HockeyNews
PLUS

Backlund: Sverige stormar mot gruppsegern

PP Tre Kronor
Maxim Thore/Bildbyrån

Publicerad: 15 maj 2024

FacebookXWhatsApp

Dubbla storfavoriter i VM inleder och rundar av onsdagens Powerplay-kupong vilket gör att mindre system är att föredra. Störst spänning hittar vi i Nordamerika där Dallas har chansen att avancera till semifinalen, med Wyatt Johnston mot Mikko Rantanen i en head-to-head jämsides två kvartsfinaler i AHL. Nu kör vi!

Spelstopp: 20:19

1. Slovakien - Polen 1

Milos Kelemen öppnade målskyttet mot USA och i förlängningen var det han som såg till att extrapoängen gick till Slovakien (5-4). Ett resultat som Craig Ramsay och hans spelare gladeligen hade tagit innan nedsläpp men med en tremålsledning inför den avslutande akten kändes segern snarare som en förlorad pinne. Polen har som nykomlingar i finrummet haft det kämpigt i inledningen av turneringen och dessutom spelar de rödvita mot Frankrike under tisdagen. Att de ska ha något att sätta emot Slovakien känns mindre troligt och ettan räcker långt i Ostravar Aréna.

2. Schweiz - Storbritannien 1

Efter en mindre övertygande insats mot Österrike, som räddades av ett sent mål signerat Nico Hischier, var spelet mot Tjeckien desto bättre. Kevin Fiala öppnade målskyttet och med likaläge efter förlängningen var det LA Kings-liraren tillsammans med Philipp Kurashev som såg till att Schweiz fortsatt är obesegrade i turneringen efter tre omgångar. Detsamma går inte att säga om Storbritannien, som är ett av lagen som slåss för att hålla sig kvar i A-VM. Allt pekar på att det blir britternas tredje raka nederlag under onsdagen. Spiketta.

3. Dallas - Colorado 1

Vi lämnar Tjeckien för nattmackorna på andra sidan Atlanten och med Valeri Nichushkin ute ur leken hade Colorado inte mycket att komma med mot Dallas i match 4. Stars, som under säsongen har varit ett av ligans starkaste lag med resväskan i handen, bjöd inte på något och med dubbla fullträffar av Wyatt Johnston blev det en femetta för gästerna, som i och med segern har möjligheten att säkra avancemanget framför hemmafansen. Även om mycket tyder på att det blir en fest i American Airlines Center är det för tidigt att skriva av Colorado och med flera stora favoriter i VM bör hela brickan fyllas.

4. Wyatt Johnston - Mikko Rantanen X

Som nämnt ovan fortsätter Wyatt Johnston att leda vägen för Dallas i slutspelet och med två nya mål adderat till sitt namn har 21-åringen målat sju gånger på elva försök. En snabb glans på de underliggande siffrorna tyder på att det inte är någon tillfällighet att målen duggar tätt och både i antal gjorda mål och förväntade mål sopar kanadensaren banan med sin duellant. Mikko Rantanen behöver öka på målskörden pronto om Colorado ska lyckas vända på steken och för tillfället är det inte mycket som talar för att så ska bli fallet. 1X bör göra jobbet men om det byggs ett lite större system bör tvåan göra sällskap.

5. Milwaukee - Grand Rapids 1

Ett hack ner i seriesystemet kliver AHL-slutspelet in i nästa fas och för Grand Rapids är det första gången sedan 2017 som laget når Divisions-finalen. Vägen hit för Griffins var betydligt rakare än för Milwaukee, som har prenumererat på djupa placeringar de senaste åren. Admirals inledde åttondelsfinalen mot Texas knackigt och med kniven mot strupen var det Zachary L’Heureux som gick i bräschen när ”Piraterna” vände skutan och vann tre raka matcher. Med ångan uppe och stödet av hemmafansen i ryggen väljer jag att inte chansa. 1X2.

6. Coachella Valley - Ontario 2

Den andra kvartsfinalen från AHL bjuder på ett härligt rivalmöte med vinnaren av Pacific Division, Coachella Valley, som tar sig an Ontario som har växlat upp ordentligt lagom till slutspelet. Samuel Fagemo ledde vägen för Ontario när de vände och vann match 3 mot Abbotsford Canucks och än har svensken och hans vänner inte förlorat en match i slutspelet. Under säsongen har det varit jämna möten lagen emellan där det har blivit fyra seger vardera och det finns ingen anledning att tro att det ska bli något annat när vi nu är framme vid slutspelets tredje runda. Helgardera.

7. Kazakstan - Sverige 2

Efter segern mot USA i premiären har Sverige inte slagit av på tempot, något som Tyskland senast fick erfara. Fjolårsfinalisten hade inget att sätta emot Sam Hallams armé som avgjorde matchen efter en stark första period med 3-0 på resultattavlan. Sverige ser ut att gå mot gruppseger och att Kazakstan, som spelar under tisdagen mot Lettland, ska ha något att sätta emot de svenska NHL-stjärnorna känns som ett riktigt långskott. Hamra ned tvåan och sprid slantarna på annat håll.

8. Finland - Österrike 1

Kupongens avslutande dust från världsmästerskapet ser inte heller ut att bjuda på någon större spänning. Oliver Kapanen och Arttu Hyry hängde dubbla påsar mot Norge i Finlands 4-1-seger. Sedan viktorian mot våra grannar i väst har ”Lejonen” haft ett par dagar på sig att ladda upp batterierna, även om de inte lär behöva ta ut sig nämnvärt för att spela hem tre poäng mot Österrike. De rödvita gjorde det visserligen bra mot Schweiz men att upprepa den bedriften mot ett Finland, som är varma i kläderna, kommer minst sagt bli tufft. Tydligt utgångsetta.

Backlunds dunderspik: Sverige

Sverige stormar mot gruppsegern med en formkurva som pekar spikrakt uppåt. Mot Kazakstan är inte frågan om, utan med hur många mål, som de blågula NHL-stjärnorna vinner med. Bank!

Backlunds skrällbud: Ontario

Med få realistiska skrällar på onsdagens kupong är Ontario ett tecken som måste med. Inte för att det är någon skräll men med toppad slutspelsform finns det goda chanser att segersviten håller i sig, trots att det är Coachella Valley som står på andra sidan.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Slovakien - Polen 1x

2. Schweiz - Storbritannien 1

3. Dallas - Colorado 1x2

4. W.Johnston - M.Rantanen 1x2

5. Milwaukee - Grand Rapids 1x2

6. Coachella Valley - Ontario 1x2

7. Kazakstan - Sverige 2

8. Finland - Österrike 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!