HockeyNews
PLUS

Backlund: Sömnpillret i Vida Arena

PP
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 21 mars 2024

FacebookXWhatsApp

Slutspelsformen börjar infinna sig även hos undertecknad. Måndagens NHL-trippel med blågult stödhjul satt som en smäck. Med medvind i seglet riktar jag blicken mot startskottet för SHL-kvartsfinalerna. Växjö får svårt att tränga igenom Luleås defensiv medan Färjestad har desto bättre chanser mot Rögle. I Jämtland drar Östersund nytta av Juel-effekten. Haka på!

Spelstopp: 18:59

Växjö - Luleå: Under 4,5 mål @ 1,76

Att Växjö är brutalt tunga och väl införstådda med vad som krävs för att gå långt i ett slutspel är vid det här laget en vedertagen sanning. Med det sagt var frågetecknen fler än utropstecknen under avslutningen. Kalle Kossila avslutade visserligen med en framspelning mot Oskarshamn (3-1), men från både honom och Marcus Sylvegård går det att kräva mycket mer. Längre bak i banan finns desto mindre att anmärka på.

Att Luleå skulle ta sig vidare till denna kvartsfinal satt långt inne, men oj vad rättvist det var. “Bulan” har satt en defensiv som var ohyggligt bra genom åttondelen, som nu hållit två raka nollor och som såg till att närkingarnas Expected Goals stannade strax över ett i samtliga tre möten. Framåt var det till slut spelgeniet Omark som satt med trumf på hand, men ska LHF ha något att hämta i denna matchserie måste han lägga korten på bordet oftare.

Med tanke på de defensiva styrkorna hos bägge aktörer blickar jag och många med mig mot ett underspel. När norrbottningarna pressade slutsegrarna till sju matcher i fjolårets slutspel innehöll fem av sju fighter färre än fyra nätrassel. I årets grundserie har mötena varit mer målrika, men med mer på spel är ett sömnpiller att vänta i Vida Arena. Att få 1,76 på under 4,5 kassar exklusive övertid känns kanon.

Spel: Under 4,5 mål @ 1,76

Tävling: SHL

Plats: Vida Arena

Tid: 19:00

TV: TV4 Hockey, TV4 Play

Färjestad - Rögle: Hemmaseger @ 1,80

Wallin, Rickard och Mitell, Tomas har slagit sina kloka ihop och konstruerat en grönvit maskin. Det stod klart redan tidigt i höstas och när 52 omgångar summerades var det inget snack om att Färjestad förtjänade platsen allra högst upp på tronen. Truppbygget är inte bara namnstarkt, det består också av komponenter som är kapabla att spela kompletterande roller. Således har Mitell kunnat konstruera extremt välbalanserade formationer.

Rögle har å sin sida fått mycket ris under säsongen. För avslutningen förtjänar de ros. De stora namnen har tagit ansvar under såväl slutskedet av grundserien som i åttondelen mot Timrå. Var 2-0 i matcher rättvist sett till matchbilderna där? Knappast. Men precis som den gångna säsongen klev Christoffer Rifalk fram när det betydde som mest. Med understöd från ett kraftigt förbättrat försvarsspel lyckades han stå emot anstormningen, om än med stor möda.

I “Kaffekokaren” väntar en helt annan nivå av artilleri. På Powerplay-kupongen blir värmlänningarna så löjligt hårt streckade att helgarderingen i mitt tycke är ett måste. Oddsmarknadens 1,80 på den raka ettan lockar mycket mer.

Spel: Hemmaseger @ 1,80

Tävling: SHL

Plats: Löfbergs Arena

Tid: 19:00

TV: TV4 Sport Live 2, TV4 Play

Östersund - Västervik: Hemmaseger @ 1,93

Några fler kvartsfinaler har SHL inte att erbjuda under denna torsdagskväll. Istället riktar vi blicken mot ett betydligt mer ångestfyllt sammanhang en trappa ned. Jag talar givetvis om HockeyAllsvenskans playout. Där är vi nu tillbaka i Östersund efter två akter i ACT-hallen. Ställningen är 2-2 och framför oss finns därmed en vidöppen matchserie som i praktiken avgörs i en bäst av tre.

Västervik har skakat sina motståndare med både munhugg och klubbhugg. Till en början var effekten massiv. I takt med att de egna spelarna fått lov att spendera allt mer tid i utvisningsbåset och på läktaren har taktikens baksida blivit tydligare. Somliga klarar av att balansera på regelbokens hårfina gräns. Andra gör det inte. Erkamps och Ulander är avstängda och VIK-truppens styrka är inte dess bredd.

Östersund är det bättre laget med puck, men har alltså tagits på sängen. Spelet i numerärt överläge har varit förfärligt och stått i centrum under träningspassen mellan matcherna. Sedan länge har det varit känt att ÖIK har Tim Juel som namngiven spade. När dennes Timrå nu åkt ur SHL-slutspelet vill Juel hjälpa klubben i hans hjärta. Med en HA-måttstock är 29-åringen vansinnigt bra och för mig får det vågskålen att tippa över. Jämtarna vinner!

Spel: Hemmaseger @ 1,93

Tävling: HockeyAllsvenskan

Plats: Östersund Arena

Tid: 19:00

TV: TV4 Sportkanalen, TV4 Play

Trippeln

Växjö - Luleå: Under 4,5 mål @ 1,76

Färjestad - Rögle: Hemmaseger @ 1,80

Östersund - Västervik: Hemmaseger @ 1,93

Totalt odds: 6,16

Klicka här för att följa våra tipsförslag

Notera att de odds som anges i speltipsen är de odds som gäller när texten skrivs. Dessa odds kan gå både ner och upp efter att texten har publicerats.

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!