt för chanserna som de skapar kan Antti Suomela och hans vänner mycket väl studsa tillbaka i Vaudoise aréna. Den lågt streckade ettan är en spännande chansspik.

6. Tyskland - Slovakien 1

VM-turneringen i Tjeckien närmar sig och i Kaufbeuren får vi en försmak av turneringens öppningsmatch när Tyskland mot Slovakien spelar vänskapsmatch. Den tyska 26-mannatruppen har stärkts upp med en Straubing Tigers-trio samt offensiv spets från den schweiziska högstaligan i Dominik Kahun och Marc Michaelis. För Slovakien kommer inte skadade, Dávid Mudrák till spel och backen ersätts av Daniel Gachulinec. Samtidigt kan Servác Petrovský, som gjort det bra i den kanadensiska juniorligan, få chansen att debutera på A-lags nivå. Ser vi till vad oddssättarna tror bör detta bli en jämn batalj och därför väljer jag att utgå från den lågt streckade vänsterflanken.

7. Winnipeg - Vancouver X

Vancouver står klara som vinnare av Pacific Division efter 4-1-viktorian mot Calgary. Segermålet var ett fint svenskt samarbete när Elias Pettersson hittade Nils Höglander på den bortre stolpen som kunde raka in 2-0. Trots att förstaplatsen i divisionen är i hamn är det mycket kvar att spela om för båda lagen i Canada Life Centre. Winnipeg kommer att sluta tvåa i Central Division och skulle med en seger ikväll snuva Canucks på andraplatsen i den västra konferensen. Med hyfsat korrekta streck ligger en helgardering nära till hands.

8. Colorado - Edmonton X

I och med Vancouvers triumf mot Calgary har Edmonton inte längre chansen att nå förstaplatsen i Pacific Division. Tidigare i veckan var huvudtränare Kris Knoblauch ute och hintade om att eventuellt vila en del pjäser om så skulle vara fallet med tanke på att Oilers lirar back-to-back. Det trots att en fjärdeplats i Western Conference ligger i potten. Colorado har inte rosat marknaden på slutet och har förlorat fyra av sina fem senaste matcher, senast mot Vegas efter förlängning (4-3). Om möjligt invänta trupper och annan intressant information närmare nedsläppt men tidigt är det ett fall för den breda penseln i Ball Arena.

Backlunds dunderspik: Lausanne

Den första ronden i Zürich var en jämn historia och i Vaudoise aréna förväntar jag mig inget annat. På en svårnavigerad kupong är spikettan ett läckert drag då Lausannes chanser att utjämna finalserien är betydligt större än vad många tippare tycks tro.

Backlunds skrällbud: Frölunda

Med 1-3 i matcher var Frölunda comebacken en rejäl skräll, men att kalla en bortaseger för detsamma i match 7 skulle vara att ta i från tårna. Kan VF få en ny bra start i Västerbotten kommer det vara många darriga knän i Skellefteå Kraft Arena.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Skellefteå - Frölunda 1x2

2. Hudiksvall - Kristianstad 1x2

3. Väsby - Vimmerby 12

4. Piteå - Halmstad 2

5. Lausanne - ZSC Lions 1

6. Tyskland - Slovakien 1x

7. Winnipeg - Vancouver 1x2

8. Colorado - Edmonton 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)